Røsnæs sydkyst
Introduktion
Landskabet
I slutningen af sidste istid trængte en gletsjer op gennem Storebælt. Sydkysten af Røsnæs blev skubbet op af denne Storebæltsgletsjer for 17.000-18.000 år siden. Kystklinterne består af usorteret materiale (moræne), som gletsjeren førte med sig indefrosset i bund og sider, blandet med meget gammelt materiale (plastisk ler), som gletsjeren skubbede op foran sig. Røsnæs er en såkaldt randmoræne, hvor kysten står stejlt og nogle steder med 20-30 m høje skrænter. Ved Kongstrup når skrænterne op i over 40 m højde.
Kysten er i dag kun lidt påvirket af senere indgreb, og den er et stykke oprindelig natur, hvor baglandet dog er påvirket af sommerhusbebyggelser, en golfbane og af dyrkning. Der er fredninger på i alt 5 steder langs kysten, og man kan komme ned til sydkysten af Røsnæs ved fire af fredningerne. Den sidste fredning kan man gå til.
Kystskrænterne er bemærkelsesværdigt dynamiske, idet skrænterne nogle steder brydes ned af havet, og andre steder skrider kysten ud på grund af det plastiske ler, som bliver flydende, når det bliver vådt.
Plantelivet
Røsnæs ligger i det mest regnfattige område i Danmark (under 500 mm om året). Desuden er der mange solskinstimer og højere temperaturer i Storebæltsområdet. Klimaet er således mere kontinentalt end andre steder i Danmark, hvilket muliggør, at en lang række varmekrævende plantearter kan vokse her. Deres hovedudbredelse er langt syd og øst for Danmark, og i Danmark findes de varmekrævende arter hovedsageligt kun i Storebæltsområdet.
Vindekilde er et klassisk sted for afholdelse af botaniske ekskursioner. På de tørre kystskrænter og på de indenlandske tørre partier finder man sjældenheder som ager-kohvede , kantet konval , soløje , knopnellike og liden sneglebælg . Det lille vandløb Vindekilde løber helt ureguleret gennem området og skaber våde samfund med bl.a. mange starer (bl.a. den sjældne gul star ) og vibefedt . I krattene mod øst i fredningen vokser den meget sjældne trekløft-alant sparsomt.
Barnes Banke: Det flade terræn mellem vejen fra Kalundborg-Røsnæs og kysten er botanisk set ret uinteressant. Men kystskrænterne syd for fredningen er fine, og man kan støde på varmekrævende arter som småskulpet dodder, knopnellike , liden sneglebælg og grådodder .
Kongstrup Klinter, som også omfatter Timeglasklinten er ligeledes en klassisk botanisk lokalitet. Her findes næsten alle de klassiske arter, som er typiske for storefloraen: Nikkende kobjælde , nikkende limurt , bakke-jordbær og soløje optræder i stort antal sammen med hjorterod. På de meget sandede skræntpartier er der knopnellike , liden sneglebælg , kegle-limurt og stivhåret kalkkarse .
Fra golfbanen og sydpå til kystskrænterne findes store partier med vegetation, som er ret enestående. Her findes Danmarks største bestand af hjorterod , en stor skærmplante med furet stængel. Hjorterod er udpræget bundet til de tørre egne omkring Storebælt. En anden vestsjællandsk specialitet er den meget sjældne skrænt-star . De store arealer rummer i det hele taget et stort antal arter med mange sjældne arter. Nikkende kobjælde er udbredt og talrig.
Klintegården er en fredning, som i disse år er under tilgroning, men der er stadig bare pletter med en udviklet og god Storebæltsflora. Den meget sjældne skrænt-star findes også her i pænt antal, og i øvrigt kan nævnes den kraftige kurveblomst ru bittermælk samt merian . Den smukke bjerg-perikon findes på Røsnæskysten kun her.
