
Kimmerslev Sø

Introduktion
Kimmerslev Sø ligger smukt i Borups østlige udkant, omkranset af marker, krat og en smal rørbræmme. Man ser den fint i landskabet, f.eks. hen over Søbogårds æselfold ved Kimmerslevvej eller fra stien søen rundt (en såkaldt ”Hjertesti”). Kimmerslev Kirke ligger smukt helt nede ved vandet.
Om sommeren bader Borupborgerne i søens nordende, og i kolde vintre kan man være heldig at få en ski- eller skøjtetur. Der er også lidt lystfiskeri og sejlads med optimistjoller og robåde.
Kimmerslev Sø er en dejlig sø med mange friluftsmuligheder.
Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Søen har afrundet kommaform og ligger ret dybt mellem skråninger i en lille tunneldal. Den minder lidt om en 37 ha stor skål suppe. Vandet kommer fra Borup Sø gennem den sumpede dalbund nordfra (med indbyggede sluser), og fra Dalby Sø samt diffuse kilder. Det løber ud gennem en sluse til Kimmerslev Møllebæk i syd (lige ved kirken). Generelt løber det ret langsomt, og søen er forholdsvis stillestående, næringsrig og lavvandet (under 7 m).
Kimmerslev Kirke ligger meget smukt på en lille bakke ved udløbet på sydbredden.
Både Kimmerslev, Kløvested og Borup ligger tæt ned til søen, som i øvrigt er omkranset af marker og veje. Der er altså ikke store naturområder rundt om den, men dog en smal strimmel træer og buske – med gangsti, som langs østbredden er resultat af en ekspropriation.
Plantelivet
Søen er mest omgivet af marker og by. Vandet er for uklart til særlig mange undervandsplanter, og langs bredderne dominerer tagrørsump , pilekrat og blandet træbevoksning med elletræer , hyld , tjørn , fuglekirsebær , ask , slåen , roser og brombær .
Sine steder er der meget rød hestehov – en meget gammel invasiv problemart, der ensretter vegetation på fugtig bund langs åer og søer.
Lige øst for møllebækken vokser (rester af) en større bestand af kæmpe-bjørneklo .
Der er faktisk registreret en kegle-vokshat i græsrabatten oppe ved rundkørslen på Møllebakken!
Dyrelivet
Det er jo (det meste) af bredden, der er fredet, og ikke for biologiens skyld, men for at beskytte det uforstyrrede landskabsbillede.
Men det er klart at padder, snoge og guldsmede og andre vandinsekter nyder godt. Og svømmefugle som ænder , svaner , blishøns og lappedykkere .
Søen har også et fiskeri af blandt andet gedde , sandart og aborre . I store piletræer i nordenden yngler sjaggere .
Kulturhistorie
Især det gamle Kimmerslev i søens sydøstlige ende fortæller direkte og idyllisk om kulturhistorie: Kirke, mølleanlæg, lysthavn og landsby. Kirken er en typisk middelalderkirke med en ualmindeligt køn beliggenhed på en lille forhøjning, lige ved søbred, møllebæk og bakke: Meget velegnet som tilflugtssted i ufredstider.
Rundt om og bag den slynger Møllebækken sig ned til dam og møllehus, som er bygget sidst i 1700-tallet, men nedlagt som kornmalende virksomhed i 1973. Dele af mølleriet er bevaret, men ikke i funktionsduelig stand. Møllens historie går længere tilbage. Bag møllen findes lidt rester af Kimmerslev.
Borup (nordvest for søen) var inden jernbanen fra ca. 1890 en ubetydelig landsby, men af hensyn til Svenstrup Gods måtte banen på den ene side føres udenom herregårdsjorderne, på den anden side have station nær herregården. Derfra udviklede Borup sig til en stor og driftig stationsby, som i dag er et værdigt minde om den kollektive transports storhedstid i Danmark. Blandt meget andet kan man nævne saft-fabrikken Søbogård, der ligger lige ved siden af nedkørslen fra Kimmerslevvej til kirken, og den nedlagte pibefabrik Stanwell, der i foråret 2020 er til salg.
