Kærsgård Strand, Liver Å
Introduktion
Der er sol, vind og højt til himlen ved Kærsgård Strand i det vestlige Vendsyssel. Til den ene side snor Liver Å sig gennem et roligt englandskab, hvor græssende kvæg holder udsigten ved lige. Til den anden er der spændende flora i lavningen mellem havklitterne og den gamle stenalderkystskrænt Lien. Området ved den lille sø, Vandplasken, er en af Danmarks bedste botaniske lokaliteter
Som botanisk lokalitet er Kærsgård Strand meget spændende.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Kærsgård Strand og Liver Å’s nedre løb ligger ved Skagerrak midt imellem Lønstrup og Hirtshals. Mod nord går landskabet over i Tornby Klitplantage og Tornby Strand. Langs Nørlev Strand syd for fredningen findes store sommerhusområder, som fortsætter til Lønstrup. Ind i landet afløses klitterne af landbrugsarealer. Selve stranden opfylder ens forventninger, når man kommer ud til Vesterhavet – flad og indbydende sandstrand, så langt øjet rækker. Desværre er åens vandkvalitet ikke for god, så man skal ikke bade tæt på udløbet. Fra stranden eller fra en klittop ser man Rubjerg Knude længst mod syd og Hirtshals Fyr mod nord.
Det fredede område er terrænmæssigt skarpt opdelt i to halvdele, adskilt af en skrænt på 10-15 m højde. Skrænten hedder Lien; den er en gammel kystskrænt fra Stenalderhavets tid for 5-7.000 år siden og forløber parallelt med den nuværende kystlinje (se fredningsbeskrivelsen ”Lien”). Skrænten er tydeligst syd for vejen; nord for åen sløres den af et større klitparti, men træder markant frem igen i Tornby Klitplantages vestlige udkant.
Det lave forland, der søværts afgrænses af en række høje havklitter, er hævet stenalderhavbund. I fugtige perioder findes her flere smådamme, men de forsvinder i tørre somre. Den eneste egentlige sø hedder Vandplasken; den er også meget lavvandet. Arealerne oven for skrænten har haft dobbelt så lang tid til at hæve sig op til deres niveau 15-25 meter over havets overflade. Her er der tale om hævet havbund fra Ishavet, som dækkede store dele af Vendsyssel for 14-18.000 år siden, da istidsgletsjerne smeltede. Oven på denne flade ses en mængde små, kegleformede sandflugtsklitter, et meget specielt syn, der fortsætter sydover i Skallerup Indlandsklitter (se også beskrivelse af denne fredning). Store områder i det vestligste Vendsyssel blev hårdt ramt af sandflugten i 15-1700-tallet.
Nord for grusvejen og P-pladsen søger Liver Å med store slyng ud mod havet og skaber et betagende landskab, der næsten råber på et kamera eller pensel og lærred. Åens forløb er nordligt pga. den nordgående materialevandring langs kysten. En gammel, nu afsnøret åslynge vidner om, at udløbet tidligere var endnu nordligere. Åen omgives af store eng- og rørsumparealer.
Liver Å bryder landskabet – på den smukke måde.
Foto: Eigil Torp Olesen
Plantelivet
Mellem havklitterne og stenalderskrænten er alle betingelser til stede for en varieret og rig flora. Klitterne er kalkholdige, der er varierede fugtighedsforhold, bl.a. fordi terrænet er småkuperet, og der findes både græssede og ugræssede partier. Urteflora veksler med krat af havtorn og ene .
Hvor vegetationen er lavest, finder man arter som rundbælg , skjaller , smalbladet timian , blodrød storkenæb og klit-kambunke . I den højere vegetation optræder alm. knopurt , lådden dueurt , gråris , strand-krageklo og meget mere. En del af lavningen er indhegnet for græssende kvæg. Her er ikke offentlig adgang, men der er et fint udsyn over stedet fra Nordsøstien, der går tæt forbi. De afgræssede grønklitter og især arealerne rundt om den lavvandede sø, Vandplasken, er rigkær i sværvægtsklassen og hører til de mest artsrige i landet. Planter som dværg-ulvefod , sort skæne , liden padderok samt orkideerne mygblomst og pukkellæbe findes kun få steder i landet, men har voksested ved Vandplasken. Af andre orkideer er plettet gøgeurt , maj-gøgeurt , kødfarvet gøgeurt , gul vendsyssel-gøgeurt, sump-hullæbe og bakke-gøgelilje .
