Ulbjerg Klint
Introduktion
Ulbjerg Klint er et af de bedste udflugtsmål i Sydvesthimmerland. Fra toppen af den markante 30 meter høje klint har man en fremragende udsigt over Lovns Bredning. Udsigten byder på typisk Limfjords-landskab; lerede kystskrænter, strandenge og lyngbakker, kronet af gravhøje.
Ved foden af klinten er stranden, med lavt vand langt ud, ideel for børnefamilier, og vender man blikket ind over det sandede overdrev, som udgør klintens top, vil man i sommermånederne kunne se det lilla skær af mange hundrede blomstrende opret kobjælde.
Landskabet
Ulbjerg Klint består af aflejringer af sand, ler og sten fra istiden. I dag gnaver Limfjordens bølger i bakken, så den fremstår som en stejl klint ned mod fjorden.
På stranden ligger mange store nedstyrtede sten. Det er såkaldte ledeblokke som fortæller, at istidens gletsjere i dette område især kom fra Norge. Her kan også findes forstenede søpindsvin.
Syd for klinten strækker en dal sig helt ind til Ulbjerg by. Den har været en fjordarm i stenalderen. Senere har landet hævet sig, og i dag løber Ulbjerg Møllebæk i dalen.
Plantelivet
I april-maj farves klintens overdrev lilla af mange hundrede kobjælder .
Kobjælderne gør man klogt i at lade stå – dels hører den til de arter, Danmark har et særligt ansvar for at beskytte, dels er de giftige og saften virker stærkt irriterende på hud og slimhinder. Den har derfor også tidligere været brugt til at fjerne vorter mv.
Af andre typiske overdrevsarter findes blandt andet ager-mynte , mark-frytle , roset-springklap , flipkrave og kornet stenbræk .
I den sjældne afdeling er der fundet kegle-limurt , som hører til på netop sandede overdrev og skrænter, mens den flotte maskeblomst åben abeblomst findes ved bredden af Ulbjerg Møllebæk.
Dyrelivet
Af de 43 registrerede fuglearter ved Ulbjerg Klint findes flere interessante arter af vadefugle, herunder blandt andet stor præstekrave , rødben , tinksmed , islandsk ryle , svaleklire , hvidklire og storspove .
Af rovfugle er musvåge og tårnfalk to hyppige arter, som søger føde på overdrevet.
Selve klinten bebos af ynglende digesvaler , mens overdrevet huser blandt andet engpiber , bynkefugl , tornsanger , hvid vipstjert og af og til også gul vipstjert .
Både almindelig firben og markfirben findes ved Ulbjerg Klint.
Kulturhistorie
Det højeste punkt ved Ulbjerg Klint kaldes Store Klinthøj; navnet på en af flere gravhøje fra bronzealderen.
Ulbjerg Møllebæk, der løber i en dal fra Ulbjerg by og ud til kysten, har forsynet hele tre vandmøller med vand: Over Mølle, Neder Mølle og Strandmøllen. Som navnet antyder, har den sidste ligget helt nede ved kysten. Alle tre møller er nu forsvundet.
Lige syd for Ulbjerg Klint ligger en lille sø. Det er en gammel mergelgrav, der blev udnyttet i perioden 1914-16. Klintens kerne består nemlig af mergel, dvs. kalkblandet ler, der blev udvundet i landbrugs-øjemed.
Da egnens sandede landbrugsjord manglede kalk, blev der etableret en nu forsvundet tipvognsbane, som forsynede hele Vesthimmerland. Hovedsporet var godt 10 km langt og med lange sidespor.
Man har desuden hentet store mængder tang ved Ulbjerg Klint. Tang, som blev tørret og anvendt som stoppemateriale i madrasser. To lokale virksomheder har fået deres navn på denne baggrund. Getama (Gedsted Tangmadrasser) og Skalma (Skals Madrasser).
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er en afmærket natursti imellem de to P-pladser ved Ulbjerg Klint. Den cirka to kilometer lange tur er en afvekslende tur både på stranden og til udsigten på selve klintarealet. Turen er stedvis med stejle stigninger.
Der er offentlig adgang til stien og strandarealet året rundt.
En del af overdrevsområdet er privatejet. Derfor bør man holde sig til stierne.
Vejbeskrivelse
<p> Der er adgang til Ulbjerg Klint fra fra Viborg-Løgstørvej, rute 533, ca. 1 km syd for Ulbjerg by, hvorfra der er skiltet til klinten og stranden ad Tolstrupvej.</p><p> Der er to P-pladser i området.</p><p> En mindre, nordlige P-plads ligger tæt ved Store Klinthøj, mens der et stykke mod syd nær stranden er en lidt større P-plads. Begge steder er der informationstavle og toilet.</p><p> Derfra kan man gå til selve klintarealet langs stranden. Turen er stedvis med stærke stigninger.</p><p> Kortet viser til den sydlige P-plads.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000490d536f10b2313758&ll=56.629939,9.314518&spn=0.016524,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000490d536f10b2313758&ll=56.629939,9.314518&spn=0.016524,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Ulbjerg Klint </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningen af Ulbjerg Klint, som udgør et område på 210 hektar, blev gennemført i 1969. Begrundelsen for fredningen var primært at sikre offentlig adgang til de rekreative værdier og det smukke landskab.
Link til fredningskendelse
Ulbjerg Klint , 1969
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Viborg Kommune
Rødevej 3
8800 Viborg
Tlf: 87878787
Læs også
Miljøministeriet Natura 2000-området: Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals Ådal