Kysing Strand og Norsminde Fjord
Introduktion
Norsminde Fjord er en af Østjyllands vigtigste fuglelokaliteter. Mellem et smukt kuperet landskab, med en stejl kystskrænt på fjordens nordside, og strandenge med rørskov og lavtliggende marker mod syd, udgør Norsminde Fjord de sidste kilometer af Rævsås snoede løb, inden den møder Kattegat ved slusen i Norsminde by. Hele området, med gode udsigtspunkter, fremstår som et indtagende og meget varieret landskab.
Norsminde Fjord har ændret størrelse og karakter flere gange i historien. I Stenalderen udgjorde den en fjordarm, der langsomt sandede til ud mod Kattegat, og dermed lukkede næsten af til havet.
Kysing Strand er en fin badestrand, som strækker sig fra Kysing Næs ved det idylliske Norsminde og cirka 800 meter mod Syd til Naturistforeningen Jyllands campingplads. Den nordligste halvdel af campingpladsens areal, beliggende på et plateau med udsigt over havet, udgør selve det fredede område.
Indtil 1830’erne var ”noret” dobbelt så stort som i dag. Den daværende Kysing Fjord, som strakte sig syd for den nuværende fjord, blev afvandet og kom under ploven.
Det indvundne land var gennemskåret af diger og kanaler, og for at forhindre gentagne oversvømmelser af markerne mod syd, blev slusen i Norsminde by bygget i 1964. Fra da af ændrede Norsminde Fjord endnu engang karakter. Fra at være et næsten indelukket havområde – et nor – blev Norsminde Fjord til den fuglerige brakvandssø med nærtliggende raste- og fourageringspladser, den er i dag.
Landskabet
Området omkring den 187 hektar store Norsminde Fjord er formet af afsmeltede dødismasser i slutningen af sidste istid, for omkring 11.500 år siden. Afsmeltningen har skabt det smukt kuperede terræn nord for fjorden, og ligesådan området syd for den nu afvandede del af fjorden. Selve den lavvandede fjord ligger i en tunneldal fra samme istid.
Plantelivet
Umiddelbart omkring fjorden findes smalle bræmmer af strandeng og rørsump, der danner grænse til det omgivende intensivt dyrkede agerland.
Digerne i det fredede område er overvejende tilplantet med hvidtjørn .
I rørsumpen kan man f.eks. finde tagrør , grenet pindsvineknop og børstebladet vandaks .
Ude i fjorden er vegetationen kraftigt domineret af alger som søsalat. Disse store grønalger danner om sommeren flager på flere kvadratmeter, som skygger for al anden vegetation. Søsalat tåler store mængder næringssalte og vidner om en dårlig vandkvalitet i fjorden med forurening fra landbrugsområder.
Dyrelivet
Norsminde Fjord og strandengene er især vigtige som raste- og fourageringsområder for mange svømmeænder, vandhøns og vadefugle. Uden for ynglesæsonen ses især blishøne , pibeand , gråand , troldand , krikand , knopsvane , vibe , hjejle , almindelig ryle og strandskade . I nogle vintre ses mange overvintrende sangsvaner . Både havørn , og vandrefalk kan træffes i området, mens de fastboende rovfugle tæller adskillige tårnfalke , musvåger og enkelte ynglende rørhøgepar . Desuden er der en stor bestand af almindelig skarv og fiskehejre .
At det især er svømmeænder, der raster ved Norsminde Fjord, skyldes den lave vanddybde og den store føderigdom i form af store mængder søsalat. Der er registreret mere end 200 forskellige fuglearter ved Norsminde Fjord. Norsminde Fjord (Kysing Fjord) er fuglebeskyttelsesområde og er udpeget for at beskytte sangsvanen. Området er desuden vildtreservat.
Af pattedyr træffes jævnligt hare og rådyr .
Sangsvanen er en dansk vintergæst. Dens kraftige, gjaldende stemme skyldes en særlig forlængelse af luftrøret, der slynger ned i en hulning i brystbenet. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
Der har boet mennesker ved Norsminde Fjord i mere end 8.000 år.
I tidlige perioder omkring 6.000 – 4.000 f.Kr. tog stenalderfolket sommerophold ved Norsminde, sandsynligvis på grund af de gode fiskemuligheder. En præcis datering af skiftet fra fisker- til bondekultur i 3.950 f.Kr. er gjort i Norsminde. Den nye kultur, hvor menneskene var fastboende, kaldes Tragtbægerkultur eller ældste bonde-stenalder.