Nordøstbredden er en del af det kulturhistoriske interesseområde omkring Kløvested med en del træk fra tidligere tiders småbrugssamfund. Til trods for at Roskilde Amt i 2003 har beskrevet kulturmiljøet som sårbart, bl.a. overfor byggeri uden for den nuværende bebyggelsesstruktur, er den i mellemtiden næsten vokset sammen med Borup.
På nordvestbredden (faktisk på en ikke-fredet del) ligger en lille kunstigt vedligeholdt sandstrand. Badningen i søen er en del af Borups kulturhistorie. Som de fleste andre gamle søer, har også Kimmerslev Sø en fortid som vigtig fiskeri-ressource. Den ejes af Svenstrup Gods (med flot hovedbygning et par km vest for søen).
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Gangstien søen rundt er inklusiv Borup Station ca. 5 km.
Langs dæmningen i nordenden (1) ligger et spændende landskab med soppende piletræer, og mod nord et frodigt og mystisk dragende mose-legelandskab. Langs østbredden store træer og bittesmå stier. Besigtig og vurder evt. de ulovlige regnvandsbassiner (2).
En dyb kløft (3) afvander Kløvesteds forsvindende vandhuller, og en lille flok dyrkede træarter er ikke rester af en husmandshave, men hænger måske sammen med fisker”lejet” (4).
“Omvejen over Dalbyvej erstatter tidligere små stiforløb nær søen. Fordelene er Møllebakkens udsigt (5) over den skrå flade mod Køge Å, og indkig til Møllebækken-vandmøllemiljøet-Kimmerslev landsby.
Hvil ved Kirken (6) inden turen videre forbi Søbogårds (7) æselgræsgang og den nedlagte pibefabrik fra før tobaksdæmoniseringens tid. Tag en dukkert fra sandstranden (8) og nyd til sidst udsigten nordfra til Dalby Kirke tilbage ved udgangspunktet.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Borup Station kan man gå ad Søvej for at komme til søens nordlige ende. Eller gå til Kimmerslev Kirke ad Hovedgaden, Kimmerslevvej og til sidst ad Slusevej til kirken (gåtur ca. 1,5 km).</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Busserne 245 (Borup-Solrød) og 246 (Borup-Køge) holder begge nær hjørnet af Kimmerslevvej og Slusevej 2-300 m fra Kimmerslev Kirke.</p><p> <b> GPS-koordinater: <br/> </b> Badestrand: N 55° 29.551', E 11° 58.841' <br/> Kirken: N 55° 29.140', E 11° 58.960'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?num=1&t=h&ie=UTF8&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004892603f3e146b4a14&ll=55.488678,11.98514&spn=0.01702,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?num=1&t=h&ie=UTF8&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004892603f3e146b4a14&ll=55.488678,11.98514&spn=0.01702,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Kimmerslev Sø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Ca. 33 ha langs størstedelen af søens bredder er i 1964 underlagt en såkaldt status quo-fredning, som beskytter mod byggerier, master og andre såkaldt ”skæmmende eller uhensigtsmæssige foranstaltninger” og terrænændringer, undtagen hvad landbruget måtte kræve. Man frygtede især sommerhusbyggerier. En status quo-fredning indeholder typisk ikke bestemmelser om naturpleje, og der stod heller ikke noget om adgang, så fredningen kunne ikke hindre en meget omdiskuteret senere lukning af en meget benyttet sti langs sydsiden.
En interessant dispensation fra 2006 lovliggør nogle regnvandsbassiner, som den tidl. Skovbo Kommune burde have søgt dispensation til inden gravningen. Da Roskilde Amt mente, bassinerne kunne give en naturgevinst, gav man dispensationen, men kun for fem år, sådan at Køge Kommune ved udgangen af 2011 skal redegøre for naturtilstand m.m., så Fredningsnævnet kan beslutte bassinernes videre skæbne.
Kimmerslev Kirke er også fredet efter denne kendelse, men se også fredningen af denne.
Link til fredningskendelse
Kimmerslev Sø , 1964
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Køge Kommune
Torvet 1
4600 Køge
Tlf: 56676767