Mulbjerge
Introduktion
Mulbjerge er en langstrakt morænebakke på kanten af Kattegat, øst for Lille Vildmose. I stenalderen, hvor det meste af mosen var dækket af havet, lå Mulbjerge som en langstrakt ø i det lave vand ca. 5 km fra kysten. Højeste punkt er 48 meter over havet.
Fra toppen af Mulbjerge kan man i klart vejr se langt. En kikkert kan være en god hjælp til at finde ud af, hvad man ser langt borte. Mod nord ses indsejlingen til Limfjorden og kirketårnet på Hals kirke. Mod vest – ind over den flade Vildmose – ses i baggrunden de hvide kalkbakker nær Smidie og Kongerslev. Mod syd ses molerne ved Øster Hurup, markeringer for indsejlingen til Mariager Fjord, og med lidt held kan man skimte nordkysten af Djursland. Mod øst ligger den flade kyst med Kattegat til horisonten. Det er fantastiske udsigter på en klar sommerdag.
Oplevelsen af Mulbjerge i landskabet kan dårligt beskrives uden at inddrage Lille Vildmose, der ligger lige vest for Mulbjerge. Den kæmpestore højmose har en enestående natur. Mosens flade landskab er en kontrast til bakkelandet mod vest og Muldbjerge.
Mulbjerge ligger højt med god udsigt over Kattegat. Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Også plantevæksten er værd at kigge nærmere på. Forårsfloraen i bakkerne er typisk for sandmuldet jord. Både opret og nikkende kobjælde findes stadig i antal. Desuden findes vår-ærenpris , lyng-star m.fl. I sensommeren blomstrer tætblomstret hindebæger (violet farve) flere steder i strandengen. Også den lille liden tusindgylden med lyserøde blomster kan findes flere steder. Nord for Stejlgabet er der en god egeskov med mange liljekonvaller . Bakkerne syd for Stejlgabet er præget af sand-hjælme , blodrød storkenæb og smalbladet klokke .
Dyrelivet
I sommerhalvåret er områdets fuglearter dem, der hører til i det åbne land: gulspurv , tornirisk , ringdue og flere arter af sangere, sanglærke og engpiber for at nævne nogle stykker. Forårets fugletræk følger kystlinjen nordpå. På gode dage i månederne marts – maj kan det vrimle med småfugle. Flotte kileformationer af forskellige gæs som bramgås , sædgås og lysbuget knortegæs kan ses i luften forår og efterår. Rovfuglene følger den samme rute nordpå f.eks. musvåge , rød glente og fjeldvåge .
På alle årstider er det værd at se nærmere efter, om der er andefugle ud for kysten. Ofte er der store fugleflokke af hvinand , fløjlsand , sortand samt ederfugl , der hviler og henter føde i det lave vand. I det lave vand kan man også se alm. ryle , strandskade og hvid vipstjert rode i mudderet og tangopskyl efter børsteorme, fluer og insekter.
Både knop- og sangsvanen ses om vinteren, hvor de store fugle om dagen trækker ind på markerne og fouragerer.
Kattegatskysten og et stort vandareal er fuglebeskyttelsesområder for vandfugle. Vandområderne af international betydning og indgår derfor i de nationale Natura 2000-områder (nr. 2 og 15).
Udstillingen i det gamle hus på stejlepladsen ved stranden giver et godt indtryk af det dyreliv, som man kan finde i og ved det lave vand langs Kattegatskysten.
Hare , ræv og rådyr ses jævnligt ved Mulbjerge, ligesom en del forskellige arter af dagsommerfugle er set i området.
Kulturhistorie
Dokkedal-området var tidligere et folkerigt område. Da sildefiskeriet i Øresund ophørte, blev det fiskeriet langs Kattegatskysten og Limfjorden, der tog over. Dokkedal har siden 1200-tallet og op i 1900-tallet været et vigtigt fiskersamfund. Landbrug og fremstilling af salt havde også betydning. I 1200-tallet investerede både de gejstlige og Kongen i fiskeriet. Mange af stadepladserne ved Egense, Mou, Dokkedal og Hurup tilhørte Mariager Kloster frem til 1536, hvor reformationen kom og bønderne/fiskerne blev ”Kronbønder”. Fra 1880 til 1930 er fiskeriet i Dokkedal på sit højeste, men anlæggelse af en havn ved Øster Hurup og stadig større fiskerbåde, fik fiskeriet til at klinge ud.
Fra Dokkedal by går der en vej gennem bakkerne ud til kysten. Vejen hedder ”Stejlgabet”. Den var tidligere adgangsvejen for fiskerne, der havde deres stejleplads – dvs. tørreplads for fiskeredskaber – ud mod kysten. En gammel bygning på stejlepladsen er nu indrettet med plancher, der giver et godt indtryk af kystfiskeriets historie og fuglelivet i området.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Information
En god introduktion til Mulbjergene og Lille Vildmose kan fås ved at besøge Vildmosecentret. Introduktion til Mulbjerge fås i info-bygningen ved Stejlgabet.
Turmuligheder
Der er flere muligheder for at opleve dette smukke landskab.
1. Fra P-plads ved Kystvej (N 56° 54.806′, E 10° 15.266′) kan man gå ind over græssede overdrev og gå ad trampesti langs skræntkysten til et toppunkt, hvorfra udsynet dog er begrænset pga. opvækst – men det er en meget smuk tur. Der kan gå heste på overdrevene.
2. Fra Kystvej kører man ad Mulbjergvej til P-plads (N 56° 54.567′, E 10° 15.620′) med et flot udsyn over kyststrækningen.
3. I Dokkedal kører man ad Stejlegabet ned til stranden og info-hus (N 56° 54.391′, E 10° 15.858′), hvor man kan gå en tur neden for skrænten.
Der er offentlig adgang til udyrkede arealer. I flere indhegninger er der græssende kreaturer.
Ca. 5 km syd for Mulbjerge – mellem Kystvejen og Kattegat – er der indhegnet et langstrakt strandsengsareal med tilknytning til et område med kraftig opvækst af løvtræer. I alt ca. 50 ha. I indhegningen er udsat et antal vildokser og Konik heste, der skal lave naturpleje.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Aalborg kan man nå Mulbjerge via rute 595 til Egense, Hvor man drejer ad Kystvej, rute 541, der passerer Dokkedal og Mulbjerge.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Bus 58 kører gennem Dokkedal.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049de07af5f9a05f3b7&ll=56.906191,10.259342&spn=0.016403,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049de07af5f9a05f3b7&ll=56.906191,10.259342&spn=0.016403,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Mulbjerge </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Lille Vildmose og Mulbjerge er fredet på foranledning af Danmarks Naturfredningsforening i 1948. Fredningen er blevet justeret flere gange siden 1954,1974 og 1986. Mulbjerge–fredningen er på i alt 144 ha. Området har offentlig adgang, men er delvist privatejet. Anledningen til fredningen var dels at give offentligheden adgang til området, dels at friholde bakkerne for udstykninger til sommerhuse.
Området har især i sidste halvdel af 1900-tallet været et yndet udflugtsmål. Fredningerne har reguleret offentlighedens adgang til området og sikret græsning af husdyr på store dele af bakkerne, så man har bevaret både udsigter og overdrevsplanter. Det har været vanskeligere at få en kontinuerlig græsning på det lave forland og strandeng. Flere steder nord for Stejlgabet har tagrør og pilebuske fået overtaget på den tidligere strandeng.
Link til fredningskendelse
Mulbjerge , 1986
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Aalborg Kommune
Boulevarden 13
9100 Aalborg
Tlf. 99313131
Læs også
Folder over Mulbjerge