
Hov Vig

Introduktion
Mellem Nykøbing Sj. og Nakkeland ligger Hov Vig, der er Odsherreds vigtigste og største vådområde. Det i dag fredede naturområde er et resultat af et mislykket afvandingsprojekt fra slutningen af 1800-tallet. En overgang blev søen anvendt til åleopdræt, men dette blev senere opgivet, og i dag er det statsejede område et spændende vildtreservat. De udstrakte rørskove og fugtige enge omkring søen virker stærkt tiltrækkende på en mængde fugle.
Færdsel er ikke tilladt i selve reservatet, men der er alligevel mange muligheder for at opleve det smukke landskab og ikke mindst de mange fugle. På det midterste dæmning, som Hovvigvej løber hen over, er færdsel tilladt, og her findes et fugleskjul. Ved dæmningens østlige begyndelse og i det nordvestlige hjørne af vigen er der fugletårne. Hov Vig giver gode oplevelser på alle årstider, da det spændende fugleliv veksler gennem året.
Dæmningen mod syd afgrænser Hov Vig og skaber et enestående landskab bagved. Foto: Jan Kofod Winther
Landskabet
Hov Vig ligger som en blå kile ind i halvøen Rørvig, der består af flere bakkeknolde og lavtliggende områder med flyvesand. Halvøen var tidligere plaget af sandflugt, men nåleskovsplantager har lagt en dæmper på det. Inde mellem træerne ligger en mangfoldighed af sommerhuse. Vest for Hov Vig ligger den dels privatejede, dels statsejede Ringholm Skov, samt nogle store, flade, inddæmmede arealer med marker op mod Nykøbing Sj. Øst for Hov Vig ligger Nakkeland med landbrugsarealer.
Hov Vig er i dag en lavvandet brakvandssø med åbne vandflader på omkring 80 hektar og en største dybde på 2 meter et enkelt sted. Det samlede areal, med øer, dæmninger og tilgroning, udgør omkring 110 hektar, mens det fredede område er på 130 hektar, da det også omfatter nogle tilstødende arealer. For nu at få alle tal med, skal det nævnes at statens ejendom ved Hov Vig er på 170 hektar, da det også omfatter den sydlige del af Ringholm Skov.
Midt over Hov Vig går en dæmning, der skiller det åbne vand i to dele. Det sydlige bassin har en stor, åben vandflade med flere kunstige fugleøer. Nord for dæmningen strækker et mere end kilometerlangt, men smalt vandområde sig, og nord og øst for dette findes flere lavvandede områder samt udstrakte rørskove. Vandudskiftningen sikres ved regelmæssig oprensning af de cirka 10 km kanaler i området.
Der er altid mange fugle at se ved Hov Vigs store vandområder.
Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Rørskovene domineres af tagrør iblandet strand-kogleaks . Af andre rørsumpplanter kan nævnes bredbladet dunhammer , sump-forglemmigej , alm. sumpstrå , strand-asters , grenet pindsvineknop , bittersød natskygge , lyse-siv , sø- og strand-kogleaks . Festgræs , kornet stenbræk og eng-kabbeleje findes også her.
På engene er fundet flere orkideer, blandt andet bakke-gøgelilje , maj-gøgeurt og plettet gøgeurt . I områder med hedepartier ses for eksempel blåtop , hedelyng og klokkelyng . Skovene omkring søen er bevokset med fyr og gran , men også birk og lidt bøg , eg og lærk . I skovene findes også både brombær og hindbær samt almindelig gedeblad , majblomst og pors .
Kornet stenbræk er en typisk plante, man finder ved tørre enge, overdrev og strandoverdrev. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
I Hov Vig yngler en lang række fugle, blandt andet de fire danske lappedykkerarter, toppet , gråstrubet , lille og sorthalset (visse år) samt gravand , taffeland , troldand , grågås og knopsvane . Rørhøgen yngler også her, og det samme gælder rørdrummen . På vestsiden af det nordlige bassin findes endvidere en stor skarv koloni.
