Rørtang og Færgevejskilen
Introduktion
Det er lykkedes Danmarks Naturfredningsforening at sikre flere kiler ud til kysten, hvori yderligere bebyggelse ikke er tilladt. Dermed er det også sikret, at der er udsigtsmuligheder, når man kommer mod Helsingør sydfra. Var disse områder ikke blevet sikret gennem fredning, kunne man sagtens frygte, at der lå villaer tæt på kysten – i en lang, næsten ubrudt række mellem København og Helsingør.
Flynderupgård er nu museum og ligger i Rørtangs-fredningen. Foto: Poul Henrik Harritz
Landskabet
Ved Rørtang afslører undergrunden et morænelandskab fra den sidste istid. Ned mod kysten ligger skoven Egebæksvang Skov og mod nordvest strækker fredningen sig til rute 6 og skoven Nyrup Hegn.
Færgevejskilen ligger i delvis åbent land, delvis i bymæssig bebyggelse. Mod kysten ligger Meulenborgskoven med en dyb dalsænkning.
Meulenborgskoven er et yndet naturområde for de lokale beboere. Foto: Bent Nielsen
Plantelivet
Fredningen ønsker at favorisere løvtræer frem for nåletræer og juletræspynt. Da hovedparten af fredningen indeholder landbrugsarealer er det først og fremmest afgrødevalget, der bestemmer de arter, der vokser på markerne og i hegn og gærder mellem markerne. I Meulenborgskoven træffes traditionelle skovplanter som hvid anemone , majblomst og hulkravet kodriver .
Dyrelivet
Der er tale om store landbrugslandskaber i kilen ved Rørtang. Her lever det åbne lands fugle, som sanglærke , kornværling , gulspurv , engpiber , tornirisk , gærdesanger og gærdesmutter . De omkringliggende bebyggelser trækker gråkrage , råge , allike og ikke mindst hus- og skovskader til.
Kulturhistorie
Fredningen udgør et særegent landskab i et område af Sjælland, der er under konstant pres i form af ønsker om yderligere udstykninger, øget bebyggelse, flere vejanlæg etc.
Allerede i 1993 blev Kelleriskilen ved Krogerup i Fredensborg Kommune udpeget som et område, hvor der ikke må bebygges yderligere. Senere er flere andre kiler langs nordkysten kommet til, så der er grønne områder i et ellers stærkt bebygget område.
I baglandet til Rørtang kystkile folder et spændende og artsrigt landskab sig ud. Et kuperet, op til 60 meter højt landskab, der er en mosaik af landbrug, skov og mere fugtige områder og græsningslandskaber ved Gurre Sø.
Ved Meulenborg Skov ligger en gammel jernbanedæmning. I 1864 åbnede den første jernbane fra København over Hillerød til Helsingør.
Ved skoven er også to mølledamme og en gravet kanal, der skulle føre vand til en i 1778 anlagt mølle.
I Rørtang-fredningen ligger denne romantiske have, der hører til Flynderupgård, der ses i baggrunden. Foto: Bent Nielsen
Ture og seværdigheder
Download kort og turmulighed (PDF-fil)
Der er ikke markerede turmuligheder i Færgevejskilen. Dog kan man fra P-pladsen ved Meulenborg Park-bebyggelsen gå ind i skoven ad flere stier. Herefter er der trampestier lavet af de mange lokale, der benytter skoven.
I resten af kilen er der stimulighed fra Klostermosevej i mere byparkagtige omgivelser. Der kan også parkeres på Smakkevej i området Smakken – med de mange vænger – der alle har navn efter smakkejollens dele – og herfra følge stier ind i kilen. Men en egentlig større naturvandring er ikke mulig – man bliver nødt til indimellem at benytte tilstødende veje.
I såvel Nyrup Hegn som Egebæksvang på begge sider af Rørtang-fredningen er der mulighed for at gå ad skovveje og stier. Skoven er udelukkende løvskov, først og fremmest dominerer bøg men også ask og ær vokser i holme. Mod øst står skoven på en kystskrænt, der mod syd går over i strandenge.
Ved museet Flynderupgård drives jorden økologisk, og der er flere husdyrarter, der trækker børn til stedet. Museet har permanent udstilling af en gammel købmandsbutik og en nordsjællandsk bondestue. Herfra er der tillige et godt udsyn over Rørtang-fredningen, det gamle ledvogterhus og det kuperede terræn.
