Flyndersø, Stubbergård Sø, Hjelm og Hjerl Heder
Introduktion
Store heder og plantager ligger her ved bredderne af nogle af Danmarks største hedesøer, 15 km sydvest for Skive. Her har før været et øde og uvejsomt terræn, hvor kæltringer og rakkere huserede – og hvor Danmarks sidste ulv holdt til. Nu er der mulighed for – i de store fredninger – at besøge frilandsmuseum, tage på hedevandringer og besøge resterne af et benediktinerkloster.
Overdrev, heder og plantager spiller de landskabelige hovedroller ved Flyndersø og Stubbergård Sø. Foto: Ole Malling
Landskabet
Landskaberne ned til de store søer er først og fremmest præget af isens bevægelser for 18.000 år siden. Da den iskappe, som lå over hele området, trak sig tilbage mod nord, efterlod den mange isolerede isklumper – dødis.
På samme tid fossede floder af smeltevand under den jyske hovedopholdslinje ud over Jylland med kurs mod det nuværende Vesterhav. En af floderne ændrede retning mod nordvest til Limfjorden, da fjorden nu var blevet isfri. De gamle dødisklumper blev begravet i bjerge af sand, sten og mudder, der lagde sig i landskabets huller, efter at dødisen var smeltet. De stærkt uregelmæssige former på Stubbergård Sø og Flyndersø skyldes, at de er formet af en serie dødishuller, der siden er blevet vandfyldte.
Der er også fordybninger på hederne og i plantagerne, som er tørre dødishuller. Stovdal på Hjelm Hede er det flotteste. Øst for søerne ligger Karup Ådal, hvori smeltevandet løb til Skive Fjord.
Ellers er landskabet omkring søerne noget af det mest øde, der kan opleves herhjemme. På Flyndersøs østbred er gamle egekrat, og længere mod syd Stubberkloster Plantage. Flyndersøs vestbred domineres af Estvadgård Plantage, men i øvrigt er det hederne øst for Flyndersø og vest for Stubbergård Sø, der er de mest spændende landskaber.
Stubbergård Sø har heder på begge sine sider, Hjelm og Hjerl Heder. Foto: Biopix/Jens Chr. Schou
Plantelivet
Siden vores forfædre i stenalderen og årtusinder frem begyndte at fælde bøge- og egeskoven har her været karrigt. Lynghede veksler med egekrat og de plantager, der blev plantet for 100-150 år siden.
Egekrattet ved Flyndersøs østbred mellem Hjelm Hede og søbredden er lavt og sammensat af flerstammede, krogede stilk-ege iblandet bævreasp , birk , røn og fyr . Ene , blåbær , tyttebær og alm. gedeblad vokser i underskoven. I søerne er tagrør , sø-kogleaks , høj sødgræs og hist og her gul åkande .
Hederne er præget af hedelyng , bølget bunke , ene , revling , tyttebær , orkideen plettet gøgeurt og nu sjældne lægeplante guldblomme .
Skalle Sø ligger vest for Flyndersø, og her kan du finde store bevoksning af kogleaks og gul og hvid åkande .
Ved Stubberkloster vokser også gamle lægeplanter som de giftige bulmeurt og skarntyde . Det er nogle af Danmarks levende fortidsminder.
Ved Stubbergård Søs sydvestside vælder kilder frem. Flere interessante mosarter og blomsterarter trives ved det kolde vand. Den lille kødædende plante soldug ses i mange eksemplarer ved Ladegård Sø.
I dødishullerne i plantager, egekrat og på heden vokser røn , bævreasp og kaprifolie op.
Den sjældne guldblomme er i tilbagegang og findes nu kun i vestjyske egekrat, på heder og lyngbakker.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Få krondyr strejfer rundt i plantagerne, men rådyr , ræve , grævlinge og harer er almindelige. Den sidste ses ofte på hederne, hvor også hugormen lever. Der går vildsvin , kron- og dåvildt i en indhegning i Stubberkloster Plantage.
Odderen trives godt i de øde egne. Ved disse søer og langs Karup Å findes en del af den voksende danske bestand. Bestanden er gået frem efter påbudt brug af stopriste, der forhindrer dyrene i at svømme ind i og dernæst drukne i fiskeruser. Odderpassager langs åerne under de større veje redder også mange fra trafikdøden. En sjælden succeshistorie for et dansk pattedyr.
Fiskehejrer ses overalt ved søer og fugtige områder. De har ynglekolonier i nærheden. Den sjældne isfugl yngler hvert år i Stubbergård Sø og Stubberå, og fiskeørnen ses altid i træktiden i september. Måske har den rede i en af plantagerne. Hættemåger har tidligere haft koloni i den lille sø, Mågesøen, nordligst på Hjelm Hede, men nu yngler ikke færre end 1200 par i Skallesø. En karakterfugl i Flyndersø er toppet lappedykker med mange ynglende par.
