Valbyparken
Introduktion
Valbyparken er Københavns næststørste park med et areal på 64,2 ha – kun overgået af Fælledparken. Den blev fredet i 1966 med det formål at sikre parken som et sted, hvor befolkningen kan dyrke sport, lege og slappe af under åben himmel, og fredningen forpligter Københavns Kommune til at bevare arealet som rekreativt grønt område og drive det som park.
Valbyparken ligger på den gamle Valby Fælled, der i godt 25 år blev brugt som losseplads. Da lossepladsdriften ophørte i 1937 blev der fyldt jord ovenpå affaldet, sået græs på det meste af arealet og plantet træer og buske langs parkens grænser – og Valbyparken var dermed etableret.
Ture og seværdigheder
Oplevelser i Valbyparken
I dag er Valbyparken en spændende og varieret park, der også byder på mange naturoplevelser. Nogle af parkens særlige steder er f.eks.:
- Den Grønne Frøpark består af 4 ovale vandhuller som blev etableret i 1995 for at give områdets frøer og tudser bedre levemuligheder. Æg og haletudser udvikler sig i vandhullerne og tæt ved er der anlagt stendiger, hvor de voksne padder kan søge tilflugt.
- Den nye sø ved parkens hovedindgang ved Hammelstrupvej blev udgravet i 1999. Søen tilføres drænvand, der pumpes op fra banegraven tæt derved. Søen er forholdsvis lavvandet og der er gode muligheder for vandaktiviteter – som f.eks. at se nærmere på nogle af de insekter, der lever i vandet eller på fuglene, der året rundt holder til i og omkring søen.
- Kysten og vandområdet Kalveboderne, der er et fredet vildtreservat, udgør Valbyparkens afgrænsning mod syd. I vintermånederne er Kalveboderne rasteplads for mange vandfugle og tit kan der ses store flokke af knopsvaner, pibeænder, troldænder, blishøns og andre andefugle, der spiser ålegræs på det lave vand.
- Træerne i Valbyparken er en blanding hvad angår såvel alder som art. Især i parkens randområder samt hist og her i grupper vokser gamle træer med fyldige kroner plantet tilbage i parkens ungdom. I 1995 blev der plantet en allé af pyramidepopler, der allerede, her 7 år senere, har vokset sig høje og nu udgør en flot grøn korridor, der strækker sig præcis 1 km fra parkens hovedindgang til Kalvebod Strand. Andre steder i parken findes træer, der ikke normalt vokser i Danmark, men hører hjemme i andre verdensdele. Det gælder f.eks. tulipantræet, duetræet.
- Rosenhaven med mere end 12.000 smukke rosenplanter er en fryd for både øjet og næsen.
- 17 cirkelformede temahaver med hver deres særlige karakter og havekultur byder på små overraskelser. Der er blandt andet en vandhave, en sommerblomstrende have og en handicapvenlig have indrettet så også blinde og kørestolsbrugere kan få en sand sansehaveoplevelse.
Og dette er kun et udpluk af de oplevelser, Valbyparken har at byde på – gå selv på opdagelse efter flere.
Vejbeskrivelse
Fredningen og dens pleje
Fredningsdeklaration for Valbyparken
3.maj 1966 (tinglyst ved Københavns Byret)
Udstrækning
Det inden for det på indhæftede kort nr. 19.249 a med rødt indtegnede område beliggende areal af ”Valbyparken”, matr.nr. 1964, 1966, dele af matr.nr. 493 og 8 o samt umatrikuleret areal, Valby, undergives naturfredning i overensstemmelse med den til enhver tid gældende naturfredningslovgivning.
Valbyparken. Fredningskort. Fredningsgrænsen er indtegnet med rødt.
Formål
Københavns Kommune forpligter sig til at bevare arealet som rekreativt grønt område og drive det som park.
Der må ikke…
Der må ikke uden samtykke fra Naturfredningsnævnet for København på det fredede areal anbringes bygninger, boder, skure eller andre indretninger af varigere karakter, hvis tilstedeværelse ikke tjener parkens formål.
Udseende og placering af bygninger til brug for de parksøgende og for parkpersonalet skal godkendes af fredningsnævnet.
Der må ikke uden samtykke fra nævnet anbringes reklameskilte eller foretages væsentlige ændringer i terrænet eller betydeligere fjernelse af nu eksisterende eller senere tilkommende bevoksninger
Der må gerne…
Nærværende fredningsdeklaration respekterer og er derfor ikke til hinder for gennemførelse af borgerrepræsentationens beslutninger om diverse omlægningsarbejder i parken vedrørende etablering af en rotunde for enden af Hammelstrupvej og af en småbørnslegeplads i parken, ligesom deklarationen ikke er til hinder for etablering af et cafeteria.
Deklarationen er ej heller til hinder for opførelse inden for Valbyparkens område af et planetarium med dertil fornødne parkeringsmuligheder efter forhandling med nævnet om placeringen.
Såfremt den påtænkte ydre ringlinje med tilhørende tilslutningsanlæg ved den endelige projektering måtte få en anden begrænsning end forudset ved udfærdigelsen af ovennævnte kort nr. 19.249 e, skal der fra parken kunne fraskilles det til et sådant gadeanlæg eventuelt fornødne areal.
Det skal være kommunen forbeholdt til enhver tid at tilse, reparere og eventuelt omlægge ledningen i kloakledningsarealet matr.nr. 1964, Valby.
I øvrigt er det kommunen forbeholdt at foretage alle foranstaltninger, der af have- og forstmæssige grunde tjener til opretholdelse af parken og dens udbygning som rekreativt område.
Alle spørgsmål vedrørende belysning, anbringelse af dertil hørende lygtepæle og master, såvel som master til belysnings eller trafikformål i umiddelbart op til parken beliggende gader, samt opstilling af kunstværker og anbringelse af bænke, stole og borde til brug for publikum samt andre lignende foranstaltninger, der ikke ændrer parkens karakter, er det ligeledes forbeholdt kommunen at afgøre.
Adgangsbetingelser
I overensstemmelse med arealets fredning skal parken være åben med adgang for offentligheden, og almenhedens adgang til rekreativ udnyttelse af arealet må ikke begrænses.
Eksisterende haveforeninger
Nærværende fredningsdeklaration er ikke til hinder for, at de i parken liggende haveforeninger ”Sundbo” og ”Bergmanns have” benyttes og opretholdes som sådanne.
De inden for det med rødt indtegnede område liggende kolonihaver (”Kalvebod”) på matr.nr. 2 e Valby kan uanset nærværende deklaration anvendes til kolonihaver som hidtil, men ophører denne anvendelse, bliver nærværende deklarations bestemmelser gældende for det pågældende areal.
Deklarationen er ikke til hinder for, at der indrettes legeplads på den nordligste del af matr. Nr. 2 e.
Påtaleberettiget efter nærværende deklaration er Naturfredningsnævnet for København.
Læs fredningen her