Introduktion
Det er berettiget at betegne Skærum Ådal som enestående. Det gælder ikke alene i nordjysk sammenhæng, da det også på landsplan er vanskeligt at pege på ret mange ådale, som rummer en så stor artsrigdom og naturskønhed i en så uforstyrret tilstand. Bevarelsen af såvel landskabsværdierne som det rige planteliv er afhængig af, at der gennemføres en forbedret pleje. Derfor ønskede DN arealet fredet.
Fredningsområdet indeholder en mosaik af forskellige naturtyper, herunder væld, eng, mose, overdrev og skov.
Landskabet
Fredningsområdet ligger i den højtliggende, centrale del af Vendsyssel, som er et istidslandskab udformet af gletsjere fra nord og øst under sidste istid. Under den sene del af istiden har Vendsyssel været isfrit og har ligget som en ø i det nordlige Kattegat, som dengang var et koldt ishav. Vendsyssel begyndte at hæve sig efter at være blevet befriet for isens enorme vægt.
I takt med landhævningen, som i denne del af Danmark er på lidt over 50 meter, har Skærum Å eroderet sig dybt ned i jordlagene, som overvejende består af smeltevandssand og -ler. I fredningsområdet ligger dalbunden således nu omkring 25 meter over havet omgivet af op til 40 meter høje dalsider.
Landhævning og erosion er stort set ophørt, og der er i stedet dannet aflejringer af tørv i dalbundens moser og enge.
Plantelivet
Mest farvestrålende er vældene og vældengene om foråret og i den tidlige sommer, hvor gule og blå farver er fremherskende. Allerede i april blomstrer vorterod, almindelig guldstjerne og eng-kabbeleje. Senere afløses dette tidlige flor af arter som: engblomme, trævlekrone, kødfarvet gøgeurt, sump-hullæbe, engkarse, lancetbladet høgeurt, sump-snerre, arter af dueurt og forglemmigej-arterne eng- og
sump-forglemmigej.
På fladere bund nær vandløbet afløses vældende og de vældprægede enge gradvist af sumpe, der stedvis fortsat er præget af gennemsivende vand. Frodigheden knyttet hertil er overordentlig stor, og plantevæksten har en tydelig dominans af højtvoksende græsser og halvgræsser.
Der er desuden redegjort for tidligere fund af vårstar, hvid sækspore, flipkrave, rank forglemmigej, kattefod, smuk perikon og skovarve. Den sidste hvid sækspore blev iagttaget i 2002.
Kulturhistorie
Den smalle og våde dalbund med opstrømmende grundvand og de stejle dalsider er uegnede til egentlig dyrkning, og området har i stedet været anvendt til husdyrgræsning og høslæt. Disse gamle driftsformer har igennem et meget langt historisk forløb udviklet og bevaret ådalens lysåbne naturtyper. Det har ikke kunnet betale sig at udrette åens naturlige slyngninger, som derfor er meget smukt bevaret.
Høslæt og græsning
er ophørt i størstedelen af fredningsområdet, hvilket har ført til omfattende tilgroning. Der er for tiden kreaturgræsning på dalsiden i det nordvestlige hjørne af ådalen og på dele af arealet øst for Slustrupvej, mens de øvrige dele af området er uden pleje hverken i form af rydning, græsning
eller høslæt.
Ture og seværdigheder
Størstedelen af fredningen består af udyrkede og uhegnede arealer med offentlig adgang i henhold til reglerne i naturbeskyttelseslovens kapitel 4. Ved køb af dagfiskekort til Skærum Å, får man adgang til at færdes langs åen. Der er ingen offentligt tilgængelige stier i området.
Vejbeskrivelse
GPS X:, Y:
Det er nok bedst at se arealet fra slustrupvej med P ved Skærum Kirke.
Fredningen og dens pleje
Fredningen omfatter et areal på ca. 63 ha, som ejes af i alt 16 private lodsejere bortset fra ca. 0,22 ha, som ejes af Frederikshavn Kommune og ca. 0,02 ha, som ejes af Hjørring Kommune.
Baggrunden for at DN rejste fredningssagen er, at området rummer en usædvanlig righoldig natur, som på grund af ophør af traditionel landbrugsdrift er under tilgroning, hvilket er til fare for områdets lysåbne naturtyper og deres stadig meget rige flora. Med fredningsforslaget ønskes at skabe grundlag for den naturpleje, som er nødvendig for at sikre og forbedre områdets enestående natur.
Naturpleje
Plejen af områdets lysåbne, beskyttede naturtyper tilrettelægges så den sikrer en lav vegetationshøjde ved græsningssæsonens afslutning, medmindre plejen udføres ved helårsgræsning. Tilgroning med træer og buske skal forhindres, og rydning af eksisterende opvækst kan ske efter nærmere anvisning i den til enhver tid gældende plejeplan.
Link til fredningskendelse
Skærum Ådal 2020, (pdf)
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Frederikshavn Kommune
Rådhus Alle 100
9900 Frederikshavn
Tlf. 98455000