Højsande og Holtemmen
Introduktion
Højsande i Læsø Klitplantage er på en gang et vildt og et mildt landskab. Vildt, fordi det er Læsøs store sandflugtslandskab med øde klitter i op til 24 m højde, hvilket er meget for denne flade ø. Men sine steder tilført en forsonende mildhed af de mange løvtræer som birk og eg, der blander sig med lyng og ene og skaber læ og landskabelig variation.
Længere ude mod kysten går landskabet over i stenede lyngsletter. Her udgøres kontrasten af Holtemmen, et spændende kærområde med mange sjældne planter.
Holtemmen – et kærområde. Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Højsande ligger i den store Læsø Klitplantage på den nordlige halvdel af Læsø. Det er den ældste del af øen, vi har her, og den højest beliggende del, idet landhævningen her har været størst. I det 17. og 18. århundrede var dette område udsat for en ødelæggende sandflugt, som skabte de indlandsklitter, vi ser i dag. Som så mange andre steder med sandflugt var der menneskelige årsager til denne naturkatastrofe. På Læsø hang det sammen med øens langvarige og store produktion af sydesalt (se beskrivelsen heraf under fredningen: Rønnerne), hvortil der medgik enorme mængder af træ. Da træerne var borte, udnyttede man både lyngen og tørven til sydningen, og til sidst havde vinden og sandet frit spil.
I slutningen af 1800-tallet begyndte man på en tilplantning af Højsande, og et par årtier senere anlagde staten Læsø Klitplantage. Hermed sluttede sidste kapitel om sandflugten på Læsø.
Højsande består af to store parabelklitter i forlængelse af hinanden. Dvs. to hesteskoformede klitsystemer med åbningen vendt mod den fremherskende vindretning, som er vest-sydvest. Foldgårdssøen ligger i den østligste parabelklits afblæsningsflade. Søens vandspejl bliver langsomt, men sikkert mindre for hvert år, som omdannelsen til tørvemose skrider frem.
I et bælte nærmere kysten strækker tørre hedesletter sig i hele klitplantagens bredde. Her kan man se de strandvolde, aftegnet i vegetationen, som har dannet det meste af øen.
Ved Holtemmen afsluttes den stenede hedeslette af en markant skrænt ud mod kysten. Denne skrænt fortsætter østpå mod Horneks Odde. Neden for skrænten ligger Holtemmen, en strandvoldslagune, som efterhånden har udviklet sig til mose med langstrakte småsøer. Den er adskilt fra havet af et bælte med strandvolde og klitter. Foruden at være et smukt og meget specielt landskab, finder man her ved Holtemmen Læsøs bedste botaniske lokalitet.
Ud for Holtemmen går et sandrev flere kilometer nordpå mod Ndr. Rønner.
Højsandet – en del af en indlandsklit. Foto: Eigil Torp Olesen
Plantelivet
Inden for fredningen finder man pga. den store landskabelige variation næsten alle plantesamfundene fra strand- og hvid klitvegetation, over den grå klit i Højsande til lynghede, lavhede og hedemose. Desuden er der et par søer samt de egentlige skovbiotoper. Der er med andre ord stof til en ordentlig moppedreng af en artsliste for den flittige botaniker.
Holtemmen-området har langt den mest spændende botanik, og det meste af den kan opleves på en markeret vandrerute hele lagunen rundt.
På arealet mellem vandet og det indhegnede kær findes eksempler på hvide klitter og magre strandoverdrev. Der er også pletter med tæt og frodig vækst af højtvoksende planter. Strand-kvan og kær-svinemælk er nogle af de interessante arter, man kan eftersøge her.
Hvor den blå vandrerute går på tværs af lavningens længderetning, ser man nogle af de karakteristiske arter for hedekæret. Det er bl.a. rundbladet soldug , pors , plettet gøgeurt , klokkelyng , smalbladet kæruld , benbræk og tranebær . Længere inde i lavningen finder man smukke plantesamfund bestående af bl.a. hvid næbfrø , liden soldug samt vibefedt hist og her. Vibefedt og de to soldug-arter er insektædende. Det er alle sammen planter, som er blevet sjældne i den danske natur.
Læg også mærke til, hvordan området øst for indhegningen gror til med birk og andre træer og buske. Det skyldes, at der her ikke bliver græsset i modsætning til inden for hegnet, hvor en flok statsansatte Galloway-kvæg plejer naturen.
Dyrelivet
Ved Foldgårdssøen yngler skovsneppe og gråsisken . Skovsneppen er, som navnet antyder, egentlig en vadefugl, som blot har valgt sig en helt anderledes biotop end sine slægtninge. I plantagen er det desuden mange steder muligt at høre natravnens underlige snurrende stemme i den lyse sommernat.
I Højsandes klitter kan man lede efter de små tragtformede fordybninger fra myreløven. Det er et insekt, hvis larve lever nedgravet i sandet og lever af de smådyr som glider ned i dens fangsttragt. Myreløven er ret almindelig i Højsande samt på andre sandede lokaliteter langs nordkysten.
Hugormen er almindelig i området og kan i øvrigt træffes på størstedelen af øen.
Ved kysten er der som de fleste steder på Læsø et varieret fugleliv. Her ses bl.a. skarv , strandskade , stor præstekrave , ederfugl , havterne og splitterne .
