Haunstrup Brunkulslejer
Introduktion
Under 1. verdenskrig begyndte man at grave efter brunkul ved Haunstrup. Især områderne ved Søby og Haunstrup i Herning Kommune blev centrum for graveriet. Det har efterladt landskabet med sandbjerge – kaldet tipper – og mange småsøer, så området fremstår anderledes end det omgivende meget flade landskab.
Ved Haunstrup har staten planeret og plantet nåle- og løvskov. Området fremstår nu som et rekreativt sted, hvor der er indrettet bålsteder, teltplads, skovlegeplads, vandre- og mountainbike-ruter.
Selve fredningen er kun en lille del af Haunstrup Brunkulslejer. Den omfatter 51,3 ha ud af lejets ca. 290 ha. Det er fortrinsvist arealer i privat eje, der er fredet, mens de øvrige arealer er ejet af staten.
Landskabet
Brunkulsgravning sætter sine tydelige spor i landskabet. I starten skete gravearbejdet med skovl og spade, men siden hen kom der både transportbånd, tipvogne og gravemaskiner, så der blevet ommøbleret kraftigt i landskabet. Store sandbjerge på op til 20-30 m og lige så dybe render for at komme ned til brunkullene blev resultatet.
I Haunstrup er der tre lag brunkul under et sandlag på op til 12-15 m. Kullagene er ca. 1-2 m tykke. Brunkullene blev dannet i den geologiske periode kaldet miocæn, som varede i 15 millioner år fra 23-8 millioner år før vor tid.
Efter ophør af opgravningen i 1969 blev området retableret med udjævning af sandbjergene og tilplantninger for at stoppe sandfygningen. Plantagerne blev også etableret for at tildække og hindre pyrit (jernforbindelse) i at få adgang til ilt, fordi pyrit derved omdannes til okker med deraf følgende okkerforurening og høj surhedsgrad af vandløbene Rimmerhus Bæk og Vorgod Å.
Staten har i mange år tilsat kalk til vandet i Haunstruplejet og har i Turbinesøen haft et stort piskeris, der har sikret opblandingen. Dette har ikke hjulpet tilstrækkeligt og i 1993 hævede man vandstanden med 2 m for at dække pyritten, så den ikke længere kunne iltes. Endvidere er der etableret et okkerfældningsanlæg.
Plantelivet
Området har undergået store forandringer, hvor statsskovdistriktet har plantet fyr- og løvskov samt etableret mindre lyngklædte hedeområder samt engområder.
På de private, fredede områder er der et krav om, at ejerne til stadighed sikrer, at arealerne er vegetationsdækkede, enten som træer og buske eller som dyrkede.
Dyrelivet
Det sure og okkerholdige vand tiltrak ikke dyr i nævneværdig grad. Men i takt med at forureningsbekæmpelsen begynder at virke og bevoksningen er blevet ældre, er dyrelivet blevet rigere. Nu kan man se harer , rådyr , ræve og grævlinge og af fugle kan man se bekkasin , mudderklirer , stor flagspætte og grønspætte .
Haunstrup Brunkulslejer er meget interessant som et af de områder, hvor hærfuglen har været observeret i sidste århundrede. Faktisk er hærfuglen i 1900-tallet kun observeret som sikker ynglefugl i Vestjylland i 1970, 1977, 1983 og 1995.
Christian Hjort og Tage Holdgaard Andersen fra Dansk Ornitologisk Forening har levende beskrevet observationen af hærfuglen i 1977:
”D. 12. juli blev jeg ringet op af en ornitolog, der meddelte mig, at han havde set en hærfugl på en lokalitet, der stødte op til et nedlagt brunkulsleje, beliggende i den sydøstlige del af amtet. Lokaliteten besøgtes samme dag og efter i bogstaveligste forstand at have gennemstøvet området, opdagedes en hærfugl. Der fouragerede på en tør og vissengul græsfenne (græsart primært alm. hvene – agrostis tenius). Fenne benyttedes til græsning for fire heste. Hærfuglen faldt i det ret høje græs. Fuglen løb ofte hurtigt frem i ryk, idet den fangede markgræshopper, som fandtes i store mængder. (markgræshopper viste sig senere at være artens hovedføde på lokaliteten.) Under fourageringen var issefjerene hele tiden lagt ned.
Jeg troede i første omgang, at fuglen var alene, men da den pludselig lettede, dukkede en anden hærfugl op, og de to fugle fløj sammen længere ind over fennen. Herfra lettede de kort tid efter og fløj ind over brunkulslejret, hvor de begge satte sig på toppen af en sandmile. Her fremviste fuglene en besynderlig adfærd, idet de begge førte hovederne frem i vandrette ryk. Dette var åbenbart led i en parringsadfærd. Under alle omstændigheder parredes fuglene umiddelbart efter. Ca. 5 min. senere forsvandt hærfuglene ud over brunkulslejet.”
Hvert år ses mellem 15 og 20 hærfugle på træk her i landet.
Kulturhistorie
Læs om det vestjyske brunkulseventyr under beskrivelsen af Søby Brunkulslejer.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Selve det fredede område er ikke egnet til en tur, men med udgangspunkt ved P-pladsen på Tothøjvej kan man vandre i den statsejede del af lejet både øst og vest for vejen. Ved P-pladsen ligger også en skovlegeplads.
Vandreturen går forbi nogle af de dybe søer, og man kan være sikker på, at der ikke sker udskridninger ved skrænterne, hvis man holder sig til stien. I den nordlige del af lejet er der etableret en primitiv teltplads. I den sydlige del kan man både se okker-renseanlægget og okkerdepotet.
I Haunstruplejet er der også etableret en mountainbike-rute.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Herning køres mod Ringkøbing ad rute 15. 2 km før Haunstrup drejes mod syd af Tothøjvej, der følges ca. 2-3 km.</p><p> Et andet udgangspunkt kan være P-plads ved Fjelstervangvej (Lat: N 56º 6' 14.70" Long: E 8º 49' 4.26"), der ligger tættere på Turbinesøen og okker-renseanlægget.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475cdca4795bdd62d9&ll=56.103976,8.821421&spn=0.008377,0.01502&z=15&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475cdca4795bdd62d9&ll=56.103976,8.821421&spn=0.008377,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Haunstrup Brunkulslejer </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Arealer ved Haunstrup Brunkulslejer blev fredet i 1980, i alt 51,3 ha.
Fredningen blev rejst af det daværende Fredningsstyrelse og Ringkøbing Amt. Det var vigtigt for myndighederne at få de fornødne muligheder for at bekæmpe og forebygge okkerforureningen fra det gamle brunkulsleje. Endvidere skulle fredningen sikre, at Haunstrup Brunkulsleje fremstår som et samlet hele, idet lejet i alt er på ca. 290 ha.
De fredede områder skal vedblivende være dækket af vegetation.
Link til fredningskendelse
Haunstrup Brunkulsleje , 1980
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Herning Kommune
Torvet
7400 Herning
Tlf. 96282828
Læs også:
Naturstyrelsens vandretursfolder om: Haunstrup Brunkulsleje