Nekselø
Introduktion
Ca. 25 indbyggere bor fast på denne naturperle i Sejerø Bugten. En ganske lille ø med en dramatisk natur og uden nummerplader på bilerne.
Nekselø ligger i det fjerne som en naturperle i Kalundborg Kommune. Foto: Biopix /Niels Sloth
Landskabet
Nordspidsen af øen er en stenbestrøet strandeng med efter danske forhold ret store sten. Her lå der for få år siden resterne af den sjældne klumpfisk. Mod nordøst på øens bredeste sted skråner landskabet mod Sømosen, den største vandsamling på øen.
Skrænterne mod vest er stejle og 20-30 m høje. Stien følger kanten af skrænten, og skrænten er nogle steder dækket af fårestier (små udskridninger, som gør overfladen vaskebræt-agtig). Stranden mod vest er her og der stenbestrøet. De år sælerne var ramt af sygdom, lå her flere rådnende kadavere. Også døde marsvin bliver af og til skyllet i land.
Østkysten er mindre dramatisk med partier af strandeng mod nord og skovpartier mod syd, som rækker helt ud over stranden. Øens havn er placeret midt på østkysten. 600 m syd for havnen fører en stejl sti gennem Trolddalen og Troldskoven. Stien fortsætter langs et levende hegn forbi et af de højeste punkter, Gadebjerg på 41m, mod øens kirke og kirkegård. I stærke storme er det sket, at træerne som vokser i sandjord langs stranden har langt sig på tværs af stranden, og dermed har gjort turen langs den næsten ufremkommelig. Nekseløs sydspids er en indhegnet strandeng, som fortsætter i et sandrev mod den nærliggende by Havnsø syd for øen.
Plantelivet
De høje havskrænter på vestkysten er nogle steder dækket af lave, vindformede krat af slåen og tjørn . Mellem krattene findes en lav og artsrig flora. Her i hjertet af Storebæltsregionen er nedbørsmængden lavest i Danmark og antallet af solskinstimer højt. Det muliggør en varmeelskende, steppeagtig flora med mange sjældne arter som rosen-katost , ager-kohvede , bakke-soløje , due-skabiose og korn-ridderspore samt mange mere almindelige arter som gul evighedsblomst og mark-bynke .
Skoven på de østvendte skrænter syd for havnen anses for at være tæt på en naturlig skov. Der findes mange forskellige arter af skovtræer, og træerne får lov til at passe sig selv uden rationel skovdrift.
Nær kirken findes den i Vestsjælland ualmindelige gamle kulturplante almindelig hjertespand , og den ses også af og til på vestsiden af Nekselø.
Sump-nælde er en ny art i Norden, som blev fundet nogle få steder i 1990’erne, bl.a. på Nekselø og Sejerø. Den findes ved nogle af de nordlige vandhuller. Den adskiller sig ikke så meget fra stor nælde , men den vokser mere vådt og har bredt trekantede fodflige, der på de øvre blade er sammenvokset ved grunden. Denne meget sjældne plante kendes kun fra sumpskove på Sjælland og fra øer i Sejerøbugten.
Due-skabiose skal du vest for Storebælt for at se.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
I Sømosen er en efterhånden ret sjælden koloni af hættemåge (ca. 1000 fugle) og splitterne (ca. 60 fugle). Tidligere har tejst ynglet i vestskrænten, men de seneste 3 år er kun en rastende fugl registreret herfra. Gråsisken yngler omkring Øgården i syd, og ringdrossel kan ses og høres, når de under trækket raster i buskadset på vestskrænterne. Skærpiber og snespurve er sikre vintergæster langs stranden på øens nordligste og sydligste dele.
I øens mange vandhuller og i gadekæret har klokkefrøen nogle af sine bedste biotoper. Antallet har i en årrække ligget på omkring 200 stk., men i de senere år er bestanden vokset, og der taltes f.eks. 415 stk. i år 2007. Øen er i det hele taget et eldorado for padder. Foruden klokkefrø findes de ualmindelige arter løgfrø, grønbroget tudse og strandtudse på øen, samt de mere almindelige arter skrubtudse , spidssnudet frø og stor og lille vandsalamander .