Norsminde Fjord’s udmunding i Kattegat, mellem Ajstrup Strand og Kysing Næs, udgør en naturhavn, som siden Middelalderen har været ladeplads for strækningen mellem Århus og Horsens Fjord. Da Hov Havn længere sydpå blev udgravet i 1830’erne, mistede Norsminde Havn sin betydning.
I Norsminde by, lidt syd for slusen, findes resterne af Kysing Kirke fra 1200-tallet, og lige ved den idylliske lystbådehavn ligger den gamle Norsminde Kro. Kroens ældste bygning er fra 1693.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Norsminde Fjord er et meget velegnet sted for fugleinteresserede. Der er kun adgang til selve fjorden fra sydsiden, da hele området nord for fjorden er privatejet. Adgang til området herfra kræver tilladelse fra lodsejerne. Man kan dog finde gode udsigtspunkter ved offentlig vej. Det bedste udsigtssted nord for fjorden, er markvejen på bakken syd for landsbyen Storenor.
Turforslag: Sydsiden – vandretur 1½ time eller 3 timer
Parker bil eller cykel ved Norsminde Havn. Lidt syd for slusen findes en dæmning, hvorpå en sti fører ud til Grimsholm. Ved reservatskiltet passeres endnu et dige, og derefter kan man gå en tur rundt på Grimsholm og Kalvø – en tur på cirka 1½ time.
Ved Kalvø kan man følge dæmningen, via den gamle pumpestation, ud til området ”Det Herreløse,” der ligger i vestenden af fjorden. Her findes størstedelen af de rastende fugle.
Man skal regne med cirka tre timer på denne tur, og lidt mad, kaffe og en god kikkert er godt at have ved hånden. Gummistøvler kan være nødvendige.
Kysing Strand:
Der er flere muligheder for adgang til vandre- og badeture ved Kysing Strand. Fra Norsminde Havn følges stien langs stranden mod syd til man runder Kysing Næs. I Kysing lige syd for Norsminde Havn drejer man ad Næsvej og kort efter til højre ad Pouli Nielsensvej, hvor der er børnevenlig strand med badebro.
Ønsker man adgang til både strand, toiletter, badefaciliteter og til selve det fredede område, og er man indstillet på at nyde solen uden en trævl på kroppen, kan man fortsætte 500 meter sydpå ad Kystvejen og besøge naturistcampingpladsen. Det koster 25 kroner for en hel dag.
Vejbeskrivelse
<p> Det naturlige udgangspunkt for ture i området er Norsminde Havn, som ligger cirka 20 kilometer syd for Århus ad Margueritruten. Fra Malling eller Beder køres der mod Norsminde. Fra Odder køres der via Saksild.</p><p> Bus nr. 103 fra Århus rutebilstation til Odder standser i Norsminde. Kører man et ekstra stop sydpå og står af ved Kysing, befinder man sig ved et godt udsigtspunkt, hvor en lille markvej fører til fredningen.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047608efac6689710dd&ll=56.020742,10.245781&spn=0.033579,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047608efac6689710dd&ll=56.020742,10.245781&spn=0.033579,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Norsminde Fjord </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
De 50 hektar strandeng og afvandet agerjord, som er beliggende lige syd for fjorden, blev fredet 1970.
Området blev fredet for at hindre byggeri og grusgravning. Fjord- og strandlandskabet blev anset for at være enestående for Jyllands østkyst i et naturhistorisk lys med gode muligheder for at studere naturvidenskabelige, arkæologiske og geografiske emner.
Selve Norsminde Fjord har været vildtreservat siden 1942. Siden da har der været forbud mod at drive jagt på fjorden.
I 1983 blev hele Norsminde Fjord-området udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde for at beskytte sangsvanen. På den måde blev fuglelivet sikret i hele det vigtige raste- og fourageringsområde.
Link til fredningskendelse
Norsminde Fjord – Kysing , 1970
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Odder Kommune
Rådhusgade 3
8300 Odder
Tel: 87803333
Læs også:
Vildtbekendtgørelse for Norsminde Fjord
Miljøministeriet: Natura2000-området Norsminde Fjord (Kysing Fjord)
Cykelkort over Odder Ådal og Norsminde Fjord kan downloades på www.visitodder.dk