Ud over de ynglende fugle rummer området også en mængde rastende fugle, blandt andet de to andre svanearter, pibe- og sangsvane , samt de iøjnefaldende traner . I sensommeren og om efteråret ses et par tusind pibeænder samt flere hundrede skeænder . Om vinteren holder flokke af troldænder , bjergænder og hvinænder til i Hov Vig. En lang række rovfugle lægger også deres trækruten forbi her, for eksempel blå kærhøg , vandrefalk , fiskeørn og havørn .
Når man står oppe i fugletårnet på dæmningsvejen og kigger ud over engene i den nordlige del af området, er det ikke usædvanligt at se ræven luske rundt for at finde noget spiseligt. På solvarme steder kan man se hugorme og de to firbenarter, mark- og skovfirben . Færdes man i området tidligt om morgenen, møder man måske rådyr .
Vandrefalken slår duer og ænder i luften med op til 150 km i timen. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Hov Vig er den sidste rest af det sund, der tidligere strakte sig op til Nykøbing-Rørvig-vejen og helt ind til Nykøbing Sj. I 1869 indledte man her et inddæmningsprojekt, som kun delvis lykkedes. Fra den gamle havn i Nykøbing Sj. løber en dæmning ud til en træbevokset bakke, der tidligere var øen Store Ringholm, og herfra løber yderligere en stor dæmning over til Nakkeland. Området nærmest byen fik man afvandet, men området med Hov Vig blev opgivet.
Under en storm i 1902 blev dæmningen ved Hov Vig gennembrudt, og møllen der skulle have pumpet vandet ud, løb varm og brændte ned under uvejret. Herefter droppede man tanken om at tørlægge vigen yderligere, blandt andet fordi det viste sig, at jordbunden ikke er særlig frugtbar. I mange år brugte man området til åleopdræt og rørhøst, men efter at staten købte Hov Vig i 1979, er det blevet udlagt som vildtreservat.
Allerede i 1960’erne, hvis ikke før, opdagede københavnske ornitologer at fuglelivet i Hov Vig var værd at køre efter. Den legendariske ekskursionsleder C. A. Brume havde i 1960’erne ture hertil i samarbejde med områdets daværende ejer, grosserer Hans Alex Petersen. Den fugleinteresserede ejer kunne finde på at invitere på ”drikkevarer til den medbragte frokost samt pandekager”, som der står i en beretning fra 1963. Senere bosatte flere af de københavnske ornitologer sig i området; så var der ikke så langt til fuglene.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er færdselsforbud i selve reservatet, bortset fra på dæmningen, som Hovvigvej går over, og som må benyttes af gående og cyklister. Man må gerne færdes på skov- og markvejene omkring Hov Vig, men hvis man benytter de private sommerhusveje, skal man vise al mulig hensyn. Hunde er velkomne, men skal holdes i snor.
Turforslag
Følgende tur udgår fra P-pladsen i skoven på østsiden af Hov Vig, og går op til fugletårnet i det nordøstlige hjørne. Turen er den ene vej på knap 2,5 km, og den er let, da terrænet er fladt. Fra P-pladsen følger man stien frem til fugletårnet på dæmningen. Efter et stop her, fortsætter man videre ad dæmningen og gør eventuelt også stop i fugleskjulet.
På den anden side, ved det lille rygehus, følger man skovstien nordpå. Ude ved vandet kommer man forbi en gammel fuglekøje og en skarvkoloni. Herfra fortsætter man op gennem skoven til Østerlyngvej, hvor man drejer til højre ad en sti der fører frem til et fugletårn, hvor man har fin udsigt til engene.
Har man ikke lyst til at gå samme vej tilbage, kan man fortsætte tilbage ad Østerlyngvej frem til Hovvigvej, som man så følger sydpå, ned over dæmningen igen.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
P. P-plads.
1. Naturpleje. Enebærkrattene her på østsiden af vigen plejes ved udtynding og græsning.
2. Fugleliv. Fra fugletårnet og fugleskjulet på dæmningen er der et godt kig til fuglelivet i vandet i det sydlige bassin. Fra fugletårnet kan man også følge med i fuglenes liv på de nordlige enge.
