Vestkile ved Teglstrup Hegn
Introduktion
Et af de sidste åbne områder ved Helsingør mod Teglstrup Hegn er fredet i 2010. Fra overdrevsarealerne er der en smuk udsigt til skovbrynet langs Teglstrup Hegn. Fredningen er foreslået af DN for at sikre borgerne adgang til de offentlige dele af arealet og sikre at et kulturhistorisk overdrev med søer og moser mod evt. bebyggelse.
Fredningssagen pågår stadig i Miljø- og Naturklagenævnet (maj 2011).
Landskabet
Det fredede areal ligger vest for Klostermosevej og op mod Teglstrup Hegn, der er udpeget som Natura2000-område. Esromvej løber gennem fredningen, hvor det offentlige areal ligger syd for vejen og et mindre privatejet areal nord for vejen.
Området er et morænelandskab med elegante, langstrakte, lave parallelle bakkedrag og fordybninger, der er dannet ved at isen har skubbet jord frem og tilbage her vest for Helsingør. I lavningerne mellem bakkerne er der flere søer og moser, som formentlig er dødishuller, hvor der er sket afsmeltning af efterladte isklumper, da isen trak sig tilbage.
I dag henligger arealet som overdrev, hvor det afgræsses af kreaturer og heste. Herved sikres at det åbne areal bibeholdes, at man kan se det flotte skovbryn og at de dyrkede marker friholdes for tilplantning.
Nord for Esromvej ligger en lille nålebevoksning, der skal fældes om 15 år for at skabe en bedre udsigt for offentligheden til de smukke arealer.
I den sydlige del af fredningen ligger flere moser, hvor Pindemosen, Dyrresø Mose og Lundemose er de største.
Plantelivet
Udover det flotte skovbryn er det især moseområderne, der er interessante i botanisk henseende. Her findes dværgbuske som klokkelyng og tranebær. Og der er tur-kæruld, der kendes på sine flotte, sarte vattotter, og som er typisk for et fattigkær, som mosen henføres til som naturtype.
Dyrelivet
På overdrevene kommer rådyr fra det nærliggende Teglstrup Hegn ud og fouragerer og ved de døde træer i moseområdet er der set sortspætte.
Kulturhistorie
Det fredede areal var tidligere en del af Helsingør købstads overdrevsjorder. Moseområdet i den sydlige del af fredningen var indtil 1820’erne byens fælles tørvemose og græsningslod.
Da man i begyndelsen af det 19. århundrede fra kommunen begyndte at sælge jord, blev Grantoftegaard og Pindemosegaard bygget. Op mod Teglstrup Hegn blev der opført flere mindre huse til brug for mindre jordbrug, hvoraf de fleste i dag er nedrevet.
Ture og seværdigheder
I dag er der ikke turmuligheder i fredningen. I fredningsforslaget er der dog forslag om at der skal etableres stier på de offentligtejede arealer og at de skal have forbindelse til eksisterende stier i skovområdet. På det lille private areal nord for Esromvej etableres der ikke stier.
En turmulighed tager derfor udgangspunkt i Teglstrup Hegn fra den store p-plads ved Esromvej. Herfra kan man gå lidt hen ad Esromvej og se på de fredede overdrev. Vi foreslår her en mindre rundtur i den sydlige del af Teglstrup Hegn og hvor man kan gå langs skovbrynet. Her må man blive indtil der laves stier i overdrevsområdet.
Tilbage ved p-pladsen kan man udvide sin tur til også nord for Esrumvej. Her findes flere spændende skovsøer som f.eks. Klaresø. Fortsæt til Hellebækgård, hvor et af Nordsjællands flotteste overdrev findes. Her er også tit mange ornitologer, da der er gode oversigtmuligheder for fugletræk forår og efterår. Se særkilt folder for Teglstrup Hegn .
Vejbeskrivelse
GPS X:56° 2.448', Y: 12° 33.724'
<p> Fra Helsingør køres ad Esrumvej forbi Helsingør Hospital. Det fredede areal ligger lige efter Klostermosevej og før Teglstrup Hegn. P-plads i starten af skoven. GPS-koordinater for p-plads: <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 56° 2.519', E 12° 33.372'. </span></p>
Fredningen og dens pleje
Helsingørs Grønne Vestkile, ca. 51 ha, fredet i 2010. (fredningen er til endelig behandling i Miljø- og Naturklagenævnet).
I 2008 foreslog DN en fredning af et af de sidste ubebyggede arealer vest for Helsingør Hospital og øst for Teglstrup Hegn. Arealet er for 45 ha’s vedkommende ejet af Helsingør Kommune, mens de resterende ca. 6 ha er privatejet. Formålet er at sikre det karakteristiske landskab og skabe bedre offentlig adgang til overdrevet for de nærvedliggende boligarealer.
Ved den offentlige fremlæggelse af forslaget i 2008 var der både kommentarer for og imod. En privat lodsejer ønskede at hans arealer udgik af fredningen, og kommunen kunne se, at der måske ville komme nogle begrænsninger i den fremtidige anvendelse af området. For fredningsforslaget talte, at en fredning endnu bedre end den nuværende beskyttelse kan sikre landskabets fremtræden.
I fredningskendelsen er der et ønske om at en mindre nåletræsplantage skal fjernes om 15 år.
Fredningsnævnet fandt, at området har så store og væsentlige landskabelige og rekreative værdier samt et rigt dyre- og planteliv, der bør stilles til rådighed for offentligheden og eftertiden, at fredningen blev gennemført.
Link til fredningskendelse
Helsingørs grønne vestkile, 2010
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Helsingør Kommune
Stengade 59
3000 Helsingør
Tlf: 49282828
Læs også
Naturstyrelsens folder om Teglstrup Hegn.