Rønnerne
Introduktion
”Uendelighed” er det ord der uvilkårligt melder sig, når man en varm sommerdag vandrer ud gennem Rønnernes vidtstrakte strandenge for at få et glimt af havet. For blot at konstatere, når man har nået kysten, at sandvader strækker sig videre, så langt øjet rækker, ud i – ja, netop – det uendelige.
I gamle dage gik vogterdrenge og –piger med deres kvæg herude gennem lange sommerdage og kastede længselsfulde blikke ind mod hjemmet. I dag kører ”Rønnerbussen” og hestevogne fra Krogbækgård ud med glade turister, der fryder sig over orkideer og strandskader. Kvæget er her stadig, men med et andet formål end dengang. Nu sørger dyrene for, at landskabet holdes åbent, både for udsigtens og for fuglenes skyld. Fladt er her, som kun få steder i Danmark. De største terrænforskelle skabes af de utallige myretuer fra den gule engmyre!
Rønnerne – set fra saltsyderiet. Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Rønnerne, som udgør den sydligste del af Læsø, er grønt, fladt og stort, og landskabet minder på mange måder om marskområderne i Vadehavet. De to er dog af vidt forskellig oprindelse; tidevandet, som har skabt marsken, har stort set ingen betydning i Kattegat og altså heller ikke for Rønnernes dannelse og fortsatte vækst. I det nordlige Vadehav er tidevandsforskellen ca. 1½ m, omkring Læsø kun 25-30 cm. Her er det vindretningen og vindhastigheder, der bestemmer hvor højt vandet kommer op over de salte enge.
Læsø er dannet på senglaciale aflejringer af ler, det såkaldte yoldialer. Det ligger over det meste af øen omtrent i havniveau i dag. Over disse lerlag er efterfølgende aflejret sand fra stenalderhavet, og med landhævningens hjælp er lagene efterhånden dukket op over havoverfladen. Læsø menes at være opstået første gang for ca. 5000 år siden for senere at blive ”druknet” igen af det stigende vandspejl i Stenalderhavet. Først for 2-3000 år siden dukker Læsø atter op og bliver med tiden til den ø, vi kender.
Læsø er altså helt og holdent en havskabt ø og er ikke som størstedelen af Danmark formet af istidens gletsjerbevægelser.
Landdannelsen startede på den nordlige del af det nuværende Læsø, men i dag er det især på den sydlige halvdel, at nyt land skabes. Rønnerne hører med andre ord til de yngste dele af Læsø og er hovedsageligt dannet inden for de seneste 800 år.
De fleste steder på Læsø er landtilvæksten foregået ved gentagne aflejringer af kystparallelle strandvolde. Men mens strandvoldene flere steder på øen kan være af 1-2 meters højde og meget tydelige, er de ganske svagt markerede i terrænet på Rønnerne. Strandvoldsmønsteret kan dog erkendes mange steder på Rønnerne gennem forskellen i vegetationen på hhv. de højere- og lavereliggende flader.
Årsagen til den ringe strandvoldsdannelse er sandsynligvis, at havområderne syd for Læsø er så lavvandede, at bølgerne ikke indeholder tilstrækkelig energi til nogen væsentlig materialetransport og –aflejring. Det bliver hermed landhævningen, der får hovedansvaret for landopbygningen på det sydlige Læsø. Den har til gengæld også en pæn fart på: 3-5 mm om året; Læsø er nok den lokalitet i Danmark, der har haft den hurtigste landhævning siden istiden.
Ordet ”Røn” betyder en stengrund eller en lille ubeboet holm. Hele området består af de 4 store rønner: Færøn, Kringelrøn og Langerøn, der er adskilt af smalle tidevandsrender, samt Hornfiskrøn, som man må krydse et bredere, men også lavvandet bælt for at nå. Dertil kommer et større antal småholme.
