Introduktion
I stenalderen var Ø Bakker en rigtig ø. Dengang, for omkring 6000 år siden, nåede stenalderhavet helt ind til Brunshåb ved Viborg og Ø Bakker var en ø i den fjordarm, hvis rest i dag er Randers Fjord.
Nu ligger Ø Bakker som et særdeles markant bakkedrag midt i Nørreådalen hævet 50 meter over omgivelserne.
Fra Ø Bakkers 53 meter høje top er der en storslået udsigt over den brede grønne Nørreådal og til Viskum Skov mod syd. I klart vejr ses Ørum kirke mod nord.
Lyngen breder sig på Ø Bakker. Foto: Biopix /Niels Sloth
Landskabet
I dag ligger Ø Bakker som et langstrakt bakkedrag midt i Nørreådalen hævet 50 meter over omgivelserne.
Geologisk set er Ø Bakker et særpræget område, da det er en såkaldt erosionsrest fra sidste istid. Et morænelandskab, der af ukendte årsager ikke blev høvlet bort, da 2-3 km tykke gletsjere og enorme mængder smeltevand dannede Nørreådalen.
Under istiden har dale som Nørreådalen sandsynligvis fungeret som tunneldale, hvor smeltevand strømmede under iskappen frem til gletsjerporten, som lå ved det nuværende Hald Sø.
Senere, da isen var væk, steg havet så meget, at Ø Bakker fremstod som en ø midt i Randers Fjord, som dengang nåede helt ind til Viborg.
Siden stenalderhavets tid for cirka 6000 år siden har landskabet langsomt hævet sig igen, og Ø Bakker ligger nu omgivet af vandløb og grønne enge.
Plantelivet
Store dele af Ø Bakker er i dag dækket af plantage, men især den centrale og højeste del er hede, hvor den sandede jordbund og det åbne landskab giver gode vilkår for mange typiske hedeplanter som hedelyng , blåbær , mosebølle , tyttebær og revling .
Der findes også mere sjældne planter som guldblomme og ulvefod .
I de fugtige lavninger i slugterne gror der birk og mose-pors og spredte enebær bevoksninger i hele området sætter det markante landskab i relief.
Dyrelivet
Ø Bakker har et rigt dyreliv. Især mange insektarter knyttet til naturtypen er repræsenteret. Blandt andet er der fundet lyngbladbille , sandspringere , kærguldsmede, lyngmåler , vejhvepse , jordbier og blodbier ved Ø Bakker.
Kommer man til Ø Bakker på en solrig forårsdag, kan man være heldig at se adskillige hugorme sole sig. Ligesådan er stålorm og skov- og markfirben at finde.
Af fugle yngler skovpiber og engpiber , gråsisken , gulspurv , løvsanger og en del andre småfugle, mens musvåge og ravn også ses.
Kulturhistorie
Det bakkede landskab har været anvendt til græsning i århundreder. Da græsningen ophørte, begyndte heden at gro til med træer og buske. For at bevare det markante landskab er der i samarbejde med ejeren sat hegn op omkring heden og indgået en aftale med en fåreholder, som lader sine dyr græsse på heden.
Før man begyndte at dræne jorden, var det vanskeligt at krydse den brede fugtige ådal. Ø Bakker blev brugt som en mellemstation, når man skulle over dalen. I heden findes der levn af gamle hulveje, som vidner om datidens trafik tværs over dalen og over Ø Bakker.
Ø er det korteste registrerede stednavn i Danmark.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
En afmærket natursti fører ind til det spændende område. Ruten er cirka tre kilometer lang og fører gennem skov og krat, lyngklædte bakker og slugter med kærområder.
Flere steder undervejs er der en storslået udsigt over Nørrådalen og dens omgivelser.
Den afmærkede rute har stedvis stærke stigninger og er disse steder ikke egnede for kørestolsbrugere.
Vejbeskrivelse
GPS X:56° 27' 32", Y: 9° 37' 21"
<p> Ø Bakker nås bedst fra nord ad Hovedvej 16 ved Ørum cirka 14 km øst for Viborg, eller fra syd ad rute 503 ved Torsager.</p><p> Fra Ørum køres mod syd til Velds og og fortsæt ad Rydalsvej til Ø Bakkers vestlige P-plads.</p><p> Fra Torsager syd for Ø Bakker kører man ad Nybrovej og til højre ad Østervangsvej. Her kan man enten dreje til den vestlige P-plads eller fortsætte gennem Ø by og kører ad Granstien til sen østlige p-plads.</p><p> Udgangspunktet for en vandretur i Ø Bakker er en af de to P-pladser. Begge steder er den afmærkede sti vist på informationstavler. Den vestlige har borde og bænke samt toilet.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000490d5d4fa92eb60364&ll=56.45974,9.631834&spn=0.016598,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000490d5d4fa92eb60364&ll=56.45974,9.631834&spn=0.016598,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Ø Bakker </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Det cirka 285 hektar store område blev fredet i 1975.
Med fredningen sikredes den særprægede bakkeformation og de geologiske og kulturhistoriske interesser, der hører til.
Da den oprindelige græsningen af området ophørte begyndte heden at gro til med træer og buske. For at bevare det markante landskab, er heden i dag indhegnet og bliver afgræsset af får.
Link til fredningskendelse
Ø Bakker , 1975