Ordrup Næs
Introduktion
Her er geologiens og udsigternes Sjælland. Nogle af landets mest imponerende randmoræner skaber rammerne for oplevelserne. Som en intakt naturperle ligger det fredede Ordrup Næs gemt inde bag store sommerhuskolonier.
Som et horn stikker næsset ud i Storebælt. Foto: Jan Kofod Winther
Landskabet
Højdekurverne glider næsten ud i ét, når man ser kortet over Odsherred. Så tæt ligger kurverne – og placeringen er sket lang tid før korttegnerne kom til.
Det er et af Danmarks mest kuperede landskaber. Efter at en isbræ har skubbet sig frem fra det sydlige bælthav for 17.-18.000 år siden, meldte en ny bræ sin ankomst. Den kom fra øst og sydøst, altså fra den nuværende Isefjord. De tre istunger, der efterlod Højby-, Hønsinge-, og Vejrhøj-buerne er født i bunden af isen, hvor der fandtes store mængder af indlejrede materialer, der lagde sig som volde i afsmeltningszonen. Isen gled frem i samme tempo som den smeltede i randen.
Ordrup Næs er en randmoræne, der fortsætter i en bue over Sejerø og Samsø til Hindsholm på Fyn.
Sanddobberne hedder kysten ved Nekselø Bugt vest for Vejrhøjbuerne. Det er en barrierekyst under udbygning ved indvandring af en barre, dannet som følge af et stort fald i strømhastigheden. Så her har sandet aflejret sig. Materialetilførslen til barrieren sker fra nord, og lave, aktive kystklinter findes mellem Ordrup Næs og Sanddobberne.
På indersiden af barrieren – sandrevlen – er opstået et tilgroningslandskab med rørsump, og på strandvoldene i barrierens ældre dele findes et lille klitlandskab.
I klinten på Ordrup Næs ses flager af marine sedimenter, der sandsynligvis stammer fra slutningen af tredjesidste istid – Elsteristiden for 250.000 – 400.000 år siden.
Ordrup Næs ligger hen som en oase i et tæt bebygget sommerhusområde. Førhen blev det, som mange andre kystnære områder, anvendt som overdrev af bøndergårdene længere fra kysten og oppe i bakkerne. På Næsset ligger stadig et kuperet overdrev. Det er et åbent areal, som hele tiden skal afgræsses for ikke at springe i skov.
De øvrige kystnære områder er for længst bebygget med sommerhuse, og det tidligere åbne præg er erstattet af huse omgivet af fyrretræer.
En gåtur på næsset giver næsten altid fine naturoplevelser.
Foto: Kristian Ørsted Petersen
Plantelivet
På næsset ligger to fremragende græslandslokaliteter: Plateauet og Næbbet.
Plateauet er et fladt område med hævet havbund på Næssets nordøstside. De inderste dele af området er ødelagt af gødskning og domineret af kulturgræsser. De yderste dele består af gamle strandvolde med kalkrige rullesten og her kan man finde mange fine planter som ynder den tørre og kalkrige jordbund, heriblandt bredbladet timian , blodrød storkenæb , svalerod , hjorterod , due-skabiose , nikkende kobjælde , nikkende limurt og grå potentil. Rullestenene er tæt begroet med kalkelskende og lyskrævende laver.
På Næbbet, næssets yderste del, findes en kuperet morænebakke omgivet af hævede strandvolde. Den jævne del af bakken er ødelagt af gødskning, men på nordsiden af søen finder man fint surt græsland med fåre-svingel , hedelyng og plettet kongepen . På knoldens stejle skrænter findes kalkgræsland med enghavre , due-skabiose , lav tidsel , bredbladet timian , dansk astragel og hjertegræs .
I den lille sø, Storesø, vokser starer, gul iris og kragefod , og på bredderne omkring søen kan man fra juni til midten af juli se orkideen plettet gøgeurt mellem hvide vattotter af smalbladet kæruld . Senere blomstrer en stor bestand af djævelsbid . I de ugødskede områder af græslandet findes mange arter af vokshatte, rødblade og køllesvampe.
Kragefod kan lide næringsfattige søer og enge.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Ordrup Næs husede tidligere en bestand af den meget sjældne sommerfugl fransk bredpande , men den er nu forsvundet, formodentlig som følge af gødskning. I havet ud for Ordrup Næs ses jævnligt marsvin og spættede sæler .
Den spættede sæl er forholdsvis lille 1,5-1,7 m.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Odsherreds kystegne var frem til landboreformerne i 1788 overdrevslandskaber, hvor nærliggende landsbyer havde kvæg på græs og hentede hø. I de næste næsten 100 år var arealerne opdelt i små husmandssteder, hvor mange former for bierhverv var nødvendige for livets opretholdelse.
Fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag indledtes nemlig den nuværende fase i kystlandets landskabsudvikling, dannelsen af den sammenhængende sommerhusby, hvor der gemt i et skovagtigt landskab er skabt rekreative åndehuller væk fra arbejdslivets bryderier.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er fri adgang ad veje og stier til Ordrup Næs og på selve næsset. Gå en tur både på græsarealerne og langs stranden.
Vejbeskrivelse
<p> Fra rute 225 mellem Slagelse og Nykøbing Sjælland drejes mod vest (skiltet til Ordrup) ca. 30 km fra Nykøbing Sjælland. Kør ad Vindekilde Strandvej, tv. ad Næsgårdsvej, tv. ad Næsvej og parkér på P-pladsen (N 55º 50' 17.43" E 11º 22' 25.22") og gå herfra ud til Ordrup Næs (N 55º 50' 36.02" E 11º 21' 44.23").</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475569e4208b8d29ca&ll=55.842314,11.361108&spn=0.008434,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475569e4208b8d29ca&ll=55.842314,11.361108&spn=0.008434,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Ordrup Næs </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Ordrup Næs og nærliggende kystarealer, 27 ha. fredet i 1943 og Ordrup Næs Strand, 4 ha, fredet i 1986.
Det var en nærliggende gård, Næsgården, der blev den direkte anledning til, at Ordrup Næs blev fredet i 1943. Naturfredningsforeningen ville med fredningsforslaget sikre, at de sidste ubebyggede og smukkeste områder ikke også blev klistret til med sommerhuse. Fredningen betød, at gården ikke måtte udstykke yderligere jord.
I 1986 blev Ordrup Næs yderligere beskyttet. Før i tiden var adgang til Næsset nemlig forbeholdt sommerhusejerne, men nu blev der skabt offentlige veje til næsset og anlagt P-plads og opholdsareal. Kystarealet ved Hvideklint, lige vest for den gamle fredning blev offentligt tilgængeligt og også baglandet syd for.
I 2001 blev der udarbejdet en overordnet plejeplan for Ordrup Næs-området. Formålet med planen er at fastholde arealernes karakter af åbent overdrev, at begunstige livsbetingelserne for arter, som er typiske for naturtyperne i området og at sikre almenhedens adgang og information. Selve Næsset og Plateauet blev hegnet i 2001. Et af de sidste tilbageværende hedearealer i området (ca. 0,6 ha), som ligger i tilknytning til Næsset, blev ryddet for opvækst af eg, birk og østrigsk fyr og hegnet i 2002.
Link til fredningskendelse
Ordrup Næs , 1943
Ordrup Næs, 1986
Ordrup Næs Strand, 1983
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Odsherred Kommune
Nyvej 22
4573 Højby
Tlf. 59666666