På de tørre, overdrevsagtige pletter findes bl.a. nikkende kobjælde , hjertegræs , kornet stenbræk , lav tidsel , bakke-tidsel , sand-frøstjerne , lav skorsoner og knold-ranunkel . I de fugtigere kærområder vokser arter som bredbladet kæruld , klit-vintergrøn , loppe-star , pyramide-læbeløs og vibefedt . Lokaliteten rummer skønsmæssigt 2-300 højere plantearter. Mange af arterne kan også findes uden for indhegningen og på arealerne omkring Liver Å.
Det danske navn pukkellæbe sigter til en lille pukkel eller grube ved læbens basis, hvor der udskilles nektar. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
De åbne landskaber ved Kærsgård Strand og Liver Å’s udløb huser ynglende fuglearter som rødrygget tornskade , tornsanger , tornirisk og tårnfalk . Ved Vandplasken ses grågås , knopsvane , rødben , vibe og dobbeltbekkasin .
Under forårs- og efterårstrækket er området rasteplads for en række fuglearter, ikke mindst småfugle. Mange rovfugle passerer stedet under trækket.
I tagrørssumpen ved åen ses ind imellem store stæreflokke . Rørsanger og skægmejse hører også til her. Spor efter odder er set ved åen, men man skal ikke gøre sig store forhåbninger om at få det sky natdyr at se.
I yngletiden spiller fuglen med en særpræget brummende lyd, som frembringes, når de yderste halefjer går i svingninger under flugten. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Grønklitterne og engene ved Kærsgård Strand og Liver å’s udløb har traditionelt været anvendt af omkringboende landmænd som græsningsområder. Det ændrer fredningen ikke ved, højst ved, hvor mange dyr, der kan tillades.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Vandreruten ”Nordsøstien” går gennem det fredede område. Stykket fra P-pladsen til åmundingen er en usædvanlig flot landskabelig oplevelse. Kort forinden er der bro over åen. En del af arealerne mellem åen og klitterne ved Tornby Klitplantage er hegnede.
Syd for P-pladsen kan man gå ad Nordsøstien samt markvejen ind til det sydligst beliggende sommerhus. Begge disse stier giver et fint indtryk af landskabet og floraen.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Hjørring køres mod Løkken ad vej 35. Ca. 1 km efter bygrænsen drejes til højre mod Hirtshals ad vej 55 (den gamle hovedvej mellem Hirtshals og Hjørring). Ved Vidstrup drejes til venstre mod Kærsgård Strand. Vejen ender i en P-plads.</p><p> GPS-koordinater viser til P-plads: N 57° 31.442', E 9° 52.887'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000494d9ffc32bca1f64c&ll=57.526101,9.885807&spn=0.016129,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000494d9ffc32bca1f64c&ll=57.526101,9.885807&spn=0.016129,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Kærsgård Strand, Liver Å </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Arealerne omkring Liver Å’s udløb, fredet i 1956. I alt ca. 115 ha.
Vandplasken og klitområder ved Kærsgård Strand, fredet i 1962. I alt ca. 188 ha.
Den første fredning foretoges først og fremmest af landskabelige grunde. Den videnskabelige interesse begrundes i fredningskendelsen med ”… forekomsten af et par sjældne planter.” Ved fredningen af Vandplasken 6 år senere tales der med anderledes store bogstaver. I denne kendelse citeres det naturvidenskabelige udvalg under Danmarks Naturfredningsforening for flg.: ”Denne lavning har en plantevækst, som ikke finder sit sidestykke noget sted i Danmark”.
Det var Danmarks Naturfredningsforening, der rejste sidstnævnte fredningssag. Man var, sikkert med rette, nervøse ved den tiltagende sommerhusbebyggelse, som ville kunne true området. Dels direkte ved øget færdsel, men også indirekte som resultat af ændrede hydrologiske forhold, når der blev anlagt sivebrønde og drikkevandsbrønde.
Fredningerne sigter mod at bevare naturtilstanden, som den var. Heraf følger, at arealerne stadig kan afgræsses, hvilket er en forudsætning for at bevare de sjældne plantesamfund.
Det fredede område er også beskyttet som EU-habitatområde.
Der er offentlig adgang til fods på de uhegnede arealer.
Link til fredningskendelser
Liver Å’s udløb , 1956
Kærsgård Strand , 1962
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hjørring Kommune
Nørregade 2
9800 Hjørring
Tlf.: 7233333
Læs også
Miljøministeriet Natura2000-område: Kærsgård Strand, Vandplasken og Liver Å
Nordjyllands tidl. amt har også udgivet en folder, der omhandler indlandsklitterne, men også Liver Å og Kærsgård Strand.