En stor del af de ca. 1750 ha , som det fredede område strækker sig over, overskylles af havet flere gange i vinterhalvåret under storm. Det er sand- og muddervaderne samt de regulære strandengsarealer, der derfor har en salttålende vegetation. De partier, der ikke oversvømmes med havvand, fremstår som hede eller er skovtilplantede. Store dele af Langerøn er opdyrket.
Selv om det er sand og grus, der aflejres af havet og således opbygger det sydlige Læsø, præger store sten i høj grad billedet af Rønnerne. De er bragt hertil af isen og smidt på stedet, da gletsjerne smeltede. I hundredvis ligger de ved siden af hinanden og giver øjet noget at holde fast i på de endeløse flader. Stenene har ligget indkapslet i yoldialeret for 12-14.000 år siden for så senere at blive vasket fri, efterhånden som havbunden har hævet sig.
For dem der hellere vil køres rundt.
Foto: Eigil Torp Olesen
Plantelivet
Længst ude mod havet er den lille plante kveller , også kaldet salturt, den første, der indtager de nydannede vader. Det er en sukkulentplante, dvs. den er saftfyldt i stængel og blade ligesom ørkenens kaktus; tag en bid af den, og den smager tydeligt salt. Snart efter følger strand-annelgræs , strand-malurt , strand-vejbred , strand-asters og tætblomstret hindebæger . Sidstnævnte er uimodståeligt smuk, når den i juli danner store lyslilla flader på strandengen. Nogle af planterne, som strand-annelgræs , danner et ret tæt vegetationstæppe, som tilbageholder sand og tang ved overskylning. Herved fremskyndes landdannelsen. Længere inde på den etablerede strandeng vokser bl.a. jordbær-kløver , engelskgræs , sandkryb , strand-trehage , harril samt strand- og liden tusindgylden .
På de lidt højere beliggende hedeflader dominerer hedelyng , revling og klokkelyng . Hedevegetationen aftegner mange steder det strandvoldsmønster, som havets aflejringer har skabt. I disse områder er der mulighed for spændende plantefund. Klokke-ensian , djævelsbid , kødfarvet gøgeurt og bakke-gøgelilje findes hist og her, mens plettet gøgeurt optræder talrigt, bl.a. på begge sider langs Hornfiskrøn-vejen. Af insektædende planter findes rundbladet soldug og vibefedt . Har man fundet den sidstnævnte, er der gode chancer for at se hjertegræs sammesteds. De er begge repræsentanter for såkaldt ekstremrigkærs-vegetation. Det er en artsrig vegetation på kalkrig og let fugtig bund.
Birk og fyr breder sig hurtigt og må fjernes jævnligt, hvis de åbne flader skal bibeholdes. Nogle steder, især på Langerøn og Hornfiskrøn, er der plantet skov.
Hjertegræs – småaksene har form som små hjerter.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Fugle og myrer er med til at give Rønnerne deres særpræg! Myrerne først: På de højt beliggende dele af strandengen findes en mængde myretuer, typisk med en diameter på ½-1 m. Det er de gule engmyrer , som her praktiserer en noget speciel form for husdyrhold. På rødderne af de planter, der vokser på tuerne, sidder rodlus , som udnytter plantesaften, ganske som bladlus over jorden. Myrerne lever af lusenes sukkerholdige ekskrementer og flytter rundt på lusene for at give dem den optimale fugtighed og temperatur.
Rønnerne hører til blandt landets vigtigste raste- og yngleområder for vandfugle. Forår og efterår ses de største koncentrationer, når tusinder af vade- og andefugle slår sig ned i kortere eller længere tid for at udnytte de fine fødemuligheder i de lavvandede havområder og på strandengene.