Om vinteren er der altid isfrit i den sydlige del af Flyndersø og her holder skalleslugere , knopsvaner og flere arter svømmeænder derfor til.
I Flyndersø er der stadig lidt fiskeri efter helt og ål . Tidligere var her mange skrubber – der før blev kaldt flyndere. Deraf navnet på søen.
Ulven kommer!
Det er sandsynligt, at det var Danmarks sidste vilde ulv , der blev skudt ved Estvadgård nord for Flyndersø i 1813. Den havde huseret på egnen i længere tid og slået får, svin, kalve og endog føl ihjel.
Da ejeren på gården en juninat oplevede at et føl blev bidt ihjel, slæbte han kadaveret nærmere en bygning – og seks nætter senere lykkedes det at nedlægge en stor han-ulv. Skydepræmien blev udbetalt – og skindet udstillet i Holstebro.
Hvem ved: Måske kommer ulven igen! Den østeuropæiske bestand breder sig, og strejfere er set i Nordtyskland. Hvis den vandrer over grænsen til Danmark er den i princippet fredet. Der er også plads til den – men vil vi acceptere et dyr, der kan snuppe et får, en frilandsgris – og en hund ind i mellem?
Skotsk højlandskvæg afgræsser heden. Foto: Arne Christensen
Kulturhistorie
Rester af et gammelt benediktinerkloster ligger malerisk på en øde halvø ved Stubbergård Sø. Fra 1200-tallet slog nonner sig ned på dette sted, og tankerne går automatisk tilbage til den tid, når man færdes i den store spisesal og de få andre bevarede rum.
På samme tid som initiativrige danske mænd gik i gang med at tilplante de uproduktive heder med træer, fik andre ideen til at omdanne Danmarks største hedesø til kornmarker. Ved Stjærtodde delte en ny dæmning Flyndersø, og afløbet i nordøstenden blev ændret og forsynet med pumper. Det lykkedes at avle græs og raps i Skallesøen et år, men heldigvis var Flyndersø så dyb og rig på kilder, at man helt opgav yderligere foretagsomhed, da dæmningen brød sammen i 1873. Store afvandingskanaler vest for søen kan stadig anes i landskabet ved Snævringen.
I denne øde egn har kæltringer, natmandsfolk og rakkere huseret for 300-400 år siden. Flere af dem var mørke i huden og af sigøjnerafstamning, men mange var også gæve jyske mænd og kvinder, der var udstødt af lokalsamfundene. De drev jagt, parterede døde dyr, og loddede blik – og disse folk, der havde et afslappet forhold til lovgivningen, lugtede tilmed fælt. Til en vis grad eksisterer disse befolkningsgrupper måske stadig – henvist til plejehjem og andre institutioner. De er blevet usynlige.
Det er de gamle milesten fra den store opmåling af det danske vejnet i 1600-tallet til gengæld ikke. Man kan se dem opstillet ved den gamle vej mellem Skive og Holstebro – grusvejen i den østlige kant af Hjelm Hede.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag – Flyndersø, Hjelm Hede og Hjerl Hede (PDF-fil)
Der er muligheder for mange vandreture i området. Fra Flyndersø Mølle kan du køre mod sydvest og finde frem til en lille P-plads på Hjelm Hede hvorfra der går to ture: En kort ned til søen, forbi Mågesø og tilbage igen – og en længere mod vest gennem egekrattet på Flyndersøs vestbred og retur til P-pladsen.
I den snævreste del af Flyndersø er der også P-plads. Du kommer dertil ad en støvet vej fra Flyndersø Mølle og sydpå. En lille rute fører rundt og kommer bl.a. forbi en mindre højmose, ”Hatten”.
På vestsiden af Flyndersøs sydende ligger Hjerl Hede, som der er skiltet til mange steder.
Ønsker du at gå på opdagelse ved Stubbergård Sø, er der P-plads allersydligst og en syv km lang sti fører langs østbredden af søen mod nord. Det er dog mulighed for at gå turen på 15 km. rundt om Stubbergård Sø, se evt. mere i folderen ” stubbergaard_soe_2 ”.
Vest for Stubbergård Sø er der sydøst for byen Sevel en P-plads hvorfra der er en smuk tur forbi Ladegård Sø til ruinerne af Stubber Kloster.
Fra denne P-plads kan du også følge den 1,7 km lange mosesti, der ad en fin gangbro fører publikum inkl. folk i kørestol igennem den ellers utilgængelige mose lige nord for Stubbergård Sø. Ved stien er der et skjul med direkte kig ind i den allernordligste bugt af Stubbergård Sø. Toppet lappedykker, lille lappedykker, skarv og i træktiden mange andre arter, f.eks. fjordterner kan ses herfra. Stien fører også forbi ”Sorte husene. Den ene er en kongelig privilegeret ålekiste, den anden har tidligere være brugt som bådehus, men er nu indrettet som mini informationscenter. Nord for vejen mellem Flyndersø og Stubbergård Sø fører Ådalstien publikum igennem et storslået landskab langs Stubber Å på strækningen mod Flyndersø. Stien går på begge sider af Stubber Ådal og passerer forbi den sydligste del af Flyndersø og er på 3,5 km. Læs mere i folderen ” Vandreture – Flyndersø – Ådalsstien “.
