Ryvangens Naturpark
Introduktion
Det tidligere militære område, hvor tyskerne under 2. verdenskrig henrettede danske modstandsfolk, rummer i dag en mindepark og en smuk naturpark. Begge dele blev fredet i 2003, og siden har kommunen arbejdet på at forbedre de naturmæssige og rekreative forhold med respekt for de kulturhistoriske værdier. Foruden vandrestier er her cykel- og ridestier. Ved søen er der en bål-og grillplads, og lystfiskeriet er gratis, hvis man har et fiskekort. Får og heste afgræsser dele af området, som også har tætte bevoksninger med en masse skovfugle. Naturparken er et ideelt sted til familiepicnic’en.
Landskabet
Ryvangens Naturpark og Mindelunden er et 12 hektar stort, grønt område, der ligger på Østerbro, i den nordlige del af Københavns Kommune. Mod nord grænser det op til Tuborgvej, mod øst til en S-togslinje, mod syd til kommunale sportsarealer og mod vest til boligbebyggelserne Ryparken og Rymarksvænge samt en række private og kommunale institutioner for børn og unge.
Oprindelig var området et ret øde og sumpet terræn ved navn Ryvangsmarken. I 1893 erhvervede staten 26 hektar og udflyttede en øvelsesplads, som tidligere lå ved Kastellet i indre by, til Ryvangsmarken. Området blev afvandet ved hjælp af grøfter, og der blev udført vejanlæg og tilplantning.
Den 1,6 hektar store sø blev udgravet af militæret i 1893 og havde oprindelig tre øer. Den vestlige Dynamitø blev gjort landfast for omkring 50 år siden, og her ligger i dag en bunker, der blev anvendt til opbevaring af ammunition. Den midterste, kaldet Tredje Kompagnis Ø, har været landfast med utallige øvelsesbroer, mens den østlige Kaninø ikke indgik i militærets anvendelse. Søen blev anlagt til brug for militærets øvelser i broslagning. Søen er indtil 2,20 meter dyb, og desuden findes et 5-25 cm tykt lag slam langs søens rand.
Plantelivet
Da militæret overtog området i slutningen af 1800-tallet plantede man træer som ask , alm. røn , elm , navr , eg , ahorn , lind og hestekastanje . Mange af disse står nu som gamle, solitære træer, hvoraf nogle indgår i alleer eller trærækker. De gamle træer giver området karakter og skaber redemuligheder til hulrugende fugle. På grund af elmesygen var det desværre nødvendigt at fjerne syge og døde elme i 1990.
Efter militærets rømning i 1972 blev området overladt til sig selv og groede snart til med skov og krat, med arter som ask , eg , avnbøg , ahorn , rødel , pil , alm. hyld , tjørn , slåen , alm. røn , hassel og brombær . Fældningen af elmetræer har givet lys og plads til opvækst af nye træer, blandt andet ahorn , tjørn og alm. hyld .
Ifølge en undersøgelse foretaget af Feltbotanisk Klub rummer området en stor artsrigdom af urter, idet der er registreret næsten 200 forskellige planter. Desværre vokser her også flere uønskede, såkaldt invasive arter som kæmpebjørneklo , japansk pileurt og gyldenris .
I søen ligger to øer bevokset med rødel , birk og ask . I søens nordlige ende findes en mindre rørskov af tagrør . Søens bredder er bevokset med rødel og ahorn, men søen er, bortset fra området med rørskov, uden egentlig bredvegetation.
Dyrelivet
Ryvangens Naturpark er af særlig ornitologisk interesse, fordi et stort antal fuglearter yngler eller søger føde i området. Området er især af stor betydning for hulrugere og rastende småfugle med tilknytning til skov. Blandt andet stor flagspætte , sjagger , spætmejse , stær og dompap yngler her. Spurvehøgen har også rede her. I søen yngler gråand , knopsvane , grønbenet rørhøne og blishøne . Lille lappedykker , grågås , fiskehejre og skarv ses også.
Kulturhistorie
Området Ryvangens Naturpark var oprindelig en nordlig del af Ryvangsmarken, som var et øde og sumpet sted. I 1893 opkøbte staten Ryvangsmarken samt Vognmandsmarken, der lå syd for, til militær anvendelse. Ingeniørregimentet flyttede hertil og gik snart i gang med at grave dybe afvandingsgrøfter og en sø med tre øer, samtidig med at der blev anlagt veje og plantet til.