Også om sommeren er der en del at iagttage, da en række af vandfuglene har ynglebestande på Rønnerne. Ofte vil områderne dog om sommeren synes svagt befolket med fugle, fordi størstedelen opholder sig på de fjernt beliggende vader og holme. Rødben , klyde og strandskade er karakterfugle på Rønnerne med hver 2-300 ynglepar. Dobbeltbekkasin , stor præstekrave , stor regnspove og vibe er også almindelige ynglefugle. For vadefuglenes vedkommende kan det være vanskeligt at afgøre, om de fugle man ser, er ynglefugle eller ej, idet de første i det sydgående træk dukker op næsten samtidigt med forårstrækkets bagtrop.
Stenvender har på Rønnerne en lille, men vigtig bestand, som nogle år udgør 2/3 af den samlede bestand i Danmark. Man kan være heldig at se den på det sydligste af Kringelrøn. Engryle (en race af alm. ryle) er en anden vadefugl, som er sparsomt ynglende i Danmark, og som her visse år har en af sine største ynglebestande.
Flokke af hjejle , strandhjejle, lille kobbersneppe og mange andre ses i træktiden.
Andefuglene er talrigt repræsenteret. Gråand , gravand , ederfugl træffes ynglende, og desuden er Rønnerne et vigtigt rasteområde for krikand, pibeand og mørkbuget knortegås.
Havterne og splitterne yngler begge i kolonier i området.
Alm. klyde med det opadbøjede næb er nem at kende.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
På Rønnerne findes mange steder grundvand med meget stor saltholdighed, helt op til 15%. Det dannes, fordi de lavereliggende arealer oversvømmes flere gange i løbet af vinterhalvåret. Det salte vand synker ned gennem sandet, men standses ½ til 2 meter nede af et lerlag. Store dele af vandet fordamper, på grund af Læsøs tørre klima, og det, der ligger tilbage, bliver med tiden mere og mere salt.
Dette fænomen var kendt allerede i middelalderen og blev udnyttet til fremstilling af salt ved sydning. I simple, lave brønde kunne man indvinde det såkaldt hypersaline vand og ved at inddampe det ved passende høje temperaturer, fik man udkrystalliseret ”det hvide guld”. Nedsaltning var dengang en af de eneste kendte konserveringsmetoder, og saltet havde derfor enorm værdi. Det var primært Viborg Domkapitel, der ejede Læsø, og de inddrev store skatter i form af salt.
Saltsydningen på Læsø antog efterhånden et enormt omfang. Det er formentligt Danmarks første industrielle eventyr. Mellem 1000 og 2000 saltsyderier menes at have været i drift over det halve årtusind, erhvervet eksisterede. Ruiner af en del af syderierne kan ses forskellige steder syd, øst og nordøst for det nuværende saltsyderi. De ses som lave volde i landskabet, med en forhøjning hvor ildstedet var – ofte med sten samt et hul ved siden af, hvor vandet hentedes op.
Det enorme brændselsforbrug gik hårdt ud over naturen, og i 1600-tallet var forarmningen total. Alle skove var fældet, og sågar tørvelag og lyngarealer var ribbet for alt, hvad der kunne holde saltkedlerne i gang. I 1652 forbød kongen al videre saltsydning.
I 1991 blev der for første gang i mere end 400 år opført et nyt saltsyderi. Tanken bag det var at genoplive og formidle historien om fortidens store erhverv. Men ideen viste sig at være så god, at syderiet i dag er vokset til et større og meget spændende formidlingscenter, der også har en egentlig produktion af sydesalt på ca. 70 t årligt. Læsø sydesalt er i dag et højt estimeret produkt, og produktionen tilfører øen adskillige hårdt tiltrængte helårsarbejdspladser.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Turforslag og seværdigheder
(Tallene i parentes henviser til seværdigheder markeret på kortet, der kan downloades for oven).
