Folkeparken (Klostermarken)
Introduktion
Folkeparken er den ene af Roskildes to vigtigste parker med en formidabel beliggenhed ved biblioteket med kig til fjorden og domkirken og med et meget varieret udtryk, der giver mulighed for mange forskellige slags oplevelser og aktiviteter, lige fra andefodring og skøjteløb til svampejagt.
Folkeparken er en rigtig bypark. Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Parken strækker sig fra Roskilde bibliotek ned over skrånende eng og skov til fladlandet foran Roskilde Fjord (tidligere fjordbund og strandeng). Fra toppen af amfiteateret i den åbne østlige del oplever man tydeligt hele det skrånende forløb og mange af parkens landskabselementer: Græsplæner, solitære træer, skovbeplantning, park-sø, langpelset græsmark med sump, pilekrat, lysåbent vandhul, legeplads, amfiteater, gamle alleer, krydsende stier, toiletbygning og forskellige detaljer, som f.eks. en træskulptur, der er på vej tilbage til naturen.
Den vestlige, tæt træ- og krat-bevoksede del, kan ikke overskues uden at bevæge sig gennem de forskellige landskabsrum, der bygger på et skelet af små søer og gruber på række ned gennem skoven. Her er både højstammet bøgeskov og tæt sumpskov, og et net af små stier på kryds og tværs.
Parken benyttes også til sportsaktiviteter.
Foto: Bjørn Petersen
Plantelivet
I den østlige, åbne del er der, som noget førhen ret usædvanligt i en bypark, partier med højt græs, der kun slås enkelte gange om året, og fugtige ”vandlidende” partier med fugtpræget vegetation. I randen af søen nederst i græsset er der egentlig sumpvegetation.
Den tætbevoksede vestlige del består af flere skovtyper med forskellige træarter og nogle af de skovbundsplanter og søbredsplanter, der naturligt hører til dem – blandt andet hulrodet lærkespore , der næsten er en karakterplante i Roskilde.
Trods megen færdsel, kan man finde en del arter af svampe i Folkeparken. Eksempelvis flotte eksemplarer af svovlporesvamp på døde stammer nær de øvre søer; forskellige trævlhatte og rørhatte under de store bøge; klorbæger i det lave græs nær mosen i nordøst, og morkler, hvis man er heldig og har det rette blik.
Dyrelivet
Kulturhistorie
Navnet Klostermarken kommer ganske enkelt af, at arealet har været en af Roskilde Jomfruklosters marker. Der er også vældig meget anden historie knyttet til området, som ligger delvist indenfor den tidligere vold rundt om den ældgamle bispe- og kongeby, og lige ved siden af Roskilde Jomfrukloster og Sct. Mariæ Stiftelsen.
Her skal kun nævnes ganske lidt:
– at søerne og gravene inde under træerne tidligere har været drevet som karpedamme til opdræt af fisk til de gejstliges forplejning i fastetiden (da fisk efter sigende ikke talte med), og at de oprindelig er opstået som frådstensgrave: Man har gravet kildekalk (= frådsten) til at bygge med; bl.a. dele af domkirken (bispebuen, som man kan gå under lige øst for selve domkirken). Kildekalk er nærmest ligesom kedelsten: Kalk, der har været opløst i kildevandet, men sætter sig som aflejringer, når det kommer ud i luften. Først er det så blødt, at man nemt kan skære det ud i regelmæssige blokke. Når det størkner, kan det holde i årtusinder, og man kan stadig se aftryk af små pinde og blade, f.eks. i frådstenene i Sct. Jørgensbjerg Kirke og Sct. Ibs kapel i nærheden.
– at parken med amfiteateret er et foretrukket sted til 1. maj-fester, sidste skoledag, friluftsteater, og ikke mindst den navnkundige spillemandsfestival hvert år i august, hvor man udover dygtige optrædende fra hele verden kan opleve ”buskspil”, hvor enhver kan gå hen og spille med i de spontane rundkredse.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
I sådan en park er der naturligvis fri fladefærdsel overalt og til alle tider. Roskildenserne bruger den til gennemgang, til at sidde ved søerne, til fester, motion og fri leg.
En varieret tur går fra biblioteket via amfiteateret nedover græsset med kig til fjorden og helt ned til mosehullet ved de beskyttede boliger for enden af parken. Derfra ind under træerne og i en impulsstyret slingrekurs op mellem søerne.
Man kan også fortsætte vestpå, enten syd om ”Trægården” til Byparken, eller længst mod nord via en lille bagvej og Sct. Ibs Kirkeruin. På den måde kan Folkeparken blive en del-etape på en rundtur til flere Roskilde-seværdigheder, eller en rask travetur via havnen, Kællingehaven og det fredede Sct. Hans til den fredede Boserup Skov. Folkeparken ligger ikke ret langt fra Roskilde Station.
Vejbeskrivelse
<p> Folkeparken ligger lige ”bag” biblioteket, ca. 5 minutter fra Roskilde Station. Og adskillige busser holder, f.eks. ved biblioteket eller ved Frøspringvandet (rundkørslen ved Kong Valdemars Vej).</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd05328b4e604e8&ll=55.646357,12.088737&spn=0.016952,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd05328b4e604e8&ll=55.646357,12.088737&spn=0.016952,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Folkeparken (Klostermark) </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Knap 12 ha af Klostermark med en anelse omgivelser er fredet 1972 for simpelthen at sikre den som offentligt tilgængeligt rekreativt område. Det er op til kommunen selv at træffe beslutninger om drift, almindelig vedligeholdelse og mindre anlæg til publikums brug.
Link til fredningskendelse
Klostermark , 1972
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Roskilde Kommune
Postboks 100
4000 Roskilde
Tlf: 46313000
Læs også
Naturperler i Roskilde Kommune ( Naturperler Roskilde)