Vejbeskrivelse
<p> <i> Meulenborg Skov: <br/> </i> Følger man Strandvejen mod syd fra Helsingør, drejer man i den første rundkørsel t.h. ad Stubbedamsvej, t.v. ad Nørrevej og t.h. ad Meulenborg Park.</p><p> <i> Kilen mellem Rønnebær Alle og Klostermosevej: <br/> </i> Fra Strandvejen fra Helsingør i sydgående retning drejes t.h. ad Klostermosevej. Denne følges og fortsætter lige gennem fredningen. Der kan evt. drejes t.h. ad Smakkevej, hvor der kan parkeres.</p><p> <i> Rørtang-fredningen: <br/> </i> Fra Strandvejen fra Helsingør i sydgående retning drejes t.h. ad Klostermosevej. Denne følges og der drejes lige før jernbanen t.v. ad Agnetevej, som fører lige gennem fredningen og til Flynderupgård. Der er skiltet til museet lige overfor ledvogterhuset og trinbrættet. En offentlig markvej fører fra ledvogterhuset ind i den nordlige del af fredningen.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående GPS-koordinater viser til Flynderupgård.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004842e2b013325890b2&ll=56.00534,12.555785&spn=0.008398,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004842e2b013325890b2&ll=56.00534,12.555785&spn=0.008398,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Rørtang og Færgevejskilen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Rørtang, 133 ha., fredet 2001
Færgevejskilen, fredet 2008
Det var Danmarks Naturfredningsforening, der rejste begge sager.
Rørtang:
Fredningernes formål er at bevare og forbedre områdernes landskabelige-, kultur- og naturmæssige værdier, at fastholde og forbedre offentlighedens ret til færdsel og ophold i området, samt at sikre fortsat landbrugsmæssig drift og desuden sikre udsigtsforholdene.
Den store, sydlige kystkile ved Rørtang ligger mellem byområderne Helsingør i nord og Espergærde/Mørdrup i syd. Det afgrænses af Kongevejen i nordvest og af skoven Egebækvang mod sydøst. Det meste ligger i landzone.
Området gennemskæres af jernbanen, ”Nordbanen”, der kører mellem Helsingør og Fredensborg, og i den sydøstlige del af fredningen ligger museet Flynderupgård.
Fredningen skal ses i forlængelse af den såkaldte ”Fingerplan”, der blandt andet indeholder fredninger ved Nivå, Dageløkke og Kelleris. Fingerplanen havde til opgave at koncentrere byernes vækst i de såkaldte fingre, og samtidigt friholde områder mellem fingrene for bebyggelse, så det åbne landskab bevares og giver befolkningen mulighed for at færdes og opholde sig i arealerne. Kilerne skal også sikre landskabelig forbindelse mellem kyst og bagland.
Ved fredningens gennemførelse sikres det også, at der ikke må ske yderligere tilplantning, ingen yderligere bebyggelse, ingen tilplantning af juletræer eller pyntegrønt, ingen pelsdyr-, grise- eller fjerkræfarme og ingen kolonihaver. Fritstående træer og alleer skal bevares. Genplantning kan ske med løvtræer. Småbiotoper rundt omkring skal opretholdes.
Færgevejskilen:
Fredningens formål er at sikre og beskytte kilen som bynært, rekreativt område, at sikre og forbedre offentlighedens mulighed for adgang og ophold, at sikre de geologiske, natur- og kulturhistoriske værdier og skabe bedre muligheder for at opleve dem ved formidling og information, og at sikre og forbedre levevilkårene for det vilde dyre- og planteliv.
Der må ikke udstykkes i kilen. Juletræer er uønskede, men bøge- og egetræer over 100 år skal bevares til død. Skoven ved Meulenborg skal drives som naturskov. De åbne arealer i kilen skal plejes, så der bliver blomsterrige overdrev.
Link til fredningskendelser
Rørtang , 2001
Færgevejskilen , 2008
Yderligere information
Om fredningerne og deres pleje
Helsingør Kommune
Stengade 59
Tlf: 49282828
3000 Helsingør
Læs også
Folder om Meulenborgskoven
Flynderupgård Museums hjemmeside