Halen og Bobakker
Introduktion
Helnæsvej, der er anlagt på den 1,5 kilometer lange og smalle dæmning fra Agernæs til Helnæs på Vestfyn, muliggør et besøg i det formidable landskab på det nordlige Helnæs. Her ligger Bobakker og Halen, som har en spændende geologi og flora. Fra Bobakker strækker sig en velbevaret ås ud på Halen, der afsluttes med strandsøen Flødebøtten. Udsigten fra Bobakker til den svagt bugtede ås med Helnæs Bugt i baggrunden er en stor naturoplevelse. Området rummer en rig flora og insektfauna og i Flødebøtten yngler vadefugle som strandskade, vibe og klyde. Af hensyn til de ynglende vadefugle bør Flødebøtten ikke besøges fra 1. april til 15. juli.
Godt 7 hektar er fredet. Staten har overtaget langt størstedelen af det fredede areal. Fra en P-plads udgår en 2 kilometer lang og afmærket vandretur. Turen anbefales på det varmeste og kan kombineres med et besøg på Helnæs Made længere mod syd.
På Helnæs er storslået natur og gode muligheder for vandreture.
Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Til trods for trusler i form af ønske om grusgravning, fremstår den langstrakte ås på Halen, som er den nordligste spids af Helnæs, i dag helt uberørt. Åsen danner et markant og oprindeligt landskabselement og fortsatte mod nord til de nu bortgravede åsbakker på Agernæs og ved fiskerlejet Brunshuse. På kystskrænterne af Halen findes et veludviklet system af fårestier, der får skrænterne til at fremstå som vaskebræt.
Hvad er en ås?
Åsen på Halen blev skabt under istiden. I en revne i gletsjerens bund aflejrede smeltevand sand og grus. Da gletsjeren smeltede bort, lå fyldningen tilbage, som en leddelt, men bugtet sand- og grusryg. En ås er en forholdsvis sjælden landskabstype og findes især på Fyn og Sjælland. Åse har på grund af deres let tilgængelige indhold af sand og grus været genstand for grusgravning. Både på Agernæs og i Brunshuse i bunden af Helnæs Bugt er åsene i dag erstattet af søer med sandbredder.
Plantelivet
Da Bobakker og Halen har været græsset i mands minde uden at være kunstgødet, forekommer en rig overdrevsflora. Den lange liste omfatter blomsterplanter som kornet stenbræk , bidende stenurt , nikkende limurt , rundbælg , almindelig kællingetand , hvid snerre , ager-snerle , liden klokke , håret høgeurt , almindelig kongepen , hvid okseøje og bakke-tidsel foruden græsserne fløjlsgræs , eng-rapgræs , blød hejre , fåre-svingel og de mere sjældne planter og græsser svalerod , spæd kløver og spidshale . I det tidlige forår blomstrer den rødlistede eng-guldstjerne her og der. Foderlucerne , som er en gammel foderplante, er formentlig blevet sået ud på de tidligere marker ved P-pladsen for at højne jordens græsningsværdi. Desuden præges de nordvendte skråninger af Halen af hunderose og tjørn . På de tørre sydvendte skrænter findes forgrenede lavarter.
Desuden er der rigtig mange forskellige vokshatte, faktisk er det en af de bedste vokshattelokaliteter på Fyn og tegn på lang kontinuerlig græsning.
Kornet stenbræk har navn efter de små yngleknopper ved jordoverfladen, der ligner små sten. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Overdrevsbakkerne på det nordlige Helnæs er for insektkendere et værdifuldt område. Blandt dagsommerfuglene forekommer arter af kålsommerfugl , høsommerfugl , ildfugl , blåfugl , perlemorsommerfugl og køllesværmer foruden dagpåfugleøje , admiral , tidselsommerfugl , nældens takvinge og okkergul randøje . Listen over natsværmere omfatter agat- og gammaugle samt snerresværmer og syremåler .
Dofbasen har registreret 112 forskellige fugle omkring Halen på Helnæs. Mest markant er ederfugl , skarv , knopsvane , gravand , hættemåge og blishøne , som almindeligvis ligger på vandet i Helnæs Bugt. Strandskade og almindelig ryle ses i flokke på kysten. Både havørn og fiskeørn er iagttaget enkelte gange. I Flødebøtten yngler vibe , rødben , strandskade , klyde , splitterne og havterne . På overdrevene forekommer sanglærke og engpiber . Undgå forstyrrelse af fuglelivet i Flødebøtten fra 1. april til 15. juli.
Strandskadens røde næb går man ikke fejl af. Foto: Klaus Malling Olsen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Af naturseværdigheder i selve fredningen kan nævnes Bobakker (1), Halen (2), Flødebøtten (3) og strandeng med skotsk højlandskvæg (4). P-plads, informationstavle og en to kilometer lang afmærket vandresti gør, at gæsten føler sig velkommen. Af andre seværdigheder på Helnæs er Helnæs Made samt den stråtækte Helnæs Mølle ved Helnæs Mølle Friluftsgård. Sydvesthjørnet af Helnæs prydes af Lindehoved Fyr, som er omgivet af en fredning fra 1964.
Vejbeskrivelse
<p> Helnæs ligger i det sydvestlige hjørne af Fyn. Det fredede område med Bobakker og Halen ligger lige for, når man kommer over den bugtede og ganske smalle dæmning ad Helnæsvej. P-plads ved Helnæsvej (GPS N 55° 10.455', E 9° 59.127').</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048bb978ead22a9f559&ll=55.177079,9.990134&spn=0.008577,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048bb978ead22a9f559&ll=55.177079,9.990134&spn=0.008577,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Halen og Bo Bakker </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Bobakker og Halen på det nordligste Helnæs er fredet ved kendelser i Overfredningsnævnet i 1936, 1937, 1956 og sidst i 1965. Fredningen dækker godt 7 hektar. Baggrunden for fredningen i 1965 var, at ejeren ønskede at udstykke en del af Bobakker til sommerhusgrunde, men planen blev forhindret af kendelsen. I 1956 rejste Danmarks Naturfredningsforening sag med henblik på at hindre, at dele af Halen blev omlagt til grusgrav. Også her forbød en kendelse det kommercielle tiltag. Fredningssagerne i 1930’erne endte også med forbud mod grusgravning. Der er udbetalt betydelige erstatninger til de berørte ejere. I dag ejes næsten hele det fredede område af staten.
I dag foregår en del kajaksejlads og kitesurfing i bugten, hvilket medfører forstyrrelse af fuglelivet.
Link til fredningskendelse
Bobakker og Halen , 1965
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Assens Kommune
Willemoesgade 15
5610 Assens
Tlf: 64747474
Læs også
Folder om Helnæs
Miljøministeriet Natura 2000-område: Maden på Helnæs og havet vest for