Introduktion
Syltemade Ådal beliggende 10 kilometer vest for Svendborg er en 20 meter dyb dal, som skærer sig ned i et fladt moræneplateau. I dalbunden glider Syltemade Å, der munder ud ved den idylliske Ballen Havn på den Sydfynske kyst. I den sydlige del af dalen findes en afmærket vandrerute på 2 kilometer. Stien fører gæsten ad en smal natursti ned over skovbevoksede skråninger og gennem dalbunden over træbroer på de mest sumpede arealer. Gummistøvler anbefales dog i foråret og tidligt på sommeren. I forårsluften over den grønne dal med gult islæt af engkabbelejer gør vibe og sanglærke sig bemærket. Området er en stor naturskønhed og et besøg værd.

Syltemade Ådal er en af Fyns fineste ådale.
Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Syltemade Ådal er en del af et dalsystem, der strækker sig fra Hvidkilde over Ollerup til Vester Skerninge, hvor dalen danner et knæk mod syd mod udløbet i Det Sydfynske Øhav ved Ballen Havn. Dalen er dannet af smeltevandsmasser under afslutningen af istiden. De hvirvlende vandstrømme fra bl.a. bortsmeltende dødisklumper, som dannede bassinerne ved Hvidkilde Sø, Nielstrup Sø og Ollerup Sø modellerede den bugtede erosionsdal. Det flade morænelandskab ovenfor dalen præges af brede og ganske lave bakker, såkaldte drumlins, dvs. langstrakte bakker, som markerer isens bevægelsesretning under istiden.
Plantelivet
De mange forskellige levesteder gør plantelivet i Syltemade Ådal ganske artsrigt. Langt den største del af ådalen er bevokset med tagrør . Men i de fugtige enge findes her og der eng-kabbeleje , tvebo baldrian , trævlekrone og eng-nellikerod . Hvor jorden er vanddækket næsten året rundt vokser gul iris , engkarse , almindelig mjødurt og vand-mynte . Hvor vandstrømmen i bugterne på Syltemade Å er nedsat træffes brøndkarse . På de tørre græsarealer forekommer kornet stenbræk og almindelig brunelle .
I småskovene på skråningerne helt domineret af løvtræer findes en rig flora af muldbundsplanter. Ud over hvid – og gul anemone , stor fladstjerne , almindelig lungeurt og bingelurt forekommer skov-galtetand , stinkende storkenæb , krybende læbeløs samt den mærkværdige skælrod , en bleg snylteplante, knyttet til rødder af løvtræer.

Eng-kabbeleje ynder fugtige omgivelser.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Syltemade Ådal er en fremragende fuglelokalitet, som bør besøges i foråret når sangfuglenes aktivitet er på toppen. Nattergal , græshoppesanger , kærsanger , rørspurv kan nævnes sammen med en lang række andre mere almindelig arter af sangfugle. Af rovfugle forekommer rørhøg og tårnfalk . Af andre større fugle træffes vibe , fiskehejre , gøg , gråand og grågås . I vintermånederne træffes vandstær , som under dykning tager insektlaver i vandløbet.
Listen af padder omfatter springfrø og butsnudet frø . Endelig rummer Syltemade Å en bestand af bækørred og har opgang af både havørred og ål .

Nattergalen er en lidt undseelig fugl – men synge, det kan den!
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Den vandrige Syltemade Å, som i dag fremstår mere eller mindre kulturpåvirket med flere stræk hvor åløbet er lagt i system, drev tidligere 6 vandmøller. En af vandmøllerne ligger i svinget, hvor Åmarksvej krydser Syltemade Å umiddelbart syd for Vester Skerninge. Øst for udløbet af Syltemade Å lå Ballen Udskibningsbro, som var en af de mange ulovlige smuglerhavne, der i 1600-tallet brød købstædernes eneret på handel.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Øhavsstien følger Syltemade Ådal over en 4,5 kilometer lang strækning fra Vester Skerninge til Præstegårdsskoven ved den Sydfynske kyst. Turen giver enestående naturoplevelser, men kan indimellem være fugtig, så gummistøvler anbefales. Stien er et af de få steder på Sydfyn, hvor det et muligt at følge et vandløb. Start turen fra Vester Skerninge Kirke, som ligger i et velbevaret landsbymiljø. Kortere ture i ådalen kan gøres fra P-pladser ved Langgyde, langs vestkanten af Syltemade Ådal.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 3.150', Y: 10° 27.245'
<p> Midt i Vester Skerninge viser et seværdighedstegn ad Langgyde mod Syltemade Ådal. P-plads ved Langgyde (GPS N 55° 3.150' E 10° 27.245').</p>
Fredningen og dens pleje
98 hektar af Syltemade Ådal er over en tre kilometer lang strækning fredet ved kendelse i Overfredningsnævnet i 1977. Det fredede område skal bevares i sin nuværende tilstand. Bebyggelse og landskabsændringer må kun ske ved Fredningsnævnets samtykke.
Sagen blev rejst af Danmarks Naturfredningsforening samt Fredningsplanudvalget for Fyns Amt for at sikre ådalens karakter og gøre området offentligt tilgængeligt ved anlæg af stier og P-pladser. Naturfredningsrådet støttede fredningen ud fra ådalens indhold af geologiske og naturhistoriske værdier. Fyns Amt har i en periode iværksat kreaturgræsning på gødnings og sprøjtefri arealer for bl.a. at bevare engens natur. Der er udbetalt erstatninger til de berørte lodsejere.
Link til fredningskendelse
Syltemade Ådal , 1977