Kærene
Introduktion
Mellem Vesterø Havn og Byrum ligger Kærene i al ubemærkethed. Det er ellers et af landets største moseområder, men kun få mennesker finder herind. Her blandt småsøer og hedekær bliver man grebet af den store ro og drømmer sig snart tilbage til fjerne århundreder, da de første læsøboer listede rundt mellem tuerne. For at bevare illusionen skal man dog undlade at skele til den østlige ende, hvor øens flyveplads er placeret!
Birkemosen er et af de smukke områder i Kærerne.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Kærene er et udpræget rimme-doppelandskab. Det betyder, at havet i sin tid, for 2-3000 år siden, dannede et system af langstrakte strandvolde (rimmer) med mellemliggende vandfyldte eller fugtige lavninger (dopper). Småsøer, der er dannet i dopper, vil pga. landhævning og tilgroning altid bevæge sig mod forsumpning og mosedannelse. Så med en let omskrivning af H. C. Andersen: ”Skynd dig, kom, om føje år søen som en mose står”!
I Kærenes vestlige del er tilgroningen langt fremme, og dette område er stort set utilgængeligt. Længere mod øst er der stadig en del åbne vandflader, heriblandt den særdeles smukke lobeliesø, Birkemose, som ligger tæt på vejen med det sigende navn: ”På Remmerne”. Remmer er den specielle Læsø’ske stavemåde for rimmer.
Kærerne er et øde område på Læsø. Foto: Eigil Torp Olesen
Plantelivet
Store dele af Kærene består af næringsfattige hedekær og åbne vandflader. Vegetationen domineres af hedelyng , klokkelyng og mose-pors . Sammen med disse vokser en række planter, som er sjældne i Danmark, fordi de sure og næringsfattige hedemoser er blevet en mangelvare. I juli lyser tusinder af benbræk op i mosen. Denne kønne liljeplante har sit navn fra en gammel overtro om, at køerne brækkede benene, hvis de åd planten.
Endvidere findes brun næbfrø , hvid næbfrø , blåtop , plettet gøgeurt , tue-kogleaks og de insektædende liden soldug og rundbladet soldug . En rigtig botanisk lækkerbisken!
Birkemose (eller Birkemosesig) er en meget smuk lobeliesø. Det er også en sjældenhed i dagens Danmark. Tvepibet lobelie vokser på lavt vand, hvor den har en bladroset i bunden og en 30-40 cm lang blomsterstilk over vandet. Tvepibet henfører til, at der er to langsgående luftkanaler i hvert blad. Lobelie vokser kun i sure, næringsfattige og klarvandede søer, og da det meste af den danske natur efterhånden lider af for mange næringsstoffer, er det blevet en yderst sjælden naturtype. Planten er også forsvundet fra en del af de tidligere voksesteder på Læsø.
I søen vokser også hvid åkande , som ellers er mest almindelig i næringsrige søer, og langs bredden finder vi kragefod og vandnavle .
Svinehaven, som er et lille løvskovsområde på sydsiden af vejen ”På Remmerne”, hører også under fredningen. Arealet er mest tilvokset med eg og birk , men rummer også en bestand af 3-4 m høje kristtjørn samt af den sjældne og statelige kongebregne .
Lobelier i søen. Foto: Eigil Torp Olesen
Dyrelivet
Der har i flere år ynglet traner i Kærene. Tranen er en af vore største og stateligste fugle; den er meget sky og forsigtig i yngletiden, men den har alligevel haft held til at brede sig adskillige steder i landet i de senere år. I Kærene har der i flere år været to ynglepar.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra vejen ”På Remmerne” går der sti ind til Birkemose 3 steder lidt vest for Thorasvej. Den tredje af stierne fører længere ind i mosen. Hvor stien ender, kan man overskue den centrale del af Kærene. En anden mulighed er at se området fra Stenbrovejen øst for Kærene.
Knap 500 m vest for Thorasvej går en skovsti ind til Svinehaven.
Vejbeskrivelse
<p> Kør fra Vesterø Havn ad Byrumvej mod Byrum. Lige efter Vesterø Mejeriby drejes til venstre ad Thorasvej og for enden af denne til venstre ad vejen ”På Remmerne”. Her får man Kærene på højre hånd. Punktet, hvor Thorasvej og ”På Remmerne” mødes, har koordinaterne: Lat: N 57º 16.444' Long: E 010º 58.071'.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9a27f8f998a6699&ll=57.284053,10.967445&spn=0.032473,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9a27f8f998a6699&ll=57.284053,10.967445&spn=0.032473,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Kærene </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Fredningen indeholder de to lokaliteter Kærene og Svinehaven. De blev fredet i 1986, og fredningen udgør 148 ha.
Det var Danmarks Naturfredningsforening, som rejste fredningssagen pga. de store landskabelige og naturvidenskabelige værdier i Kærene samt for Svinehavens vedkommende bestandene af kongebregne og kristtjørn. Det oprindelige fredningsforslag omfattede 315 ha, men blev pga. lokal modstand halveret under processen.
Arealerne i Kærene skal bevares som åbne sø-, kær-, mose- og hedearealer, og der er derfor fastsat bestemmelser om naturpleje i kendelsen. Det lille areal af Svinehaven skal bevares som skovmose.
Offentligheden har adgang til fods til de fredede områder efter de almindelige bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven.
Link til fredningskendelse
Kærene , 1986
Birkemose,
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Læsø Kommune
Doktorvejen 2
9940 Læsø
Tlf. 96213000