Stigsnæs – Borreby – Basnæs Nor
Introduktion
Mange kender Stigsnæs på grund af færgehavnen, hvorfra færgen går til Omø og Agersø, og på grund af det store kraftværk, der ligger på Sjællands sydøstligste spids og kan ses vidt omkring. Men ikke alle er klar over, at Stigsnæshalvøen og baglandet rummer rigtig meget værdifuld natur med moser, strandenge, lavvandede områder, ældgamle kulturmiljøer og smukke landskaber. En tur til Stigsnæs og de omliggende områder er så fyldt med oplevelser, at man sagtens kan bruge en hel dag på at se nærmere på området.
Strandengen ved Basnæs Nor er et vindomsust sted.
Foto: Ole Malling
Landskabet
Halvøen Stigsnæs danner den vestlige afslutning på det sydsjællandske fjordlandskab ved Sevedø og Østerhoved. Hovedparten af halvøen består af agerland, der mod nord domineres af herregården Borrebys store marker. Nær godset Borreby ligger Borreby Mose, der er en afsnøret arm af Skælskør Inderfjord. Mosen med enge og rørskove adskilles fra fjorden af en dæmning og er således resultatet af menneskers indgriben.
Anderledes ser det ud på østsiden af halvøen, hvor de lavvandede, rørskovsbevoksede områder ud mod Basnæs Nor de fleste steder er naturlige, om end der også her findes inddigede områder.
Spidsen af Stigsnæs er udlagt til industriområde og færgehavn og domineres totalt af et stort kraftværk.
Flot allé ved Borreby. Foto: Ole Malling
Plantelivet
Strandengene på Stigsnæs rummer en lang række karakteristiske strandplanter som for eksempel asparges , strand-bede og dansk kokleare . Tidligere var lokaliteten også kendt for en stor bestand af den sjældne tangurt . De tilsvarende strandenge på Sevedø og Østerhoved har en tilsvarende flora, men er utilstrækkeligt kendt. Området er nemlig forholdsvis dårligt undersøgt, hvad angår plantelivet.
Ved herregården Borreby er det muligt at finde specielle planter, som har været knyttet til mennesker. Det kan for eksempel være gemserod og pomeranshøgeurt.
Dansk kokleare blomstrer i maj-juni på sandet bund og strandenge. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Stigsnæs er et kendt træksted for fugle om efteråret. Fuglene følger land så længe som muligt under deres træk mod sydvest, men når de kommer frem til Stigsnæs, er de nødt til at forlade land og flyve ud over havet. Derfor virker Stigsnæs som en stor tragt, der samler de efterårstrækkende fugle over Sjælland. Især rovfugletrækket er imponerende. Tusinder af musvåger og hvepsevåger kommer forbi, men også rovfugle som fiskeørn , spurvehøg og blå kærhøg trækker forbi i anseeligt antal. Hertil kommer flere hundredtusinde ringduer og småfugle, især bogfinker og kvækerfinker .
Borreby Mose er kendt som en lokalitet med mange vandfugle. Ingen andre steder på Sjælland har man mulighed for at se vadefugle og ænder på nært hold som her. Det er især i fuglenes træktider forår og efterår, at der er meget at se på i Borreby Mose. Blandt ænderne kan nævnes pibeand og krikand , men også en lang række andre andearter. Tusindvis af grågæs kan opholde sig i mosen i perioder, og samtidig kan man se store flokke af viber og hjejler . Blandt de karakteristiske ynglefugle må især nævnes stor kobbersneppe , der har sin eneste sjællandske yngleplads her.
Stor kobbersneppe er en karakteristisk vadefugl på strandenge. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Borreby Gods er en af Danmarks ældste og bedst bevarede renæssanceborge. Hovedbygningen stammer fra 1556, og de øvrige fløje og portbygningen er opført et halvt århundrede senere. Anlægget er omgivet af voldgrave, og i tilknytning til bygningerne ligger en seværdig og offentlig tilgængelig park. Borreby har formentlig sin oprindelse i 1200-tallet, og navnet stammer måske fra en by, der opstod omkring borgen, men som blev nedlagt, da den nuværende borg blev bygget.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fredningen Stigsnæs – Borreby – Basnæs Nor kan især opleves tre steder:
Østerhoved og Sevedø
Drej fra vejen mellem Skælskør (5 km) og Stigsnæs (3 km) og kør mod Østerhoved og Sevedø. Efter et par kilometers kørsel slår vejen et 90 graders sving til venstre. Herfra fører en markvej ned til stranden, hvor der også er en meget fin strandeng. Den offentlige vej fortsætter endnu en kilometer videre frem. Herfra er der god udsigt over de store rørskovsområder ved Sevedø. Der er ikke adgang til Sevedø ad vejen.
