
Høje Gladsaxe Parken og Gyngemosen

Introduktion
På vej ud af København i retning af Hareskoven umiddelbart efter Hjortespringkilens begyndelse ved Utterslev Mose ser man på Hillerødmotorvejens højre side mod nord Høje Gladsaxe som en bygningsvold på toppen af et storslået åbent morænelandskab og åse med græsmarker, enge, moser, krat og lunde. Gyngemosen følger kort efter begge sidder af vejen som et ret tilgroet moseområde.
Parken er de sidste rester af det gamle landbrugssamfund. Området hænger sammen med Utterslev Mose og Vestvolden mod syd.
Udsigt fra Bøgebjerget mod Høje Gladsaxe Centret. Foto: (c) Kurt Loftkjær
Landskabet
Under et ophold i smeltning af den danske indlandsis opstop en israndlinie tværs gennem Gladsaxe fra øst ved Gammelmosen og mod vest ved Værebro. Gladsaxe blev derved opdelt i to forskellige landskabstyper.
Mod nord opstod et afstrømningsområde med kraftige aflejringer af grus, sand og ler. Mod syd fremstod et landskab med en del morænebakker og åse. Det ses især i området ved Søborg og Høje Gladsaxe og herunder Høje Gladsaxe Parken og Gyngemosen, som er det eneste morænelandskab, der er fredet i Gladsaxe.
I dag præges de fredede område i høj grad af Høje Gladsaxe, som med sine 5 bygninger i 16 etager afslutter området med sine bygningskroppe og de voldsomme terrænreguleringer der var en konsekvens af byggeriet. De stejle skråninger, som er delvis oprindelige fra istiden og delvis dannet ved byggeriet af Høje Gladsaxe, danner en brat og iøjnefaldende barriere mellem byggeri og mose.
Det tilbageværende naturområde er en blanding af det oprindelige istidslandskab suppleret med større sammenhængende tørvemoseområder.
Birk og el er fremherskende i disse områder og på visse steder står smukke og markante elletrunter.
Tingbækken deler naturområdet op i hhv. en østlig og vestlig del. Tingbækken er et stærkt reguleret vandløb med dybe grøftegravninger. Den har sit udspring i områdets nordlige ende og løber mod syd gennem området og krydser under Hillerødmotorvejen til den sydlige del af Gyngemosen.
Det vides fra tidligere uheld på farvefabrikken Dyrup, at hele Høje Gladsaxe-området syd for Vandtårnsvej afvandes i retning af Gyngemosen og herunder via Tingbækken.
Vandføringen er begrænset og vandet er nærmest stillestående. Afhængig af årstiden udtørrer vandløbet i nordenden. Plantevæksten langs bækken tyder på, at vandløbets nedre del har en rimelig vandkvalitet.
Vandplanter (udover liden andemad) i den sydlige tørvegrav synes helt fraværende, hvilket tyder på ringe vandkvalitet. Tørvegraven er præget af et meget stort nedfald af blade fra de omgivende træer.
Langs vandløbet længst mod nord findes en del opvækst af hyld.
Mod øst lå Grønnemosen, som i dag næsten er helt forsvundet. Villabyggeri og anlæg af Vandledningsvejen (Høje Gladsaxevej) udslettede så godt som hele Grønnemosen. Kun en lille rest vil kunne erkendes ved østgrænsen af parken. De østlige dele af området henligger som ekstensivt plejet græs med spredte træbeplantninger på arealerne op mod Høje Gladsaxe-bebyggelsen. Beplantningerne består af en variation af hjemmehørende arter som eg, natur og tjørn med underbeplantninger af større buske og herunder forskellige typer af kornel.
Midt mellem østgrænsen af parken og Tingbækken ligger et af kommunens få tilbageværende jorddiger. Sådanne diger er beskyttede og udgør ofte en særegen biotop.
På toppen af Bøgebjergåsen ligger Bøgebjerghullet, som er en lille sø, der også kaldes Kratersøen. Måske skyldes søens mærkværdige placering, at der er tale om en sjælden kombination af et dødishul fra sidste istid afsat i en leret bakke, hvor der netop er en kilde.
Mod vest og sydvest ligger Gyngemosen. Langt størstedelen af moseområderne vest for Gyngemosestien er tilgroet med kvælstofelskende høje stauder. Den asfalterede Gyngemosesti oversvømmes af og til på en lavtliggende del af stistrækningen i lighed med de lavestliggende dele af bevoksningen samme sted bliver oversvømmet i perioder med megen nedbør.
