
Trend Ådal

Introduktion
Nord for den kongelige Trend Storskov ligger en af Himmerlands smukkeste ådale. Den er med sine græsarealer, sine vidtstrakte moser og sit naturligt slyngede åløb selve indbegrebet af en god, gammeldags ådal med god plads til kreaturer, frøer, vilde planter, fugle, småpattedyr og lystfiskere. Trend Å er kendt for sine fine havørreder, men rummer også bækørred og regnbueørred. I ådalen ligger to voldsteder, og fra Trend Kros hyggelige gårdhave har man en flot udsigt over herlighederne. På engene lever viber og dobbeltbekkasiner, men ådalen er også rasteplads for flere hundrede storspover.
Trend Å løber i den smukke ådal. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Den brede ådal var i stenalderen en fjord, som siden blev afskåret fra Limfjorden. Moserne opstod, da strandvolde spærrede af mod havet og vandet derfor fik sværere ved at løbe videre. Ådalen er altså sandet, marint forland, og ved åens udløb findes flere strandvoldsystemer. Trend Å er en af de fem større åer, der afvander Vesthimmerland mod Limfjorden.
Trend Å har sit udspring vest for Aars og er reguleret på en del af sit øvre løb, mens den på det cirka 7 km lange fredede stykke, fra Fredbjerg til udløbet, stort set er forblevet ureguleret. På denne strækning er ådalen bred og uden nævneværdig bebyggelse. Vandspejlet ligger 0,5-1 meter under engenes overflade, og det slyngede åløb har en god vandføring. De lavestliggende enge anvendes enten til græsning eller er uden anvendelse og består da af græsvegetation og pilekrat. Ved foden af flere af de stejlere bakker forekommer kildevæld. De højere enge og de fladere dalsider er opdyrkede.
Plantelivet
I åen vokser især enkelt pindsvineknop , hvis blade kan danne flydende skove i vandet. Desuden forekommer liden andemad , kruset vandaks og almindelig vandranunkel . På engene ses blandt andet gul iris , eng-havre , engblomme , kær-høgeskæg , kalmus , sump-kællingetand , eng-nellikerod , bidende ranunkel , strand-trehage og den sjældne forskelligbladet tidsel .
Dyrelivet
Forskellige små og store pattedyr holder til på engene, blandt andet mosegris, markmus og vandspidsmus, odder , ræv , hare og rådyr . Viber , dobbeltbekkasiner og enkelte strandskader er blandt ådalens ynglende vadefugle. Flere hundrede storspover raster her hvert år på deres træk. Om foråret lægger man mærke til sanglærke , engpiber og gulspurv . Fiskehejre , hvid vipstjert og ringdue hører også til områdets fugle.
Trend Å er kendt for sin fine bestand af havørreder . I begyndelsen af juni søger de første sølvblanke havørreder på omkring 40-45 cm op i åen, og sidst på året er der gode muligheder for at fange store blankfisk på 70- 80 cm. Til åens fiskebestand hører også bækørred , regnbueørred , helt , skrubbe og ål .
Kulturhistorie
I ådalen ligger to voldsteder, der begge muligvis har med den tyske adelsmand Godslev Budde (død 1622) at gøre. Han giftede sig i 1588 sig til Gunderupgård. Ude fra Gunderupvej (der løber på sydsiden af ådalen) kan man ved den nuværende Gunderupgård se lidt af en borgbanke, som gården og haven ligger på. Voldstedet er en rektangulær plads på cirka 140 x 95 meter, der var omgivet af en vold, en grav og en ydervold.