Stigsnæs Havn
Tag udgangspunkt i den store P-plads (N 55º 12’ 49.06” E 11º 14’ 37.77) ved siden af Stigsnæs Færgehavn og følg stranden og lidt senere stien langs stranden nordpå. Stien fører til Ørnehoved på nordvestspidsen af Stigsnæs. Her er der åbne områder, som er ideelle, hvis man vil iagttage det store fugletræk, der går over Stigsnæs hvert efterår.
Borreby
Kør fra Skælskør i retning mod Borreby eller fra vejen mellem Skælskør (7 km) og Stigsnæs (1 km) også i retning mod Borreby.
Vejen fører gennem Borreby Mose, hvor der er tre mindre P-pladser i vejkanten. Bemærk at der er stopforbud på en del af den smalle og bakkede vej! Den nordligste P-plads (N 55º 13’ 55.20” E 11º 17’ 5.75”) er et godt udgangspunkt for en tur ud til Skælskør Inderfjord. En markvej fører fra P-pladsen ud til et dige ved kysten. Her kan man gå til venstre og få god udsigt over dele af Borreby Mose. De to sydlige P-pladser er gode udgangspunkter for at iagttage fuglelivet i den østlige del af Borreby Mose.
Herregården Borreby ligger umiddelbart op ad Borreby Mose. Der er offentlig adgang til parken, som rummer en del gamle træer og gode kig på bygningerne.
Vejbeskrivelse
<p> Udgangspunktet for ture i området er landevejen mellem Skælskør og Stigsnæs.</p><p> Østerhoved og Sevedø: Drej fra vejen mellem Skælskør (5 km) og Stigsnæs (3 km) og kør mod Østerhoved og Sevedø. <br/> Stigsnæs Havn: Kør til den store P-plads (N 55º 12’ 49.06'' E 11º 14’ 37.77'') ved siden af Stigsnæs Færgehavn. <br/> Borreby: Kør fra Skælskør i retning mod Borreby eller fra vejen mellem Skælskør (7 km) og Stigsnæs (1 km) også i retning mod Borreby.</p><p> Se nærmere under Turforslag og seværdigheder.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047658d10b9cd32d637&ll=55.213748,11.311798&spn=0.068555,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047658d10b9cd32d637&ll=55.213748,11.311798&spn=0.068555,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Stigsnæs, Borreby </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
De fredede områder på 1215 hektar ved Stigsnæs – Borreby – Basnæs er blevet fredet i to omgange.
De første fredninger fra 1978 består af tre usammenhængende områder og omfattede spidsen af Stigsnæs, et område omkring Magleby og et tredje område bestående af Østerhoved og Sevedø. Det var fredningsplanudvalget for det tidl. Vestsjællands Amt, der rejste fredningssagen efter anmodning fra kulturministeren. Formålet med fredningen var at sikre de værdifulde kystlandskaber mod yderligere industri og byudvidelse – en reel trussel fordi man ønskede at udvide raffinaderiet på Stigsnæs med en kemisk industri og dertil hørende beboelsesområder. Kystlandskaberne har yderligere værdi ved at indgå i en helhed med tilsvarende områder mod øst helt til Knudshoved Odde ved Vordingborg.
De næste fredninger kom i 1987, hvor yderligere tre områder på sammenlagt ca. 323 hektar blev fredet. Det bevirkede, at man fik lukket de huller i det fredningsmæssige kort, som var opstået ved de første fredninger. Her var det også de vestsjællandske myndigheder der rejste fredningssagerne, men med Danmarks Naturfredningsforening som medrekvirent.
Basnæs Nor er udlagt som vildreservat, som i øvrigt er det første vildtreservat, der blev oprettet i Danmark allerede i 1919. Store dele af de fredede områder og deres omgivelser er Ramsar-område og EF-fuglebeskyttelsesområde.
Link til fredningskendelser
Borreby Gods, Borreby, Stigsnæs Skov , 1978
Stigsnæs , 1987
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Slagelse Kommune
Rådhuspladsen 11
4200 Slagelse
Tlf: 58573600
Læs også
Nord for fredningen ligger Skælskør Fjord og Næs, der er vildtreservat
Miljøministeriet Natura2000-område: Skælskør Fjord og havet mellem Agersø og Glænø