Langs områdets vestlige grænse mod børneinstitutionen ligger en tæt beplantning af el og poppel.
Et område mod nordvest er under tilgroning med tjørn og andre vedplanter, hvilket også er tilfældet på arealerne mellem området og Bykrogen/Hjortestien. En mindre del af den centrale del af området er ligeledes under tilgroning af bl.a. tjørn.
Plantelivet
Det meste af moseområdet vest for Gyngemosestien er præget af kvælstofelskende høje stauder som stor nælde , løgkarse , alm. mjødurt , lodden dueurt , burre-snerre , sildig gyldenris og kål-tidsel med et tæt bunddække af alm. cypresmos . Endvidere forekommer butbladet skræppe , eng-nellikerod og kær-tidsel samt på lidt mere tør bund: døvnælde , hvid snerre og pindsvine-kartebolle .
I mindre rørsumpe med tilknytning til nuværende og tidligere tørvegrave dominerer kær-star , tagrør , høj sødgræs og bredbladet dunhammer samt kattehale .
Pletvist findes der pilekrat og smålunde af rød-el i området. De indførte arter alm. liguster og hvid kornel se ofte. Prydplanten mangeblomstret rose forekommer selvsået. Flere steder langs Gyngemosestien ses den mindre almindelige og kalkyndende busk rød kornel .
Den sydlige del af det gennemgående vandløb er domineret af vandstjerne ; desuden forekommer lancetbladet ærenpris .
I et nordligt pilekrat ses almindelige vedboende svampearter som zinnobersvamp, teglfarvet labyrintsvamp og en art af lædersvamp.
Den overvejende del af området øst for Gyngemosestien udgøres af tæt græsdække, som i mindre områder er under tilgroning med tjørn – disse områder er ved ”at springe i skov”. P.t. høstes græssletten hver eftersommer.
Dyrelivet
Fuglearter varierer en del afhængig af biotoptype.
Man ser en række almindelige arter af spurvefugle bl.a. gærdesmutte , jernspurv , rødhals , sangdrossel, vindrossel , sjagger , skovskade , husskade , bogfinke og stillits .
Af vandtilknyttede fugle yngler gråand , blishøne , grønbenet rørhøne , rørsanger og rørspurv , lille lappedykker , grågås , vandrikse , nattergal , gøg , gråstrubet lappedykker , græshoppesanger , troldand , sivsanger og knopsvane .
I øvrigt ses musvåge , spurvehøg og tårnfalk i området. Fiskeørn ses sjældent.
Mange andre fugle er også registreret i området, som man kan se på DOF-Basen ( www.dofbasen.dk )
Af fisk findes gedde , skalle , karusse , aborre og nipigget hundestejle , men der findes formentlig flere fiskearter i søen.
Af pattedyr ses vandspidsmus, egern , ræv og grævling , lækat , vandrotte og mosegris.
Af padder forekommer stor vandsalamander , lille vandsalamander , skrubtudse , grøn frø , butsnudet frø og spidssnudet frø . Alle krybdyr og padder er fredede. Stor vandsalamander og spidssnudet frø er opført på EF-Habitatdirektivets bilag 4.
Af krybdyr forekommer snog , stålorm og markfirben .
Af flagermus findes vandflagermus , dværgflagermus og skimmelflagermus. Disse arter er stærkt beskyttet og er opført på EF-Habitatdirektivets bilag 4 og Baselkonventionen.
Kulturhistorie
Høje Gladsaxe Parken og Gyngemosen og de omkringliggende arealer mod nord har i årtusinder været beboet. Området lå dengang ved søer som sammenholdt med en sydvendt skråning formentlig har været ideel for beboelse.
Der er mange spor synlige og skjult under jorden som fortæller om områdets betydning gennem tiderne. Kun få af de mange gravhøje, der har ligget i området, eksisterer fortsat. Her kan bl.a. nævnes Garhøj som er fra bronzealderen (1700 til 500 f. Kr.).
Lidt nord for området lå Tinghøj, som også var en bronzealderhøj indtil 1888, da den blev nedlagt for at give plads til Tinghøj Batteri. Tinghøj var i en periode efter bronzealderen offersted og siden tingsted. Retterstedet hvor dømte forbrydere blev henrettet menes at have ligget i det nu fredede område ved den daværende skov Sokkelund. En af åsene i området hedder Stegle Holms Ås, hvilket antyder, at retterstedet lå på bakketoppen, hvor man efter en henrettelse lagde de parterede lig ud på hjul og stejle.