Ager-kohvede er sjælden – findes kun på Øerne på kalkrig jord på kystskrænter og overdrev. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Biæder er en kolonirugende fugl på størrelse med en solsort, en årlig gæst i Danmark især ved Skagen, hvor den ender, når den om foråret trækker for langt mod nord. At den skulle begynde at yngle i sydskrænterne på Røsnæs (og et par andre steder i Danmark) kom som en stor overraskelse. Den farverige fugl har ynglet med få par i skrænterne på Røsnæs i perioden fra 1998 til 2002. Sikkert et tegn på at klimaet er blevet varmere i Danmark, da biæderen normalt yngler langt sydligere i Europa.
Når floraen er så rig, giver det mulighed for sjældne dyr, til eksempel en fin sommerfuglefauna. Den lille sommerfugl fransk bredpande findes i hele Danmark kun her (dog også set på Eskebjerg Vesterlyng de seneste år), bl.a. på tre af fredningerne. Køllesværmere seksplettet og pimpinelle-køllesværmer er hyppige på kystskrænterne. Der er også en rig billefauna tilpasset det kontinentale klima.
Markfirben findes langs hele sydkysten.
Det er især om efteråret fuglene ses over de fredede skrænter på Røsnæs, nemlig de mange trækfugle, især er det tydeligt, at rovfuglene følger kysten helt ud til spidsen, inden de vover sig over vandet mod Samsø eller Fyn, det samme gælder for småfuglene, der i større og større flokke
samles, og til sidst stikker ud over vandet.
På vandet, og i vandet, er der også liv. Om efteråret samles tusinder af ederfugle over muslingebankerne ude i fjorden for at æde.
Den lille hval, marsvinet, ses ofte ud for Røsnæs sydkyst i Kalundborg Fjord, hvilket tyder på, at fiskeføden også er til stede.
Fransk bredpande. Foto: Biopix /S. D. Lund
Kulturhistorie
Kystskrænterne og de bakkede overdrev har været græssede i umindelige tider og nogle af overdrevene har aldrig været dyrket.
Nord for Vindekilde er der en unik udsigt fra den 55 m høje bakke Vågehøj. Under 2. verdenskrig opførte tyskerne en bunker på Vågehøj, hvori der er et kontrolrum for en radar.
Røsnæs sydkyst er stort set uberørt, men fra 1949-1980 lå der en Leca-fabrik i baglandet ved Kongstrup. Den producerede Leca-sten ud fra det plastiske ler i kystskrænterne, og adskillige steder langs kysten, kan man se grøfter og grave, som stammer fra Lecas graveaktivitet.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er flere vandreture på halvøen:
1: Vindekilde på Røsnæsspidsen
Røsnæs Naturskole (1) er et godt udgangspunkt for ture på Røsnæsspidsen. Her kan man parkere, og der er også P-plads få hundrede m før Naturskolen (1). Vågehøj ligger få hundrede m fra begge P-pladser og er et godt udgangspunkt for gåture i området. Vindekildefredningen ligger syd for Vågehøj. Der er en god folder for området.
Man kan også køre til Røsnæsspidsen, som er Sjællands vestligste punkt. Stedet er ikke fredet, men landskabet er enestående. Stor P-plads for enden af vejen.
2: Barnes Banke ud for Ulstrup by
Fra Ulstrup by fører en vej (Ulstrup Sønderstrand) ned til sydkysten, hvor man kan parkere (2). Hele fredningen kan nås til fods herfra. Både kyst og kystskrænter har stor skønhed og floraen er meget interessant.
3: Kongstrup Klinter
Man kan køre til en stor P-plads ved den gamle Leca-fabriks område (3). Herfra kan man gå langs kysten. Ud for Kongstrup Klinter fører en smal sti gennem et krat op på selve klinterne. Herfra er udsigten meget flot og plante- og dyrelivet er steppeagtigt og i særklasse.
4: Golfbanen ved Nostrup
En grusvej fører over golfbanen, og man kan parkere øst for golfbanen ved kæmpehøjen (4). Herfra kan man gå ad stier ned gennem fredningen. Både udsigt og plantevæksten er særdeles interessant.
5: Klintegården ved Nostrup
For enden af Klintegårdsvej er der en offentlig P-plads (5). Herfra kan man gå ud i det fredede område. Floraen er særdeles interessant.
