Smør- og Fedtmosen
Introduktion
En enestående mosaik af moser, småsøer i dødishuller, overdrevskov, kratmose, rørsump, enge og krat præger hele det fredede område, som ligger i en tunneldal. Området er begunstiget med et rigt og afvekslende dyre- og planteliv. Selvom moserne mod øst ligger tæt på motorvej, kan man sagtens opleve ro og idyl i det næsten uberørte 150 ha store naturområde. Det er næringsrige moser, der ligesom Vestegnens moser er præget af tørvegravning, som ophørte efter 2. verdenskrig. Veludbygget stisystem fører vandrere og cyklister rundt i hele området. Fra Klausdalsbrovej som grænser op til området mod syd, har man en enestående udsigt ud over hele tunneldalsystemet med Hareskoven i baggrunden.
Det fredede område set fra kanten til tunneldalen ved Klausdalsbrovej mod nord med Hareskoven i baggrunden. Foto: (c) Kurt Loftkjær
Landskabet
Hele området ligger i en tunneldal fra seneste istid. Ved isens tilbagetrækning gjorde den ophold i en kortere periode og delte ved den lejlighed Gladsaxe fra vest mod øst i en sydlig del med isdække og en nordlig del med afstrømningsområde. Delingslinjen, som også kaldes israndslinjen, bugtede sig i bølgeform fra Værebros grænse mod Herlev i vest til Buddinges grænse mod Gammelmosen i øst.
Området er en del af Hjortespringkilen, som er en af de grønne kiler, der i 1947 i den såkaldte Fingerplan blev planlagt for byudviklingen i hovedstadsområdet. Områderne langs hovedtrafiklinjerne fra København og ud af byen kunne bebygges (fingrene), og ”svømmehuden” mellem byområderne skulle holdes fri for bebyggelse som grønne kiler. Hjortespringskilen begynder ved Utterslev Mose og følger Hillerødmotorvejen til det åbne land mellem byområderne i Bagsværd, og videre ud mod Ballerup, Egebjerg og Måløv. Byudviklingen har især gjort sit indhug i kilen, der nu er betydelig mindre end oprindeligt planlagt.
Naturhistorisk er moseområdet en konsekvens af naturlige tilgroning af Tibberup Sø, som før 1500-tallet har ligget i området.
Området ligger ved vandskellet mellem det vand, der løber ud i hhv. Øresund og Roskilde Fjord. Tibberup Sø blev oprindeligt afvandet mod vest til Roskilde Fjord via Tibberup Å, der er det øvre løb af Værebro Å. Mod syd skete afvandingen gennem Kagså, der via Harrestrup Å løber ud i Øresund ved Kalvebod Strand. I dag er der ikke afløb via Kagsåen. Baggrunden er formentlig den vandstandssænkning, som skete i Tibberup Sø efterhånden som man drænede markerne i området.
Landskabet består af moser, småsøer (dødishuller), krat, overdrev og landbrugsarealer. Smør- og Fedtmosen deles af et fed, som måske er baggrunden for navnet på Fedtmosen.
Plantelivet
Omkring 400 arter af højere planter er truffet i området, heriblandt flere sjældne arter, f.eks. Gul Bartsie (som tidligere var anset for forsvundet fra landet – og i øvrigt af Dansk Botanisk Forening blev kåret som “årets fund” på Sjælland 1999!).
Mange af mosehullerne er temmelig tilvoksede med rød-el , birk , pil og ask . Med afvekslende mosehuller, der både er næringsrige og næringsfattige, overskyggede og fritliggende, er der mange forskellige levemuligheder for planter. Især Smørmosen er botanisk interessant. I skovpartier findes hvid- og gul anemone , ægbladet fliglæbe og i skovmosen kan man finde blærerod . Det er en insektædende vandplante, der har en snedig fælde, hvor f.eks. dafnier og vandlopper fanges. Blærerne er på størrelse med et knappenålshoved og der sidder flere tusinde langs undervandsstænglen. Dyrene fanges gennem en lille lem, der kan åbnes indad, hvorved dyret nærmest suges ind pga. af undertryk.