Kulturhistorie
I næsten hele det fredede område er der ikke nogen bebyggelse. Dog er der ved Horneks Odde to lave og primitive hytter, tækket med ålegræs. Det er de eneste to tilbageværende af 8-10 såkaldte hummerhytter fra perioden 1900-1950, som i dele af fiskesæsonen har været beboet af de stedlige fiskere. Når fiskeriet gik på, var der ikke tid til at komme hjem om aftenen. Ud for Horneks blev der fanget sorte hummere; desuden fiskede man efter stenbider og krabber. Hytterne var gravet ind i strandvolden og var meget nødtørftigt udstyret med et par køjer, et par siddepladser og en lille kakkelovn. Desuden er der på stedet et lille hus, kaldet stenhuset eller Hornekshuset, hvor man kan se en lille udstilling om områdets natur. Navnet Horneks er muligvis afledt af ”Ormenæs”, som skyldes, at man gravede sandorm her.
Ved Lilledal en km sydvest for Horneks Odde ligger en redningsstation, som var i brug fra 1891 til 1927. Den blev oprettet, fordi der var mange strandinger og forlis ud for Nordre Rønner. Den blev dog ret snart overhalet af den tekniske udvikling, idet man allerede i 1918 indførte motorredningsbåde, så man fra Vesterø Havn eller Østerby Havn hurtigt kunne nå frem til de forulykkede.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
I Skov- og Naturstyrelsens vandretursfolder over Læsø Klitplantage er angivet 7 vandreruter, som alle ligger inden for eller rækker ind i fredningen. De kan alle varmt anbefales som værende velplacerede, velholdte og velsignede! Her skal nævnes 3 af turene.
Blå rute (5 km): Vandring rundt om Holtemmen. Turen kan begynde ved P-pladsen for enden af Holtemmenvej. Herfra går man mod øst oppe over den gamle stenalderskrænt og har et enestående view ned over Holtemmen. Efter en km kan man gå ned ad skrænten og på tværs af kærområdet, inden man når ud til stranden. Halvvejs tilbage vestpå strækker Rønnerrev sig fra stranden og ud til Ndr. Rønner. Man kan ved lavvande gå tørskoet flere kilometer ud ad revet.
Den blå rute har også en afstikker til Storedal længere mod øst. Her er der god badestrand.
Grøn rute (1,5 km): Vandring ved Vester Foldgård. Ruten starter ved P-pladsen ved Vej 1 og går nordpå gennem et idyllisk område med frodig lyngvækst og store, gamle løvtræer: birk, bævreasp, røn og eg. Ruten fører op til et udsigtspunkt på parabelklitten. Herfra sydpå tilbage til P-pladsen.
Rød rute (1,7 km): Vandring rundt om Foldgårdssøen. Start fra P-pladsen ved Horneksvejen (inde i plantagen). Hvis man følger ruten rundt om søen mod urets retning, vil man næsten konstant have klitter på højre hånd, hvilket giver en god erkendelse af klitsystemets parabelform. Stien er så god, at en kørestol med lidt brede dæk kan komme hele vejen rundt.
I øvrigt er der talrige muligheder for alternative vandre- eller cykelture i den store klitplantage, ligesom en del af skovvejene må befares med bil.
Vejbeskrivelse
<p> Kør fra Vesterø Havn ud mod plantagen ad Plantagevej. Vejen til Holtemmen går fra til venstre efter 2½ km. Herfra udgår blå rute.</p><p> Hvis man fortsætter ad Plantagevej, går den på et tidspunkt over i Vej 1. Ved denne ligger P-plads, hvorfra grøn rute udgår.</p><p> For enden af Vej 1 drejes til venstre ad Østre Skråvej og snart efter til højre ad Duevej. Efter ½ km drejes til venstre ad Horneksvejen. 100 m inde ad denne ligger P-plads med rød vandrerute ind til Foldgårdssøen. Horneksvejen kan følges videre gennem Højsande og helt ud til stranden ved Horneks Odde.</p><p> <i> GPS-koordinater for de 3 omtalte P-pladser: <br/> </i> Holtemmen: Lat: N 57º 17.978'Long: E 010º 58.120' <br/> Vej 1: Lat: N 57º 17.614' Long: E 011º 00.909' <br/> Horneksvejen (ved Foldgårdssøen): Lat: N 57º 18.012' Long: E 011º 02.151'</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9aa93dfa540c6bb&ll=57.307982,10.995083&spn=0.032451,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047e9aa93dfa540c6bb&ll=57.307982,10.995083&spn=0.032451,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Højsande og Holtemmen </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Højsande-Holtemmen området blev fredet ved en deklarationsfredning i 1961, i alt 515 ha. Disse arealer ejedes i forvejen af staten (landbrugsministeriet), hvorfor fredningen ikke gav anledning til erstatninger. Fredningen skal sikre, at der ikke sker ændringer i områdets anvendelse. Der er forbud mod bebyggelse, opdyrkning, afgræsning (dog undtaget Holtemmen), lyngslåning, dræning og en hel del mere.
Der sigtes med fredningen mod en udvikling hen mod naturlig skov. Det sker ved, at nåletræ (undtagen skovfyr og ene) skal fjernes mindst hvert 10. år. I Øster Foldgård, som er den østligste af de to parabelklitter, skal bevoksningen udvikle sig mod egentlig ”urskov” eller det, der i dag kaldes ”urørt skov”. Her bliver der hverken plantet, ryddet, fældet eller fjernet træer eller buske.
I hele området er der adgang til fods for almenheden.
Det fredede areal indgår i EU-habitatområde nr. 10: Holtemmen, Højsande og Nordmarken.
Link til fredningskendelse
Højsande , 1961
Horneks Odde, 1940
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Læsø Kommune
Doktorvejen 2
9940 Læsø
Tlf. 96213000
Læs også
Naturstyrelsens folder over Læsø Klitplantage
Miljøministeriet Natura2000: Naturplaner for Højsande, Holtemmen og Nordmarken