Længere fremme ad vejen og helt ude ved åløbet ligger et endnu større voldsted, kaldet Voldene, på cirka 150 x 95 meter, der mod tre sider er afgrænset af en 1,5 meter høj jordvold med en foranliggende 20 meter bred grav. Nationalmuseet har for år tilbage ladet foretage en mindre udgravning med søgegrøfter i voldanlægget, men man fandt ingen bygningsrester eller andre tegn på et egentligt byggeri. Dette tyder på, at den planlagte herregård af ukendte årsager aldrig blev bygget færdig, men at bygmesteren valgte at opføre den et andet sted. Da Gunderupgård blev anlagt omkring samme periode, kan det betyde, at Budde besluttede at placere sin herregård der i stedet. Men måske er Voldene i virkeligheden ældre, og nogle mener at der er tale om en folkebefæstning, hvor lokalbefolkningen søgte tilflugt i urolige tider.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er fri adgang til ådalen ad veje og stier i overensstemmelse med naturfredningsloven. Fra Gunderupvej, der løber syd for ådalen, og fra Trendåvej, der krydser åen ved Fredbjerg, kan man se ud over ådalen. Der findes yderligere lystfiskerstier med spang langs dele af åløbet. Dag- og ugekort til lystfiskeri i åen kan købes på Trend Kro.
Turforslag
Det kan anbefales at besøge voldstedet Voldene, da man herfra er tæt på selve åen. Cirka 400 meter øst for indgangen til Gunderup Fiskesø (Gunderupvej 96) udgår en markvej til voldstedet. Et lille, blåt lystfiskerskilt angiver stedet. Der er 700 meter ud til voldstedet, og man må gerne køre derud, men midterrabatten kan være lidt høj.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Trend Kro. En hyggelig landevejskro, hvor man fra den hyggelige gårdhave har en flot udsigt over ådalen.
2. Voldene. Et imponerende anlæg, som tilsyneladende blev opgivet før bygningerne blev opført. Fra voldene er der fin udsigt over området.
3. Trend Storskov. Den kongeligt ejede skov er indhegnet og lukket for uvedkommende, men der er offentlig adgang til skovområdet mod sydøst.
4. Artsrige enge. Her vokser interessante urter som engblomme, eng-nellikerod og lav skorsoner.
Vejbeskrivelse
<p> Trend Ådal ligger nord for Trend Storskov, mellem Trend ved Limfjorden og Aars. Fra rute 533 (landevejen mellem Løgstør og Viborg) kører man i Trend (lidt nord for Strandby) ind ad Gunderupvej og er da i ådalen.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser markvejen på Gunderupvej til Voldene.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.00049bb7915becbf767f9&ll=56.828596,9.246626&spn=0.016296,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.00049bb7915becbf767f9&ll=56.828596,9.246626&spn=0.016296,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Trend Ådal </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
I alt 317 hektar af Trend Ådal er fredet, fra Fredbjerg til Trend. Formålet med fredningen er at bevare de store naturværdier, der er knyttet til denne naturtype, som i dag er sjælden. Klassiske ådale som denne, med slyngede vandløb, moser, enge og opdyrkede arealer, var indtil slutningen af 1800-tallet den dominerende naturtype, mens skove, hegn og træer var sjældne.
Med sine afvandings- og udretningsprojekter var Hedeselskabet hovedingeniøren bag denne forandring, så da Hedeselskabet i begyndelsen af 1970’erne fremlagde udretningsplaner for Trend Å, rejste Danmarks Naturfredningsforening indvendinger og foreslog en fredning.
Det skete i 1980, med opbakning fra en del af de berørte lodsejere, kommunen og en række friluftsforeninger. For nylig har Vesthimmerland Kommune udpeget ådalen som et naturområde, hvor der ”kan ske en ændret arealanvendelse til fremme af friluftslivets udfoldelsesmuligheder” … ”under den forudsætning, at ændringen ikke fjerner grundlaget for opretholdelse af naturområdets værdier.”
Link til fredningskendelse
Trend Ådal , 1980
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vesthimmerlands Kommune
Himmerlandsgade 27
9600 Aars
Tlf. 99 66 70 00
Læs også
Folder: Naturkanon – Vesthimmerland