I moserne findes langs kanten ofte tæt rørskov af tagrør , stiv star , næb-star , kær-star , bittersød natskygge mv. I de mosehuller, der er renvandede, kan man finde alm. kildemos, butbladet vandaks , kærmysse og kær-dunbregne langs bredkanten. I andre vandhuller, der er mere næringsrige, er vandfladen ofte dækket af kors-andemad , liden andemad og vand-pileurt .
Som noget helt specielt har Herlev Kommune en “Træbank” i området. Her kan man se ca. 120 træer og buske på et lille areal. Der er navneskilt foran hvert træ. En lille perle lige syd for moserne.
Dyrelivet
Fuglelivet er også interessant. I en rapport udarbejdet af DOF for perioden 1993-1995 blev der i området konstateret 182 arter, hvoraf 50 – 60 er ynglende. Du kan se småfugle som kernebider , grå fluesnapper , bynkefugl , rørsanger , rødrygget tornskade , nattergal samt vandfugle som troldand , krikand , blishøne , lille lappedykker og grønbenet rørhøne . Af rovfugle kan du være heldig at få øje på musvåge, rørhøg , tårnfalk og hvepsevåge . Natuglen yngler i området. I perioder har skovhornugler overvintret i området.
Flere paddearter holder til i mosehullerne, f.eks. skrubtudse , butsnudet frø , grøn frø , lille- og stor vandsalamander . Også et par flagermusarter er fundet ved mosen: dværgflagermus, vandflagermus og skimmelflagermus. Padderne er på den danske liste over sårbare arter, mens vandflagermusen er på den danske rødliste over truede arter. Både padder og flagermus er fredede. Snoge, hugorme og markfirben forekommer også. Af pattedyr kan man også se muldvarp, pindsvin, hare, markmus og andre musearter, egern, vandrotte, lækat, brud, ilder, ræve, rådyr og måske kan man være meget heldig og se en grævling.
Vandflagermusen jager det meste af tiden insekterne over vandoverfladen på søer og vandløb. Foto: Biopix /Jens Chr Schou
Kulturhistorie
Området regnes som arkæologisk interessant. Der er fundet spor efter liv i oldtiden. I 1878 fandt man en 4 alen lang båd udhulet af en egetræstamme fra oldtiden i Tibberup Mose, som området blev kaldt på daværende tidspunkt. Endvidere fandt man en åre af egetræ, brudstykker af et større lerkar samt menneske- og dyreknogler.
Moserne udgjorde den nordlige del af Tibberup Sø, der ikke længere findes. Ved søens bred lå landsbyen Tipperup, der er nævnt helt tilbage i 1300-tallet. Landsbyen blev nedlagt i 1673, da Christian den Femte gav den til Joachim Vincentz von Hahn, der i stedet opførte en stor gård – Hjortespring. I 1738 gik området tilbage til kronen, der nedlagde gården. Ved landboreformen blev jorden udstykket, men kongen beholdt en del af Smørmosen til jagt og tørveskær. Fedtmosen blev udstykket i lodder til bønderne. I dag er store dele af moserne ejet af Gladsaxe og Herlev Kommune, men der er stadig private lodsejere og enkelte sommerhuse i moseområdet.
Der er blevet gravet en del tørv i området. For at holde tørven tør, har der i 1800-tallet været flere møller i området, der har pumpet vandet væk. Tørvegravning har eksisteret helt op til midten af det 20. århundrede, da tørv også blev brugt som brændsel under krigen.
Selve navnene Smør- og Fedtmose menes at stamme fra, at der mellem moserne i gammel tid har eksisteret et fed, altså en landstrimmel mellem de to moser. Den ene mose kom med tiden til at hedde Fedt-mosen (udtalt med hårdt d) – som en morsomhed fik naboområdet navnet ”Smør”-mosen. Men om historien er sand – det vides ikke!
Vådområdet indgik indtil det 19. århundrede i Københavns Vandvæsens forsyningsområder. Først da erkendte man, at området ikke via Kagsåen kunne levere vand til København. Og først i 2009 erkendte Gladsaxe Kommune fejlen, som også figurerer i nuværende fredning.
Gennem de sidste 40 år har der været såvel heste som får i området. Endvidere har der været et kolaug på Herlevmarkerne.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er et veludbygget stinet i moserne. Sti-systemet står i forbindelse med Utterslev Mose. Mange picnic-borde.
