Introduktion
En storby som København har mange steder og pladser, der giver byen karakter. Og man kan roligt sige, at de københavnske kanaler er med til at give byen sit helt eget udtryk. Dels de indre kanaler omkring Christiansborg og de mange ministerier og Børsbygningen, der virkelig cementerer magtens centrum, dels kanalen ved Nyhavn hvor i gamle dage handelslivet florerede og dels kanalerne ved Christianshavn.
Landskabet
Kanalerne i det indre København var egentlig gamle kyststrækninger, for øerne Slotsholmen og Bremerholmen var to småøer, der lå i Øresund. Siden har mange års opfyldninger gjort øerne større og Bremerholmen er nu landfast og en del af Sjælland, mens Slotsholmen stadig er en ø, selvom de færreste Københavner bemærker forskellen, når de på cykel eller bil bevæger sig forbi Christiansborg.
Kanalerne omkring Christiansborg hedder Frederiksholms Kanal og Slotsholmskanal. Langs Frederiksholms Kanal ses nogle af de gamle pakhuse, som driftige handelsfolk opførte, men også det bedre borgerskab fik bygget byhuse, der i dag gør det til en dejlig oplevelse at gå langs Frederiksholms Kanal. Man må heller ikke glemme Nationalmuseet, der har til huse i det gamle Prinsens Palæ. Overfor de gamle borgerhuse ser man mod Thorvaldsens Museum, der har til huse i Bindesbøll flotte bygning, der står på fundamentet af den tidligere kongelige vognremise.
Kanalen bliver nu til Slotholmskanal og løber forbi Christiansborg, Børsen og Holmens Kirke inden den løber ud i havneløbet.
Nyhavn er blevet indbegrebet af Københavnsk “havnemolehygge”. Eller kommercielt virvar af barer, restauranter og platugle – alt efter hvad øjnene ser. Men man kan ikke tage fra Nyhavn, at en varm sommerdag er det her livet leves blandt turister og andet godtfolk. Nyhavn blev udgravet som havn i 1671-73 for at skabe adgang til Kongens Nye Torv (nu Kongens Nytorv). Langs solsiden af Nyhavn er mange af husene de oprindelige huse fra havnens skabelse, blandt andet Nyhavn nr. 9. I løbet af 1700- og 1800-tallet blev mange af husene forhøjet med flere etager. Langs nordsiden af kanalen ligger Charlottenborg. Og i selve kanalen ser man mange træskibe.
For kendere er Christianshavns Kanal nok mere spændende at besøge, for her oplever man et mere afslappet miljø end i Nyhavn. Kanalen opstod i 1700-tallet, da Christianshavns Vold blev udbygget og der blev plads til at bygge flere huse, da man opfyldte havneområdet med jord og affald.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 40.652', Y: 12° 34.813'
<p> Kanalerne ligger centralt i København og man kan nå dem alle på en vandretur i byen.</p><p> <i> Frederiksholms Kanal og Slotholmskanal </i> : <br/> I København kan man køre ad Christians Brygge til den Sorte Diamant (Det Kgl. Bibliotek) og herfra vandre langs nordsiden af Frederiksholms Kanal til Nybrogade, Gammel Strand, Ved Stranden og Børsgade langs kanalen. <br/> GPS-koordinat for Frederiksholms Kanal ved Christians Brygge: <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 40.345', E 12° 34.793'. </span></p><p> <i> Nyhavn </i> : <br/> Hvis man står ved Børsgade, kan man nu gå over Chr. IV's Brog og ad Havnegade til Nyhavn. Hus at gå op og ned ad begge sider af kanalen for at få det fulde udbytte. <br/> GPS-koordinat for Nyhavn ved Nyhavnsbro: <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 40.777', E 12° 35.479'. </span></p><p> <i> Christianshavns Kanal </i> : <br/> Hvis man står ved Børsgade kan man gå over Knippelsbro til Christianshavn og følge Torvegade og Strandgade til Christians Kirke. Herfra kan man følge kanalen rundt og opleve stemningen. <br/> GPS-koordinat for bro over kanalen: <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 40.353', E 12° 35.463'. </span></p><p></p>
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Københavns Kommune
Rådhuset
1599 København V
Tlf: 33663366