Introduktion
I de vestjyske fjorde er der næsten ingen øer – Hindø i Stadil Fjord er en af de få undtagelser. På den lille flade ø, hvor der aldrig har været mere end een gård, er der vide udsigter horisonten rundt. For fugleinteresserede er Hindø et af de bedste steder at opleve fuglelivet i Stadil Fjord.
Landskabet
Stadil Fjord – eller Øst Stadil Fjord – er en af de lavvandede fjorde langs den jyske vestkyst. Tidligere stod den i åben forbindelse med Vest Stadil Fjord og med Ringkøbing Fjord, men ligner nu mere en stor sø, der afvandes til Ringkøbing Fjord gennem Vonåen. Fjordens bredder er lave med brede bræmmer af rørskov. Nogle steder suppleret med diger for at beskytte de flade landbrugsjorder omkring fjorden.
Midt i fjorden ligger den ca. 170 ha store Hindø. Det højeste punkt på den flade ø er kun et par meter over fjordens vandflade. Midt på øen ligger – delvis omgivet af en lille plantage – den tidligere landbrugsejendom, som nu er ombygget til sommerhus. Langs øens kyster vokser brede rørskove og størstedelen af jorden ligger som strandenge og overdrev.
Hindø er forbundet til fastlandet med en meget speciel bro. Broen er netop så stærk og bred at ejeren kan køre på den, men der er intet rækværk endsige autoværn.
Fra broen fører en afmærket sti øen rundt gennem engene, hvor der ofte græsser får og heste.
Plantelivet
Da øens marker ikke dyrkes, kan man finde mange af strandengens blomster som engkarse og tjærenellike . Også i de brede rørskove er der et rigt planteliv.
Dyrelivet
De vestjyske fjorde ligger på en af trækfuglenes store ruter mellem Skandinavien og det sydlige Europa. Dette skaber et rigt fugleliv med særlig svømme- og vadefugle både på og omkring Hindø. De store flokke af gæs , viber og hjejler , der holder til i Vestjylland forår og efterår, ses ofte på himmelen over Hindø. Mindre flokke af trækfuglene raster også på øen. Om foråret holder strandengens fugle som rødben og viber til på øen, mens rørdrummen gemmer sig i øens og fjordens udstrakte rørskove, hvor blishøns og lappedykkere også bygger deres reder. Rørhøgen og kærhøgen ses også på jagt over øen.
Før broen til Hindø blev bygget, var der en koloni af splitterner på øen. Broen har givet let adgang til øen også for ræve , hvilket har betydet at fuglelivet på strandengene er gået tilbage.
En hun af blå kærhøg afsøger et dige for føde.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Hindø har været beboet i mange år. Den lille ejendom, der i sin tid var omgivet af ca. 20 ha dyrkede marker, har kunnet føde en familie, der udover at drive landbrug kunne fange fisk og skyde fugle til at leve af. Før broen blev bygget, måtte de tidligere beboere sejle eller vade i land, hvis de skulle væk fra øen. Da Stadil Fjord er meget lavvandet – i store områder med mindre end en meter vand – kunne man også køre i land med hestevogn.
Broen blev først bygget, da et jagtkonsortium købte øen.
Nu dyrkes jorden ikke længere og ejeren bruger gården som fritidshus. En lille landingsbane vidner om, at familien kan komme flyvende på ferie.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Turen over broen, rundt på Hindø og tilbage er i alt på ca. 5 km. På turen kan man opleve det karakteristiske vestjyske landskab, Stadil Fjord og øens strandenge og rørskove. Fra Hindø kan man mod syd se Ringkøbing bys silhuet og mod nord den smukke Stadil Kirke, der ligger lige ud til fjorden. Der er diskret skiltet, hvor man kan færdes.
Vejbeskrivelse
GPS X:54º 9' 8.82", Y: 8º 12' 49.15"
<p> Hindø ligger vest for landsbyen Hee som en ø i Stadil Fjord. Følg Agersbækvej fra byen mod vest. Vejen er først asfaltvej senere grusvej til den lille P-plads, hvor broen ”går i land”. Her skal bilen sættes.</p><p> Cyklister må køre over broen – hvis de tør – og frem gennem rørskoven til det tidligere dambrug. Her skal de stille cyklen og gå videre.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00047557885ea5d9b867a&ll=56.148896,8.220005&spn=0.033468,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00047557885ea5d9b867a&ll=56.148896,8.220005&spn=0.033468,0.060081&z=13&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Hindø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Hindø, der er på i alt ca. 70 ha, blev fredet i 1991. Formålet med fredningen er at bevare øen som udyrkede enge og at ændre en nåletræsplantage til løvskov. Fredningen giver også adgang til gående færdsel på broen og rundt på øen.
Som et led i fredningen plejes skovbevoksningen, så nåleskoven efterhånden erstattes af løvskov omkring bygningerne.
Fredningen bestemmer også, at der ikke må drives jagt på øen.
Link til fredningskendelse
Hindø , 1991
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Ringkøbing-Skjern Kommune
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing
Telefon 99742424
Læs også:
Vandretursfolder om Hindø