Langs den nye sti ved vestsiden af Stubbergård Sø. Foto: Arne Christensen
Vejbeskrivelse
<p> Fra rute 34, Skive-Herning er der skiltet til fredningerne. Minimuseet ved Flyndersø Mølle lige ud til landevejen er et godt udgangspunkt med udstilling og foldere m.v. Frilandsmuseum på Hjerl Hede, vest for søen. Vandreruter på Hjerl Hede, øst og vest for Stubbergård Sø og på Hjelm Hede øst for Flyndersø.</p><p> Den nordlige P-plads øst for Flyndersø: N 56º 30’ 59.77” E 8º 56’ 52.93”. <br/> P-pladsen ved Flyndersøs snævring: N 56º 30’ 4.25” E 8º 54’ 1.39”. <br/> P-pladsen, hvorfra Ådalsstien udgår: N 56º 28' 5.11" E 8º 54' 3.67". <br/> P-pladsen hvorfra stien udgår til Stubber Kloster og området nord for Stubbergård Sø: N 56º 27’ 16.20” E 8º 53’ 56.3”. <br/> P-pladsen i den sydlige ende af Stubbergård Sø: N 56º 25’ 20.89” E 8º 56’ 19.79”.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475cde8de815d5ae95&ll=56.50306,8.914719&spn=0.066317,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475cde8de815d5ae95&ll=56.50306,8.914719&spn=0.066317,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Flyndersø, Stubbergård Sø, Hjerl og Hjelm Heder </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Klosterruinen fredet i 1911.
Heder, plantager og sø omkring Flyndersø, 1200 ha, fredet 1934 og 1967.
Heder, plantager og søer omkring Stubbergård Sø, 438 ha, fredet 1980.
Stampestrømmen syd for Stubbergård Sø, 107 ha, fredet 2001.
Det var en frivillig indsats, der førte til de første fredninger ved disse søer. Forretningsmanden H.P. Hjerl-Hansen købte i 1910 en del af hederne ved sydenden af Flyndersø for at bevare dem. De blev siden overdraget til en fond, og her ligger nu et frilandsmuseum med over 50 bygninger, der fortæller historien om landbrug og landkultur fra år 1500 til 1900 – om sommeren levendegjort med en række arbejdende værksteder.
I 1934 blev heden fredet og siden er foretaget yderligere fredninger på naturfredningsforeningens initiativ. På Hjelm Hede har man nogle steder ladt egekrattet brede sig ud over lyngen, så noget af det tidligere udseende genskabes. Andre steder foregår aktiv naturpleje. Det sker ved at slå den høje lyng ned, så den regenererer og bliver sund og livskraftig. På grund af plantagerne har myndighederne opgivet at afbrænde heden. Risikoen er for stor.
Naturfredningsforeningen sørgede for at Stubbergård Søs omgivelser fra Sevel til sydenden blev fredet i 1980. Stampestrømmen syd for Stubbergård Sø blev fredet på foreningens initiativ i år 2000. Naturklagenævnet lukkede samtidigt et forurenende dambrug, og en tilfreds ejer fik erstatning.
I den sydlige ende af Stubbergård Sø er der en badestrand. Desværre er den ofte om sommeren lukket på grund af cyanobakterier (blågrønne alger). Søen har et alt for stort overskud af fosfor og lever ikke op til målsætningerne. Problemet er dog ikke nyt. Helt tilbage fra 1833 fortælles der i ”De danske provinsers beskrivelse” følgende:
”Kastes der en pind i vandet og tages den op igen og tørrer den. Så er den ganske grønfarvet.
Om det skyldes vandplanter, insekter eller mineralske dele, vides ikke!”
Søens vandmiljø er nu i bedring. Et godt eksempel på at en landskabsfredning også kan indeholde regler om naturgenopretning der forbedrer vandkvaliteten i søerne.
Link til fredningskendelser
Hjerl Hede, Flyndersø , 1967
Stubbergård Sø , 1980
Stampestrømmen , 2001
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Holstebro Kommune
Kirkestræde 11
7500 Holstebro
Tlf. 96117500
Skive Kommune
Torvegade 10
7800 Skive
Tlf. 99155500
Læs også:
Folder om Stubbergård Sø
Folder om Flyndersø – Ådalsstien
Hjerl Hedes Frilandsmuseum
Miljøministeriet: Natura2000-område: Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø