Skovsgaard
Introduktion
Det idylliske gods, Skovsgaard, ligger mellem smukke bakker ud til havet. Godset dyrkes økologisk og et væld af vandrestier, småskove, udstillinger og naturformidling møder den besøgende. Her er gæstfriheden i højsædet.
Nederst ses Skovsgaard med marker og skov, der strækker sig mod Langelandsbæltet. Foto: Ole Malling
Landskabet
Herregården Skovsgaard ligger på Sydlangeland. De store marker er omgivet af levende hegn, og bag skovene strækker engene sig ud mod Langelandsbæltet. Det er et varieret kulturlandskab med mange naturtyper. De mange små bakker, lokalt kaldet hatbakker, skaber et særegent landskab. De er sandsynligvis dannet efter at den sidste gletsjer over dette område smeltede bort. Ler, sand og jord aflejret i søer på isens overflade har så ligget tilbage som karakteristiske bakker efter bortsmeltningen. Bakkerne er ofte så stejle, at dyrkning af jorden er meget besværlig. På Skovsgaard ligger de derfor hen, og en del af dem afgræsses.
Skovsgaard Gods har renset mange vandhuller, indført nænsom pleje af adskillige kilometer levende hegn, og de bakketoppe, der ikke længere dyrkes, er ved at overgå til overdrev, der er blevet en sjælden naturtype herhjemme. Enge mod havet afgræsses og mange steder er dyrkningsfri bræmmer. Der er plantet en ny løvskov, og søer har set dagens lys.
Mange stier og vandretursfoldere giver gode oplevelsesmuligheder.
Plantelivet
Skovene, der hører under Skovsgaard, passes ekstensivt. Konabbe Skov er et flot eksempel på typisk østdansk skov. Bøgen dominerer, og unge bevoksninger af ær og ask veksler med egeskov og græsningsskov. Juletræer og pyntegrønt er uønsket i Skovsgaards skove. Hist og her i skovene står enkelte og meget store og gamle bøge og egetræer. Sprøjtning og gødskning er forbudt. Skovdriften er bæredygtig og naturnær.
I Påø Skov helt ud til havet står gamle, krogede og maleriske egetræer. Det bliver de ved med, for skoven må ikke røres af menneskehænder. I skoven Hennetved Haver vokser i skovbunden to orkideer, tyndakset gøgeurt og ægbladet fliglæbe . Lund-rapgræs , flitteraks , mose-bunke og skov-star er også en del af urterne i denne skov.
Tyndakset gøgeurt har sit navn efter at den blomstrer samtidig med at gøgen kukker. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
De mange levende hegn og den økologisk dyrkede ejendom giver et mylder af sanglærker , tornsangere og gærdesangere. I skoven er mange hulrugende fugle, blandt andet natugler og spætter. I Rebjerg Sø, der blev skabt for godt 15 år siden, yngler lappedykker , blishøns og nogle svømmeænder.
I Skovsgaards skove lever blandt andre rådyr , dådyr , grævling , skovmår og ravn.
En sensommerdag eller en oktoberdag ude ved kysten vil afsløre at hundredetusinder af skandinaviske fugle på træk sydover samles på Sydlangeland hvorfra de i godt vejr flyver over Østersøen. Titusinder af bram- og knortegæs , ederfugle og småfugle trækker forbi her.
For år tilbage blev der i flere vandhuller udsat klokkefrøer . Det er sket for at sikre en genetisk kopibestand af klokkefrøer fra nogle af de små øer i Det Sydfynske Øhav. Klokkefrøbestanden klarer sig godt på ejendommen.
Klokkefrøer er søgt bevaret i flere steder på Sydfyn.
Kulturhistorie
I 1979 arvede Danmarks Naturfond Skovsgaard. Det skete, da ejeren af godset, Ellen Fuglede, der i mange år havde beboet hovedbygningen alene og barnløs, døde. Forinden havde hun med sin skovrider aftalt, hvad der skulle ske efter hendes tid. Efter svære overvejelser accepterede hun at give ejendommen til Naturfonden, der overtog det gamle gods, der stammer helt tilbage fra 1457.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
På kortet ovenfor er forslag til to ture, men der er mange andre afmærkede ture på ejendommen. Se mere under Yderligere Information eller tag en folder ved besøgscenteret eller i folderkasser på ejendommen. I sommerperioden er det muligt at tage på tur med naturvejlederen.
Ved kysten ud til Langelandsbæltet er der badestrand, og på ejendommen udlejes to gårde som ferielejligheder.
Vejbeskrivelse
<p> Fra landevejen mellem Rudkøbing og Bagenkop sydligst på øen er i den lille by, Lindelse, skiltet til Skovsgaard. På vej til godset passerer man den smukke skov, Hennetved Haver der også hører under godset.</p><p> P-plads ved besøgscenteret: N 54º 50' 44.09" E 10º 45' 11.05" <br/> P-plads i Påø Skov nær havet: N 54º 50' 48.16" E 10º 46' 34.71"</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047658a4cbe1f8678dc&ll=54.849141,10.743341&spn=0.017295,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047658a4cbe1f8678dc&ll=54.849141,10.743341&spn=0.017295,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Skovsgaard </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Skovsgaard Gods, 385 ha., fredet 1973. I 2006 er fredningen moderniseret.
Seks år før Naturfondens overtagelse af Skovsgaard, havde Ellen Fuglede med glæde fået hele godsejendommen landskabsfredet – igen på opfordring af sin skovrider. Ellen Fuglede var meget konservativ og ønskede det gamle gods bevaret sådan som hun selv huskede det fra barn af – og dertil var fredningen et godt instrument. Hun var som nævnt mere betænkelig ved at give sin ejendom til Naturfonden, der hører under Naturfredningsforeningen, der har hovedsæde i København. For at undgå for meget ”københavneri” stiftede hun en lille lokal, langelandsk fond med tre bestyrelsesmedlemmer, der har til opgave at sikre, at ordene og ånden i Fugledes testamente overholdes nidkært.
Danmarks Naturfond har indført økologien i driften og har gennem årene investeret mere end 25 millioner kroner i ejendommen. Det er i dag et velfungerende landbrug, der tager udstrakte hensyn til naturen og miljøet. Naturformidling med naturvejleder, udstillinger, museer og åben hovedbygning trækker 40 – 50.000 mennesker til stedet årligt. Bliver man træt af at vandre i skov og på marker, kan man hvile sig og få forfriskninger i den økologiske cafe, der har sommeråbent.
Link til fredningskendelse
Skovsgård Gods , 2006
Skovsgård, 1973
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Langeland Kommune
Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
Tlf: 63516000
Se også:
Danmarks Naturfond hjemmeside – vælg Skovsgaard Gods
Skovsgaard_landbrug_2011
Folder om Skovsgaard
Vandretur i Konabbe Skov
Vandretur ved Påø Enge
Vandretur ved Rebjerg Sø
Vandretur i Hennetved Haver