Vejbeskrivelse
<p> Røsnæs-halvøen nås ved at køre fra Kalundborg ad Røsnæsvej ud til de enkelte fredninger. Man kan køre næsten helt frem til 4 af de 5 fredninger, se under turforslag.</p><p> Vindekilde på Røsnæsspidsen. <br/> Koordinater for Røsnæs Naturskole: N 55º 44.299' E 010º 53.617'</p><p> Barnes Banke ud for Ulstrup by. <br/> Koordinater: N 55º 43.742' E 010º 57.411'</p><p> Kongstrup Klinter <br/> Koordinater: N 55º 43.396' E 011º 00.210'</p><p> Golfbanen ved Nostrup <br/> Koordinater: N 55º 43.029' E 011º 00.517'</p><p> Klintegården ved Nostrup <br/> Koordinater: N 55º 42.691' E 011º 00.540'</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047d98ba083919a045b&ll=55.741269,10.882044&spn=0.016911,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047d98ba083919a045b&ll=55.741269,10.882044&spn=0.016911,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Røsnæs </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Der er fem fredninger på Røsnæs-halvøen:
Vindekilde på Røsnæsspidsen
En stribe af sydkysten på Røsnæsspidsen er fredet ved Fredningsnævnets kendelse af 1953. Fredningen er en udvidelse af en frivillig fredning fra 1924. Den skal sikre, at der ikke bygges eller i det hele taget sker ændringer af landskabet.
Barnes Banke ud for Ulstrup by
Overfredningsnævnet fredede i 1965 et 21 ha stort område ned til Kalundborg Fjord fra den ubebyggede del af vejen gennem Ulstrup. Formålet var at bevare udsigten over Kalundborg Fjord fra den offentlige vej. Fredningen forhindrede en påbegyndt udstykning af området. En strimmel på 4 ha vest for fredningen blev føjet til i 1970. Fredningsnævnet afsagde denne kendelse, som igen var en udsigtsfredning.
Kongstrup Klinter
Kongstrup Klinter blev fredet sammen med Vindekilde ved Fredningsnævnets kendelse af 1953. Den omfatter 24 ha af kysten fra Kongstrup til Nostrup. Formålet er at beskytte landskabet og de enestående naturhistoriske interesser med hensyn til både geologi, botanik og dyrelivet, herunder den sjældne og særprægede insektfauna.
Golfbanen
Et 22 ha stort område syd for landevejen Kalundborg-Røsnæs blev i 1971 fredet af Overfredningsnævnet. Fredningen er en udvidelse af mindre fredninger fra henholdsvis 1934 og 1952. Formålet med fredningen i 1971 var at give offentligheden adgang til kysten. Kendelsen giver lov til en vis landskabspleje for at bevare særlige landskabsformer og sjældne arter. I 1978 fik Kalundborg Golfklub lov til at anlægge golfbane på ca. halvdelen af det fredede areal. En sådan tilladelse ville nok være utænkelig i dag.
Klintegården
Fredningsnævnet afsagde i 1977 kendelse om et 13 ha stort område mellem Kalundborg-Røsnæs landevejen og Kalundborg Fjord. Kalundborg Kommune rejste fredningssagen for at bevare områdets nuværende karakter og for at give publikum adgang til kysten. Til gengæld åbner fredningen mulighed for et hotelbyggeri på stedet. Placering og udformning diskuteres i øjeblikket ivrigt.
EF-Habitatområde nr. 195: Røsnæs og Røsnæs Rev dækker det meste af sydkysten og alle fredningerne ligger inden for EF-habitatområdet.
Link til fredningskendelser (med lidt andre stednavne):
Vindekilde (Røsnæs sydspids), 1953
Snogekærgård , 1962
Barnes Banke , 1965
Listrup Bakke , 1962
Klintegården , 1977
Ulstrup Udsigt, 1970
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Kalundborg Kommune
Klosterparkvej 7
4400 Kalundborg
Tlf: 59534400
Læs også
Naturstyrelsen: Vandreture på Røsnæs
Miljøministeriets Natura2000-område: Røsnæs, Røsnæs Rev og Kalundborg Fjord