Feggeklit
Introduktion
Omgivet af flotte, fuglerige strandenge med en spændende flora rejser den op til 24 meter høje Feggeklit sig markant. Den 300 meter brede og næsten 1 km lange molerknude dominerer det fredede landskab på det allernordligste Mors. Mod vest er Feggeklit græsklædt, og her findes trapper op til en mindesten for sagnet om kong Fegge, Hamlets onde stedfar. På østsiden træder moleret frem i den stejle klint, og langs stranden kan man være heldig at finde fossiler. Fra gammel tid har der været færgefart over Feggesund.
Feggeklit ved mindestenen for Kong Fegge. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Det fredede område omfatter både Feggeklit (ordet klit bruges her i betydningen høj) og strandengene på den omkring fem km lange tange med sandrevet Feggerøn. I stenalderen var Feggeklit en isoleret ø, men nu hænger den sammen med Mors ved strandvolde af grus og sand. Vestsiden og den flade top er græsklædt, men på østsiden er den udsat for erosion fra Limfjorden.
På østsiden kan man se 146 lag af moler og vulkansk aske. Denne lagserie er den længste af sin type i Danmark. Moler består af ler og kiselalgeskaller som i Jordens urtid blev aflejret på bunden af et roligt hav. Senere er lagene skubbet sammen og opad. Folderne ses tydeligt, og molerlagene er brudt af mørke striber, askelag. Det tykkeste askelag vidner om et vulkanudbrud, der har udspyet 50 km3 aske.
Syd for knuden ligger store strandenge med sumpe og strandsøer. Mod nord går tangen over i et langt sandrev med en mindre strandeng for enden.
Feggeklit er imponerende. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
Blandt de mere iøjnefaldende overdrevsplanter på Feggeklit kan nævnes den fine bakke-nellike med den enlige rosenrøde blomst, og bidende stenurt , der har gule blomster. Den gule følfod blomstrer tidligt på foråret, og kornet stenbræk viser sine kønne hvide blomster sidst på foråret. Tjærenellike , hvid okseøje , liden klokke , blæresmælde , hulkravet kodriver , knold-ranunkel og lancetbladet høgeurt vokser også på molerknoldens skråninger.
På strandengene og ude ved kysten findes blandt andet gul snerre , strand-vejbred , strand-asters , strand-mælde , sand-hjælme og sand-star . Langs vejen vokser rejnfan , der er en op til 1 meter høj plante med gule blomster, som ligner små knapper med et skær af guld. Den kaldes derfor også guldknap og blev tidligere brugt til garnfarvning. I området ses også buske som gyvel , hvidtjørn og havtorn .
Den fine lille bakke-nellike. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
På strandenge med strandsøer holder en del fugle til, blandt andet klyde , stor præstekrave , vibe , dobbeltbekkasin og enkelte gule vipstjerter . Hættemåge , stormmåge , havterne og dværgterne er blandt områdets andre ynglefugle.
Både haren og ræven holder til her, og man ser tit spættede sæler i vandet eller på Feggerøn.
Klyden med sit karakteristiske opadbøjede næb.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Nord for foden af Feggeklit ligger Feggeklitgård delvis i læ. Den drives stadig som landbrug. Gårdens harmoniske og klart strukturerede anlæg synes næsten at være vokset ud af bakken. Lidt længere mod nord ligger et gårdanlæg, der er et tidligere husmandssted. Yderst og i nærheden af færgestedet ligger Feggesund Kro, der stammer fra 1889. Udefra ligner den ikke en gammel bygning, men indendørs finder man en rigtig krostue af ældre dato. Der har været kro her i cirka 400 år.
Fra gammel tid har der været færgefart over sundet. Tidligere foregik det ved hjælp af robåde, som måttes trækkes op på land ovre på Hannæs, mens der på Nordmors var en naturlig havn med en landgangsbro. I perioder har færgefarten været indstillet. Det nuværende færgeleje er bygget i 1966-67.
Til Feggeklit er knyttet et sagn om kong Fegge, Hamlets onde stedfar. Fegge havde sin kongsgård her, og her skal han også ligge begravet sammen med et guldsværd. Fegge havde i misundelse slået sin broder ihjel og giftet sig med hans hustru. Efter at Hamlet havde dræbt Fegge, blev han begravet på toppen af Feggeklit. Sagnet danner som bekendt grundlag for Shakespeares skuespil om prins Hamlet, som dog er henlagt til Kronborg, men det hele foregik altså på Feggeklit. Fra vejen fører en trappe op til en mindesten, der i 1929 blev rejst for sagnfigurerne.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er almindelig adgang til det fredede, privatejede område ifølge reglerne i naturfredningsloven. Man må gerne samle løse fossiler op og tage dem med hjem, men det er ulovligt at hamre i klinten. Færdsel langs kysten sker på eget ansvar.
Turforslag
Strandengene kan overskues fra den offentlige vej gennem området. Hvis man holder i vejsiden umiddelbart syd for Feggeklit, kan man gå langs kysten hen forbi klinten og studere de geologiske lag. På østsiden af klinten findes en lille P-plads og en trappe op ad skråningen, hvorfra man har god udsigt.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Strandenge. I en kikkert kan man studere det rige fugleliv på engene og i vandet.
2. Kong Fegges Grav. Trappe op til en mindesten for sagnfigurerne.
3. Fossiler. Vestsiden af Feggeklit holdes åben af havet, og man kan studere de mange geologiske lag med fossiler. De fossiler, der ligger på stranden, må man gerne tage med hjem.
4. Færge. Fra gammel tid har der været overfart her. Det nuværende færgeleje er bygget i 1966-67, men syd for det findes spor efter et tidligere.
Vejbeskrivelse
<p> Det fredede område ligger på det allernordligste Mors, i Limfjorden mellem Salling og Thy.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra rute 26, der går på tværs af Mors, kører man nordpå ad rute 581, der går gennem området.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Der er ingen offentlig transport til det fredede område.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved Feggeklit.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049438b2dc7b8f883d7&ll=56.991013,8.917465&spn=0.130923,0.240326&z=11&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049438b2dc7b8f883d7&ll=56.991013,8.917465&spn=0.130923,0.240326&z=11&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Feggeklit </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1963 blev 95 hektar med Feggeklit fredet for at sikre landskabets naturvidenskabelige og undervisningsmæssige værdier. Fredningen betyder blandt andet, at det smukke, åbne landskab bevares.
Link til fredningskendelse
Feggeklit , 1963
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Morsø Kommune
Jernbanevej 7
7900 Nykøbing Mors
Tlf. 99707000
Læs også
Morsø Turistbureau har udgivet bogen/folderen Kystruten rundt om Morsø