Den mest oplagte vandretur er at gå fra Saltsyderiet (1) ud ad Hornfiskrønvej, så langt man orker eller som forholdene nu tillader. Måske til Pigestenen (2); det er en stor sten, som nogle vogterpiger engang skulle have reddet sig op på for at komme i sikkerhed for vildt kvæg. Længere ude ses saltbrønde (3), som har forsynet Saltsyderiet med hypersalt vand. Hvis kræfterne slår til hele vejen ud gennem Kringelrøn, er det om sommeren oftest muligt at vade over til Hornfiskrøn (4). Til denne tur skal man afsætte mindst en halv dag og gerne en hel. Husk at der er færdselsforbud på arealerne vest for Hornfiskrønvej i fuglenes yngletid, dvs. fra 1. maj til 15. juli.
En lidt kortere vandretur fås ved at dreje fra Hornfiskrønvej mod Fuglsangsøen (5) (der er skiltet). Her får man en varieret rundtur på et par kilometer. Man passerer på rutens østligste del et udgravet saltsyderi.
En tur med ”Rønnerbussen” kan anbefales. Rønnerbussen er en traktortrukket vogn, som kører fra Saltsyderiet ud over Rønnerne og helt ud på Hornfiskrøn. Turen varer i alt et par timer. Huset på Hornfiskrøn er opført som vogterhus og fungerer i dag som jagthytte. Krogbækgård tilbyder hestevognsture af ca. samme varighed, i et lavere tempo og af forskellige længder. På de nævnte ture fortælles om områdets mange seværdigheder: fuglene, floraen, stenene, engmyretuerne osv.
Krogbækgaard arrangerer rideferier, hvor man rider udover Rønnerne. Der er weekendture forår og efterår, og om sommeren er der ugeophold. Fædrelandet Turridning arrangerer rideture, og Café Blichfeldt arrangerer turridning i juli og august.
Vejbeskrivelse
<p> Fra hovedgaden i Byrum køres mod syd ad Storhavevej. Hvor denne møder Kokvadgårdsvej, begynder Hornfiskrønvej. Følg denne en halv kilometer indtil Saltsyderiet. Her er P-plads, og her er udgangspunkt for vandreture. P-pladsen har GPS-koordinaterne: Lat: N 57º 14.434' Long: E 010º 59.497'</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9aeeb05254ddf7e&ll=57.231317,10.996971&spn=0.065038,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9aeeb05254ddf7e&ll=57.231317,10.996971&spn=0.065038,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Rønnerne </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Strandenge, hedearealer og græsningsarealer på det sydlige Læsø, fredet 1980, i alt ca. 1750 ha.
Tilvækstarealer forårsaget af landhævning er automatisk omfattet af fredningen.
Formålet med fredningen er at bevare området som strandengs-, hede- og græsningsarealer for herigennem at sikre de store naturvidenskabelige, landskabelige og kulturhistoriske værdier, som er knyttet til Rønnerne. I 1989 ændredes fredningen på et enkelt punkt, med anlæggelse af et stisystem til og omkring Fuglsangsøen. Formålet med denne rute var at forbedre formidlingen af fredningens indhold, samtidig med, at man ønskede at lette publikumstrykket på de mere sårbare dele af området.
I hele det fredede område er der forbud mod tiltag, som vil ændre karakteren af arealerne, såsom bebyggelse, opdyrkning, terrænændringer m.v. Engmyrerne er lykkeligvis ikke undergivet denne bestemmelse! Eksisterende dyrkning kan fortsætte som hidtil.
Fredningskendelsen giver mulighed for naturpleje med henblik på at opretholde det åbne landskab. Plejen kan fx foregå som dyrehold eller rydning af opvækst.
Der er offentlig adgang til fods over hele området, dog med en vigtig undtagelse: i fuglenes yngletid, fra 1/5 til 15/7, er der ikke adgang til arealerne vest for Hornfiskrønvej.
Det er tilladt at cykle på Hornfiskrønvej.
Det er ikke tilladt at medbringe hunde i det fredede område, hverken med eller uden snor!
Link til fredningskendelse
Rønnerne , 1980
Pigestenen, 1949
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Læsø Kommune
Doktorvejen 2
9940 Læsø
Tlf. 96213000
Læs også
Miljøministeriet Natura 2000-område: Strandenge på Læsø