Straks efter besættelsen i april 1940 overtog den tyske værnemagt de sydlige dele, men i 1943 blev hele kaserneområdet inddraget. I den nordlige del blev der nu indrettet en plads til henrettelse af modstandsfolk, og frem til befrielsen i maj 1945 blev omkring 100 henrettet her. I 1956 flyttede Ingeniørregimentet til Farum Kaserne, og i 1972 forlod militæret helt området. Frem til 1983 blev området overladt til sig selv, hvorefter institutionen ”Ryvangens Naturparks Venner” fik lov til at leje området.
I 1992 iværksatte man et beskæftigelsesprojekt i området. Det gik ud på at fælde syge eller døde elmetræer, hvilket skete under protest fra Dansk Ornitologisk Forening og Dansk Entomologisk Forening. Desuden blev der foretaget spredt nyplantning af eg. I 1995 gik man i gang med en gennemgribende naturpleje og anlagde blandt andet stier, grillpladser og fårefolde.
Mindelunden i Ryvangen er anlagt i 1946-50, på det sted hvor tyskerne under 2. verdenskrig henrettede danske modstandsfolk. Det er et smukt haveanlæg med mindetavler og grave. Længst væk fra indgangen (på Tuborgvej) findes selve henrettelsesstedet, hvor pælene som de dødsdømte modstandsfolk stod bundet til, var. De pæle man ser i dag, er genskabt som naturtro bronzestøbninger.
Ture og seværdigheder
Download folder (PDF-fil)
Der er adgang til Ryvangens Naturpark fra Rymarksvej, fra gang- og cykelstien fra Ryparken Station og Svanemøllens Kaserne samt fra Tuborgvej via Major Anders Lassens Vej ved Mindelunden, hvor der er P-muligheder. Hund skal føres i snor. Fiskeriet er frit i søen, når man ellers har et almindeligt fiskekort. Sejlads er ikke tilladt. Ridesti findes. Cykling må kun ske på de udlagte cykelstier, som går gennem naturparken.
Seværdigheder
Se folder som du kan downloade foroven.
Bålplads. Fra bål- og grillpladsen kan man også fiske i søen og få suder, skaller og karusser på krogen.
Dyrefolde. Her går får og holder vegetationen nede, blandt andet kæmpebjørneklo, der kan give alvorlig eksem.
Mindelunden. Minde- og gravplads for de faldne modstandsfolk fra 2. verdenskrig, hvoraf mange blev henrettet her.
Vejbeskrivelse
<p> Ryvangens Naturpark ligger på Østerbro, mellem Hellerup Station og Ryparken Station.</p><p> Kommer man i bil inde fra København, kører man ud ad Lyngbyvej, og når den møder Helsingørmotorvejen, bliver man på Lyngbyvej. Ved vejen Ryparken drejer man til højre og forstætter frem til Rymarksvej, som man følger til højre til en P-plads. Man kan også køre ad Strandvejen til den krydses af Tuborgvej, som man følger cirka 400 meter (til lige efter jernbanelinjen), hvorefter man drejer til venstre ind til en P-plads. Her kan man også holde ved et besøg i Mindelunden.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Fra Hellerup Station går man knap 300 meter ned ad Esthersvej til Tuborgvej, hvor der er indgange til både naturparken og Mindelunden. <br/> <br/> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Nedenstående koordinater viser hovedindgangen ved Rymarksvej: <br/> N 55° 43.306', E 12° 33.820'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049e761700a773f0e22&ll=55.724645,12.570333&spn=0.016918,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049e761700a773f0e22&ll=55.724645,12.570333&spn=0.016918,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Ryvangens Naturpark </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Ryvangens Naturpark med Mindelunden er på 12 hektar og blev fredet i 2003. Det skete for ”at sikre området som naturområde, herunder at opretholde og muliggøre forbedring af de biologiske og rekreative værdier under hensyntagen til de kulturhistoriske interesser, der er knyttet til området.” Siden 1998 har Københavns Kommune ved Center for Park og Natur har haft ansvaret for Ryvangens Naturpark, der nu er underlagt naturplejeplaner.
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Københavns Kommune
Rådhuset
1599 København V
Tlf. 33 66 33 66
Læs også
Folder: Ryvangens naturpark , Københavns Kommune