I 1770’erne blev jorderne omkring Buddinge udskiftet og to af udflyttergårdene Hyldegård og Lundegård blev anlagt i det område, som i dag er fredet.
I 1800-tallet anlægges en fabrik hvor Høje Gladsaxe ligger i dag. I 1930’erne opkøber såvel Københavns – som Gladsaxe Kommune arealerne med henblik på boliger og den planlagte Hareskov Parkvej. Området blev planlagt til at være en del af den grønne kile Hjortespringskilen.
I 1959 påbegyndtes TV-Byens byggeri i en del af Gyngemosen. På den sydøstlige del af Gyngemosen blev Tingbjerg bygget i begyndelsen af 1960’erne næsten samtidig med byggeriet af Høje Gladsaxe i den nordlige ende af området.
Prisen for at måtte bygge Høje Gladsaxe var, at resten af de opkøbte områder blev pålagt en ”fredningsservitut” i 1969. I år 2000 blev der gennemført en reel fredning af området med krav om en plejeplan, som blev færdiggjort i 2006.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Gladsaxe Kommune foreslår denne tur i området:
Et godt sted at starte en tur er ved enden af Grønnemose Alle ved Høje Gladsaxevej, Gyngemosens østkant. Herfra har man en fin udsigt ud over hele området. Der er en hovedsti som går øst-vest og er asfalteret. For at undgå cykeltrafikken på hovedstien kan man med fordel følge den lille sti mod nordvest. Gennem et krat og en boldbane kommer man til Bøgebjerg Eng og Bøgebjerghullet. Syd herfor, på den anden side af hovedstien, ligger den naturmæssigt mest spændende del op mod motorvejen. Her er mange vandhuller og krat, som er friholdt for større stier. Stik syd for Bøgebjerghullet udgår en fin lille fodsti, som man kan følge rundt om vandhullerne og ende tilbage ved startstedet.
Hvis man vil gå mere historisk til værks, kan man læse ”En historisk-arkæologisk »vandring«” over de nedlagte gårde Lundegaards og Hyldegaards marker”. Af B.J. Steiner i Årsskrift 1976 ved Historisk-topografisk Selskab for Gladsaxe Kommune.
Vejbeskrivelse
<p> Der er tilgang til området fra de omkringliggende veje i Høje Gladsaxe og de tilstødende villakvarterer mod øst og vest.</p><p> Man kan køre fra Gladsaxe Rådhus mod vest ad Søborg Hovedgade til man kommer til krydset Emdrupvej/Grønnemose Allé. Kør ned ad Grønnemose Allé til den ender ved Høje Gladsaxe Vej, hvor der parkeres og stisystem begynder.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049fb9074077082d726&ll=55.726868,12.493343&spn=0.016917,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049fb9074077082d726&ll=55.726868,12.493343&spn=0.016917,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Høje Gladsaxe og Gyngemosen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I tinglyst deklaration fra 1969 sikredes, at de ubebyggede arealer blev offentligt tilgængelige, og fremstod i sammenhæng med Gyngemosen.
En ny fredning blev gennemført i 2000. Det fredede område er ca. 53. ha og er op delt i to delområder, som består af hhv. moser og morænebakker.
Det er fredningens formål,
• at opretholde og muliggøre en forbedring af biologiske, landskabelige og rekreative værdier, der er knyttet til Gyngemosen og Høje Gladsaxe Park,
• at regulere almenhedens ret til færdsel i området og
• at sikre området som en del af det regionale system af grønne områder, specielt sammenhængen med Utterslev Mose, Vestvolden og Hjortespringskilens grønne områder.
Link til fredningskendelser
Høje Gladsaxe , 1971
Utterslev Mose , 2000 (en mindre del af Høje Gladsaxe Parken)
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Gladsaxe Kommune
Rådhus Alle
2860 Søborg
Tlf: 39575000
Læs også
“Jorden under Høje Gladsaxe” af Camilla Christensen
Området omtales i en række af årsskrifter ved Historisk-Topografisk Selskab i Gladsaxe.
Beskrivelse af fredningen på DNs hjemmeside
Plejeplanen for Gyngemosen fra Gladsaxe Kommune
Fra det nordlige Sokkelund – noget om geologi, teglværker, grusgrave og tørveskæring. Ole Berthelsen. DGU 1995.