Jyllinge Nordmark (Lønager Strandpark)
Introduktion
Lønager er den offentlige strandpark i Jyllinge Nordmark. Udsigten fra det klippede græs på højdedraget over forstranden er flot; ikke mindst når solen går ned, og svaner og lystbåde passerer revy på den guldglinsende fjord.
Parkeringsplads, bænke og toilet er med til at gøre stedet meget brugervenligt. Også som start- og slutpunkt på en spadseretur langs fjordstranden.
Lønager Park er et dejligt sted at opleve Roskilde Fjord fra.
Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Strandparken er en typisk fjordstrand med et plateau oppe i landskabets generelle højde; en lav, forholdsvis stejl skrænt (fra littorinahavets tid i ældre stenalder, da havet var højere end nu), og en flad forstrand, hvor det slåede græs yderst går over i en smal rørskov inden selve stenstranden og det flade vand. På den nordlige del af arealet, hvor vejen og parkeringspladsen ligger, går det lavtliggende længere ind i land. Her er nemlig en del af det gamle delta / fjordarm Værebro Ådal, som ligger lidt mod nord, og som for store deles vedkommende længere ind i land, er ved at blive fredet i 2010.
Selve Lønager Strandpark adskiller sig fra arealer mod syd og nord ved at blive græsslået, da det er kommunalt rekreativt område. Og ved at de tilgrænsende parcelhushaver inde i land opleves meget tydeligt, og dermed bidrager til at give det fredede areal et mere kultiveret byparklignende præg end de ikke-fredede dele af stranden.
Strandkanten er spændende ved lavvande.
Foto: Bjørn Petersen
Plantelivet
Ligesom mange andre steder langs fjordkysten trues strandengs- og strandsump-floraen af ”invasive arter” og manglende eller florafjendtlig pleje. I Lønager Strandpark er store smukke plamager af rynket rose (= hybenrose = Rosa rugosa med de duftende blomster og lækre hyben) ved at overtage og udskygge det hele. Græsslåningen holder den nogenlunde i skak landværts, men alligevel er den f.eks. helt ved at udkonkurrere en lille bestand af strand-kvan på forlandet.
Rørskoven ud mod vandet står intakt, men når der ikke græsser køer, udvikler den sig langsomt og sikkert mod en monokultur af tagrør (”siv”), helt uden strand-asters , strand-malurt og hvad der ellers kan skabe variation.
På højdedraget bryder flere smukke grupper af træer og buske det ensartede græstæppe. Især ådals-vildnisset nord for selve det fredede område rummer interessant flora med arter som strand-nellike , mat potentil og dansk astragel .
Dyrelivet
Selve den tæt plejede og velbesøgte strandpark er ikke specielt indbydende for andre vilde dyr end pindsvin , ræve , stære , solsorte , krager , silkehaler og andet af ”havens dyreliv”, men der er storslået udsigt over fjorden med dens rige fugleliv – og nærheden til Værebro Ådal kan af og til give strejfende rådyr .
Kulturhistorie
Bydelen Jyllinge Nordmark er i store træk et sommerhusområde, der er vokset ind i helårsstatus, og har udviklet sin egen identitet, lidt i opposition til selve Jyllinge, som den samtidig er en del af.
En del af identiteten og oppositionen knytter sig til den meget lave kote, mange af husene ligger i, hvorfor høje vandstande, og især høj vandføring i Værebro Å, giver oversvømmelser af kældre, kloakker, haver og gulve. Udsigterne til stigende vandstand og flere og kraftigere skybrud giver ikke bare beboere, men også kommunens planlæggere og forsyningsafdeling en del at tænke over.
Inden sommerhusudstykningerne var her naturligvis landbrug, og et enkelt markant minde herom ses på den lave del af området i form af et meget flot langt lige stendige.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Den typiske tur er de lokales afslappede ophold, picnic, badning, hundeluftning og anden dagligdags rekreation. Og med vejadgang og p-plads, er det ikke kun de allermest lokale.
Det er også et udmærket udgangspunkt for en spadseretur langs stranden (med gode stier), f.eks. til Jyllinge Havn og by, og til den fredede Oddesten syd for Jyllinge (se denne fredning).
Eller nordpå til Værebro Ådal.
Lønager Strandpark byder på gode naturoplevelser.
Foto: Bjørn Petersen
Vejbeskrivelse
<p> Bus 358 mellem Roskilde og Stenløse holder på hjørnet af Nordmarksvej og Osvej ca. ½ km øst for strandparken.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd2e8e3d07aa194&ll=55.775583,12.091527&spn=0.008448,0.01502&z=15&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd2e8e3d07aa194&ll=55.775583,12.091527&spn=0.008448,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Lønager Strandpark </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
De 3,7 hektar strandpark er fredet i 1975 som noget af det ”sidste ubebyggede”. Mest for at sikre det som alment tilgængeligt for friluftsliv og hindre tekniske anlæg, camping, affald, motorbaner og andre anslag mod den almene skønhed og brug. Og ikke mindst udstykning til 4-6 planlagte ”sommer”huse.
Man forestillede sig at det kunne hænge sammen med en større fredningsplan i Værebro Ådal, som man altså allerede dengang tænkte på. Først i 2007 blev disse tanker dog i realiteten genoptaget af Danmarks Naturfredningsforening.
Der er ingen bestemmelser om naturpleje – men mulighed for noget, der kaldtes ”foranledige en ønsket naturtilstand opretholdt”. Det må man i dag tolke som at bekæmpe de ekspansive bevoksninger af rynket rose. Og måske en kreativ plan for lidt mere plads til vilde planter – uden helt at opgive de klippede plæner, som egner sig godt til boldspil og leg m.m.
Link til fredningskendelse
Jyllinge Nordmark , 1975
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Roskilde Kommune
Postboks 100
4000 Roskilde
Tlf: 46313000
Læs også
Roskilde Fjord Portalen http://roskilde-fjord.dk/
Naturperler i Roskilde Kommune ( Naturperler )