En tur i mosen kan tage udgangspunkt ved Gråpilevej, der er en sidevej til Værebrovej. Her kan man enten koncentrere sig om at gå til venstre (Smørmosen) eller til højre (Fedtmosen). Den botanisk mest interessante tur er nok at gå til Smørmosen, mens man i Fedtmosen mere oplever overdrevet, de åbne arealer og de kratomkransede vandhuller.
Prøv også at gå ad trampestier uden for grusstierne, hvor du kommer tættere på moserne – disse stier kan dog være lidt fugtige.
Hvis du følger Gråpilevej hele vejen lige gennem fredningen kommer du, efter at have passeret to huse, til Træbanken. Det er en lille perle på 4 ha, som du bør unde dig selv at besøge. Her er 120 forskellige træarter plantet.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Hillerødmotorvej sydfra tages afkørslen mod Bagsværd C. Drej til venstre ad Værebrovej. Efter ca. 200 m drejes til venstre ad Gråpilevej. Lille P-plads forefindes.</p><p> Fra Bagsværd Station bus 43 mod Værebroparken (5 min.). Gråpilevej ligger lige på den anden side af stoppested og Værebrovej.</p><p> Det er også muligt fra Klausdalsbrovej at køre ad Gråpilevej (der i princippet går gennem hele fredningen, men gennemkørsel forbudt) og ind til P-plads ved Træbank-området.</p><p> Kortet viser til Gråpilevej i Bagsværd.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000477104849be6b4dde3&ll=55.75552,12.437382&spn=0.016905,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000477104849be6b4dde3&ll=55.75552,12.437382&spn=0.016905,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Smør- og Fedtmosen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Smør- og Fedtmosen, fredet i 1944, 1965 og i 2004, i alt ca. 150 ha.
De gamle fredninger omfattede kun selve Smør- og Fedtmoserne samt Boghvedeholm. Med den nye fredning ønskede man at sikre de arealer, der ligger i naturlig forlængelse af moserne. Det er især den mosaikstruktur og kontrasten mellem dyrkede og udyrkede områder, den nye fredning skal sikre foruden den biologiske, landskabelige og rekreative værdi.
Området er plejet med rydning af krat og bjørneklo samt høstning af rør i rørskoven. Dog er mange af vandhullerne i dag meget skyggede af tæt bevoksning af krat, så der er fortsat behov for en intensiv pleje af området, hvis der skal skabes lysåbne og lavvandede arealer langs bredderne til gavn for padder og smådyr. I 1940’erne var området helt lysåbent.
Herlev kommune har naturskole på Kildegården, som ligger i fredningen. Kildegården har får og kødkvæg. Desuden foretager en kogræsserforening, Hjortespring Naturpleje http://hjnatur.dk/ naturpleje ved afgræsning med kvier.
Der er udarbejdet plejeplan for moserne i 2010
Link til fredningskendelse
Smør- og Fedtmosen , 2005
Yderligere information
DN Herlev
Inge-Marie Petersen
www.dn.dk/herlev
Om fredningen og dens bestemmelser:
Gladsaxe Kommune
Rådhus Alle
2860 Søborg
Tlf: 39575000
Herlev Kommune
Herlev Bygade 90
2730 Herlev
Tlf: 44527000
Læs også
Folderen: På tur med små ben – 2 (vandhullerne i Smør- og Fedtmosen)
Folderen: På cykeltur ved Hjortespring
Folderen: På vandretur i Smør- og Fedtmosen
Bogen: Grønne Gladsaxe – vandringer i Store Hareskov samt Smør- og Fedtmosen, af forfatter Lars Nældested, 1990.
Bogen: Ugler i mosen. En naturbeskrivelse af Smør- og Fedtmosen. Bjarne Jensen, 1978.
Historisk-Topografisk Selskab i Gladsaxe. Årbøger
Fra det nordlige Sokkelund – noget om geologi, teglværker, grusgrave og tørveskæring. Ole Berthelsen. DGU 1995.
Detaljeret oplysninger om Smør- og Fedtmosen på DN Gladsaxe ‘ hjemmeside.
Rapport: Vandområder Gladsaxe Kommune (2013)