Resterne af en klumpfisk på størrelse med en fodbold blev på en fugletur i februar måned for få år siden registreret og meldt til Zoologisk Museum. Spættet sæl ses af og til slange sig på stenene i vandet ud for Troldskoven syd for havnen. På sejlturen til Nekselø kan man af og til være heldig at se marsvin, som er talrige i Sejerøbugten.
En spættet sæl døser lidt i vandet. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
En privatejet ø uden meget motortrafik udover traktorer. Øen kan opleves på en halv dag, hvor man vandrer langs dramatiske skrænter mod vest, og langs et stendige på midten af øen, et dige som i middelalderen delte øen på langs. Vest for diget rådede bispen i Århus, og øst for diget rådede bispen i København. Det siges, at kender man ebbevejen, kan man vandre i vandet fra Havnsø til Nekselø. Nogle vintre er det smalle sund frosset til, så Nekselø er blevet landfast, så det har været muligt at vandre mellem fastlandet og øen over isen.
I 1950’erne var forfatteren Erik Ålbæk Jensen præst på øen og hans roman ”Særlige vilkår” foregår på Nekselø.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er to skiltede naturstier med grønne og brune pile. De grønne pile fører rundt på sydøen og de brune pile rundt på nordøen. Stierne går gennem øens mest spændende landskaber og tager hver især omkring halvanden time i normalt travetempo. Stierne går gennem stærkt bakket terræn, så det er ikke muligt at medbringe klapvogn eller lignende. Besøgende hunde skal holdes i snor under hele opholdet på øen.
Det er ikke tilladt at færdes udenfor veje og stier i fuglenes yngletid fra 01.04. – 15.07. Det er ligeledes forbudt at plukke blomster på øens skrænter og græsgange, hvor det vrimler med sjældne, sårbare planter.
Færdsel på øens græsgange sker på eget ansvar. Der er kun adgang til græsgangene gennem låger eller over stenter. Besøgende bedes vise hensyn og tage alt affald med tilbage til Sjælland.
Vejbeskrivelse
<p> Der går færge fra Havnsø til Nekselø flere gange dagligt, og turen tager ca. 20 minutter. Det er klogt at bestille tid, især om sommeren: tlf: 59590018 eller <a href="http://www.kalundborg.dk/Nekseløfærgen.aspx" target="_blank"> www.kalundborg.dk </a></p><p> Ovenstående GPS-koordinater viser til Nekselø Havn.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047d98ac251a95565f7&ll=55.77889,11.316261&spn=0.067578,0.120163&z=12&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047d98ac251a95565f7&ll=55.77889,11.316261&spn=0.067578,0.120163&z=12&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Nekselø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Nekselø er fredet ved Overfredningsnævnets afgørelse i 1985, og den omfatter hele øen på ca. 200 ha. Fredningen er en præcisering af en Fredningsnævnskendelse fra 1951.
Kendelsen fra 1951 viste sig at være utilstrækkelig med hensyn til udførelse af landskabspleje mv. Til gengæld skulle det fortsat være muligt at drive landbrug på øen, så græsningsarealer kan opretholdes og så øen ikke affolkes helt.
Fredningen kræver, at øen og dens bebyggelser bevares med deres oprindelige udseende og præg. Der skal søges om tilladelse til bygningsændringer eller tilføjelser, og der er udsat kreaturer og får, som afgræsser store dele af øen. Buskadset på skrænterne i vest skal bevares, mens de dyrkede arealer også bevares i samme omfang som ved fredningens start. Myndighederne har ret til at foretage naturpleje og f.eks. at oprense og vedligeholde vandhuller.
Link til fredningskendelse
Nekselø , 1985
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Kalundborg Kommune
Klosterparkvej 7
4400 Kalundborg
Tlf: 59534400
Læs også
Folder om Nekselø, tidligere udgave af Vestsjællands Amt (2003) og ny udgave af Kalundborg Kommune (2009)