3. Ålerygehus. Det lille hus fra omkring 1950 er en tro kopi af et bornholmsk rygehus, blot i miniformat. Områdets tidligere ejere benyttede det til privat brug.
4. Skarvkoloni. En af Sjællands største skarvkolonier holder til i træerne ved resterne af en gammel fuglekøje, som blev brugt til at fange andefugle i.
5. Ringholm Skov. En del af de gamle nåletræsbevoksninger bliver udskiftet med løvtræer, der plantes eller får lov til at spire frem af frø fra skovbunden.
6. Engene. På de nordlige enge ses ikke bare en del grågæs og andre fugle (blandt andet traner i træktiden), men også ræve, der lusker rundt efter noget at æde.
Vejbeskrivelse
<p> Hov Vig ligger umiddelbart øst for Nykøbing Sj., på Rørvighalvøen, der er den nordøstlige del af Odsherred i Nordvestsjælland.</p><p> <b> Vejbeskrivelse </b> <br/> Fra Holbæk kører man ad rute 21 mod Vig og nord for denne by drejer man ad rute 225 (Nykøbing Sj.-Rørvig). Før Rørvig drejer man sydpå ad vejen Nakke Nord og i landsbyen Nakke fortsætter man ad Nakke Syd og drejer til højre (mod vest) ad Hovvigvej. Lidt fremme findes en P-plads i skoven. Herfra kan man gå til et fugletårn og fugleskjul på dæmningen over vigen. Fugletårnet i det nordvestlige hjørne af Hov Vig kan nås fra Nykøbing Sj. ved at køre ud ad Østerlyngvej til en P-plads ved det skarpe sving. Herfra fører en sti frem til fugletårnet.</p><p> <b> Offentlig transport <br/> </b> Tag toget til Holbæk. Her skiftes til lokaltoget til Nykøbing Sj., hvorefter man må gå eller cykle for at komme til Hov Vig. Fra stationen tager man en sidevej op til Lindeallé, som man følger og forsætter ud ad Østerlyngvej. Når denne krydser Hovvigvej, følger man den mod syd, og snart er man ved fugleskjulet på dæmningen i vigen. Fra stationen til dæmningen er der cirka 3 km. Vil man besøge fugletårnet i det nordvestlige hjørne, fortsætter man blot ud ad Østerlyngsvej, og denne strækning (fra stationen til fugletårnet) er på cirka 2,7 km.</p><p> <b> GPS-koordinater <br/> </b> Ovenstående koordinater viser til P-pladsen på østsiden af Hov Vig. <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000475dfc9d6867c23bf5&ll=55.920161,11.713314&spn=0.033667,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000475dfc9d6867c23bf5&ll=55.920161,11.713314&spn=0.033667,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hov Vig </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Allerede i 1947 fik områdets ejer, grosserer Hans Alex Petersen, foretaget en fredningsdeklaration på Hov Vig. Det skete af hensyn til ”Omraadets værende rige og interessante Dyre- og Planteliv”, som der står i deklarationen. Den blev afløst af en ny i 1964 og omfatter i alt 130 hektar. I 1979 købte staten hele området, og som en konsekvens heraf fik området status som naturvidenskabeligt reservat. Der er således jagtforbud. Hov Vig forvaltes af Odsherred Statsskovdistrikt, der foretager naturpleje i området.
Link til fredningskendelse
Hov Vig , 1970
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Odsherred Kommune
Nyvej 22
4573 Højby
Tlf. 59666666
Læs også:
Naturstyrelsens vandretursfolder om: Hov Vig Nakke
Naturstyrelsen Vildtreservatet Hov Vig
Miljøministeriets Natura2000-område: Hov Vig
Om Hov Vig