Introduktion
Landskabet omkring Ørkild Borgvold med slugt, mølledam, bakkedrag og skov danner sammen med den lysåbne borgvold kronet med de sparsomme resterne af Ørkild Borg et smukt landskabsbillede og er et besøg værd. Den privatejede gamle vandmølle samt mølledammen ved foden af bogvolden indgår fint i helheden. Flere stier fører gæsten langs Trappebæk og Kobberbæk og op ad stejle skrænter til borgpladsen, hvorfra der er der udsigt over Svendborg. Umiddelbart syd for borgvolden ligger det fredede areal med mølledam og åbne græsarealer, der strækker sig ud til Nyborgvej.
Kulturhistorie
Ørkild Borgvold er blandt landets store anlæg fra middelalderen. Dengang var volden prydet med en træbygget borg. Adgangen skulle ske over ikke mindre end fire hængebroer betjent af tre forborge med portvagter. Men Ørkild Borg blev totalt ødelagt i 1534. Svendborgergenserne havde gennem lang tid ligget i strid med borgens ejer om retten til at udøve handel til og fra byen. En junidag angreb borgerne Ørkild og nedbrændte borgen.
I dag fremstår Ørkild Voldsted med borgbanke, fundamentrester fra middelalderborgen og et omfattende system af volde nord for borgbanken.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Et net af stier fører op på toppen af Ørkild Borgvold (1), hvorfra der er udsigt ud over Svendborg og Svendborg Havn. Turen kan starte fra Caroline Amalievej ved sommerteateret Rottefælden (2), som hvert år danner ramme for den landskendte “Rottefælderevy”. Under tilbageturen kan den gamle mølledam (3) ved Ørkild Mølle passeres.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 4.055', Y: 10° 37.264'
<p> P-plads ved sommerteateret Rottefælden (GPS N 55° 4.055' E 10° 37.264') på Caroline Amalievej i Svendborg.</p>
Fredningen og dens pleje
Fredningssagen om Ørkild Mølle blev rejst af Danmarks Naturfredningsforening i slutningen af 1940’erne. I 1951 blev et lavtliggende område på 6 hektar ved Ørkild Mølle landskabsfredet. I kendelsen hedder det, at området mellem Ørkild Borgvold og Nyborgvej danner et smukt parti ved nedkørslen til Svendborg.
Op gennem 1950’erne og 60’erne udlejer Svendborg Kommune i strid med fredningen området til Haveforeningen Slugten, som opfører kolonihavehuse. Efter mange års debat i Svendborg Amtsavis blev sagen om kolonihavernes fremtid rejst i Fredningsnævnet på initiativ af Fyns Amt, som havde udarbejdet en plejeplan for Ørkild Voldsted. Fyns Amt og Skov- og Naturstyrelsen ønskede kolonihavehusene fjernet. Danmarks Naturfredningsforening og Svendborg Museum støttede initiativet og hævdede, at der er tale om en rodet bebyggelse. Svendborg Kommune foreslår at kun en del af kolonihaverne bliver fjernet.
Sagen ender i Naturklagenævnet, som i 1998 beslutter at kolonihavehusene skal fjernes inden udgangen af 2005. I dag fremstår området i overensstemmelse med fredningen og naturplejes ved fåregræsning.
Link til fredningskendelse
Ørkild mølle og slot , 1951
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Svendborg Kommune
Ramsherred 5
5700 Svendborg
Tlf: 62233000