Rækkebjerge
Introduktion
Midt i et tæt, opdyrket landskab nord for Billund ligger en lille perle af en fredning. Rækkebjerge er en lang og smal lyngklædt bakkekarm, som er absolut seværdig.
Landskabet
Gennem de seneste århundreder har tørvegravning, afvanding og efterfølgende opdyrkning indskrænket udstrækningen af Simmelmose, hvori Rækkebjerge-fredningen ligger. Rækkebjerge er privatejet og opdelt i mange småparceller. Der er offentlig adgang til området med udgangspunkt i p-pladsen ved Sdr. Egsgårdsvej. Herfra fører et enkelt hjulspor hen over sandryggen og ender blindt. Tilbageturen sker således ad samme vej.
Geologisk forklares sandryggen som resultatet af sandflugt i slutningen af sidste istid. I den første tid efter isens tilbagesmeltning var der ingen eller kun lidt spredt bevoksning på den store, vestjyske smeltevandsslette. De store sand- og grusflader lå således åbne og udsatte for vestenvinden. Under sandflugt er en del af flyvesandet blevet fanget af den fugtige bund langs Simmelbæk, og gradvist har sandklitterne vokset sig større og større.
Rækkebjerge er dannet før den omkringliggende Simmelmose. Det kan ses af, at der ikke findes sandlag i tørvemosen og tørvelaget flere steder går op over klitfoden.
Plantelivet
Rækkebjerge dækkes af et tæppe af hedelyng , revling og bølget bunke , og den stærkt aromatiske mose-pors kanter flere steder foden af bakkekammen. På den fugtigere moseflade vidner en mosaik af mange forskellige smålodder om en tid, hvor hver gård havde sin egen lille moseparcel. Her vokser blåtop og hedelyng med enkelte indslag af klokkelyng . Trævækst af bævreasp , birk og pil skyder flere steder op og lukker sig om de enkelte moseparceller, men der er gennem årene blevet ryddet en del væk.
Rækkebjerge er rig på forskellige bærplanter. Det er arter, der er typiske for de sandede jyske heder, som har indrettet sig efter kårene på hedebakken. På toppen af bakken og den sydvendte side, hvor solstrålerne står vinkelret på overfladen og gør jorden bagende varm, trives især hede-melbærris . Blåbær og mose-bølle vokser især på de nordvendte skråninger, hvor der er mere skygge og dermed mere fugtigt. Spredt over hele bakken blander revling og tyttebær sig med lyngen.
Dyrelivet
Hugormen trives på de solrige, sydvendte skråninger. Bynkefugl og rødrygget tornskade yngler på den lille naturplet. Sanglærke kan høres og man kan være heldig at se storspove .
Kulturhistorie
Midt i et fladt, kedeligt og monotont landskab ligger her en lille, fredet perle på 38 ha. Den består af en 2 km lang og op til 9 m høj bakke, en gammel flyvesandsklit, hvor sandet blev fanget af den fugtige bund ved bækken. Neden for volden ligger Simmelmosen.
Gennem de seneste århundreder har tørvegravning, afvanding og efterfølgende opdyrkning indskrænket udstrækningen af Simmelmose. Rækkebjerge er privatejet og opdelt i mange små moseparceller. Her kunne ejerne grave tørv til brændsel. Der har også ligget en lille tørvefabrik med tipvogne, transportbånd og ælteværk, der forarbejdede tørven industrielt.
At der midt i mosen ligger en sandvold har gennem tiderne undret mennesker. Et gammelt sagn fortæller, at Trolden fra Simmelbjerg engang gik over mosen med en stor sækfuld sand på nakken. Sækken var tung, så trolden trådte godt til, og hvor han satte sine fødder blev der huller – de mange mosehuller vi kan se i dag. Men samtidig var sækken hullet, så sandet løb ud mens han gik, og dannede således Rækkebjerge.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er offentlig adgang til området og med udgangspunkt i P-plads ved Sdr. Egsgårdsvej, kan man gå ad grusvejen, hen over hele sandryggen. Vejen ender blindt, så returvejen er den samme, i alt en gåtur på 4 km. I dagtimerne må man færdes til fods eller på cykel ad grusvejen. Man må også gå på de udyrkede arealer langs grusvejen, dog uden at krydse indhegningerne. Vær opmærksom på, at der i perioder græsser får og kreaturer på arealerne.
Vejbeskrivelse
<p> Fredningen ligger 29 km vest - nordvest for Vejle.</p><p> Følg rute 28 mellem Grindsted og Billund. 5 km vest for Billund drejes nord mod Hjortlund ad Brunbjergvej. Herefter ad Kobjergvej og Sdr. Egsgårdsvej til p-plads og infotavle.</p><p> GPS-koordinater for P-plads: N 55 <sup> o </sup> 46.267' E 09 <sup> o </sup> 03.528'</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fe3ac8dafe9fa46&ll=55.769138,9.067326&spn=0.016899,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fe3ac8dafe9fa46&ll=55.769138,9.067326&spn=0.016899,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Rækkebjerge </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Rækkebjerge, 38 ha, fredet 1983
En fredning i 1983 af hedebakken og det tilgrænsende moseområde har til formål at sikre den sidste del af området mod tilgroning og ændringer af de naturmæssige og geologiske værdier.
Det daværende Fredningsnævn for Vejle Amts nordlige fredningskreds afsagde kendelse i 1982 om fredning af cirka 85 ha. Sagen var rejst af Naturfredningsforeningen fire år tidligere.
Formålet med fredningen var at bevare den tørveklædte slette ved Simmelmose og de markante bakkerygge, Rækkebjerge, og at opretholde de for området meget karakteristiske landskabselementers botaniske særpræg og variation.
Ikke færre end 41 ejendomme var helt eller delvis omfattet af fredningsforslaget.
Nævnets afgørelse om at frede blev anket til det daværende Overfredningsnævn af Vejle Amtsråd, DN og to lodsejere med forskellige begrundelser. Bl.a. at området syd for det foreslåede område kom med i fredningen, mens de to lodsejere ønskede, at det skulle være tilladt at sprøjte og gødske deres arealer.
Overfredningsrådet var enige i at udvide fredningsområdet mod syd, mens man udtog de ankende lodsejeres jord for fredning. Fredningen blev gennemført på dette grundlag. Der blev udbetalt godt 100.000 kroner til de øvrige ejere af det fredede område.
Der er foretaget naturpleje med rydning af opvækst og får græsser på arealet.
Link til fredningskendelse
Rækkebjergene , 1983
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vejle Kommune
Skolegade 1
7100 Vejle
Tlf: 76810000
Læs også
Folder: Rækkebjerge , Vejle Kommune