Eriksholms skovkyster
Introduktion
Fjordlandskabet øst for Holbæk ved Eriksholm Skov og Dragerup Skov opleves som indbegrebet af den ”fagert smilende” danske kyst.
Fjordens liv med mågeskrig og vadefuglefløjt, solbeskinnede enge, hvor kvæget endnu ses græsse, og kystskovenes blomstrende bryn overvokset af ældgamle krogede ege danner skarp kontrast til de bagvedliggende forstligt drevne skoves monotoni.
Den fredede skovbræmme, som lokalt kaldes ”den lange naturskov”, strækker sig fra Arnakke i syd forbi Eriksholms godsbygninger hele vejen langs kysten til golfbanen ved Kirsebærholm, kun afbrudt på en kortere strækning ved Bredetved Strand. Med til fredningen hører Munkholm og flere småøer og holme i Tempelkrogen.
Ved Munkholmbroen breder strandenge og Erikholms skove sig langs kysten. Foto: Finn Bjerregaard
Landskabet
Fra fjorden ses en åben lavvandet, stenstrøet fjordkyst med gamle strandenge på hævet havbund. Engene bliver til ferskvandsprægede kær, hvor de grænser op til de naturskovbevoksede kystskrænter, der er skabt af Littorinahavet i ældre stenalder.
Den fredede, smukke egeallé ved Erikholm Gods passer flot ind i landskabet. Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Tidevandsforskellene i den indre Isefjord er små, men storme kan alt efter vindretningen skabe markante forskelle på høj- og lavvande. Derfor findes en zonering af vegetationen betinget af saltpåvirkninger. Yderst mod fjorden ses de mest salttålende arter f.eks. kveller , strand-gåsefod og annelgræs og, hvor opskyllet tang giver gødning, tillige strand-asters , læge-kokleare og strand-malurt .
Længere inde følger harril og jordbær-kløver , sandkryb og kødet hindeknæ . Lidt højereliggende strandoverdrev domineres af engelskgræs , men også hulkravet kodriver , knoldet mjødurt , kornet stenbræk , dansk astragel og blodrød storkenæb forekommer. I ferske kærpartier ses eng-kabbeleje , eng-nellikerod , tvebo baldrian , engkarse og hist og her maj- og kødfarvet gøgeurt . Enkelte steder er fundet engblomme .
Skovbrynet er blandt landets mest artsrige og endnu præget af græsningstålende buske. Karakteristiske arter er slåen , hvidtjørn , æble , hunderose , mirabel , solbær , stikkelsbær , vrietorn , kvalkved , benved og hyld . Bag buskene står gamle krogede gul ege og halvdøde bøge i naturskoven. De er vokset op på et oprindeligt overdrev på kystskrænterne. Hertil kommer yngre opvækst af ask , ahorn , bøg , elm , æble mv. Skovbunden er præget af frodig muld med bl.a. hvid og gul anemone , hulrodet og liden lærkespore , fladkravet kodriver , smalbladet klokke og lungeurt og langs skovvejen bl.a. stinkende storkenæb , sanikel , stor fladstjerne , skovmærke og flitteraks . På skrænterne findes mængder af strandskaller i gamle køkkenmøddinger. Her er man sikker på at finde den kalkelskende blå anemone . Orkideerne skov-hullæbe , ægbladet fliglæbe , tyndakset gøgeurt og rederod forekommer hist og her.
På Munkholm og de sydvestvendte strandoverdrev langs den tidligere vej til Munkholm findes en flora, som sikkert har aner tilbage til en klosterhave på stedet. Blandt arterne kan nævnes lægestenfrø , rosen-katost , svaleurt , svalerod , stor pimpinelle , vild merian m.fl. Tættere på stranden ses skarntyde og strand-kvan . I skoven tæt derved findes en betydelig bestand af vild tulipan .
Eng-kabbeleje – en dejlig gul blomst. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
På strandengene ses og høres fjordens fugle – ikke mindst skarv , gravand , fjordterne , mågearter, strandskade og rødben .
I skovbrynet ruger solsort , sangdrossel, flere sangere og nattergal . Bogfinke , gulspurv , grønirisk , og mejsearter ses og høres.
I ”den lange naturskov” findes gode levesteder for hulrugende fugle. Spætmejse og stor flagspætte er man sikker på at møde, men også huldue , allike og stær finder her naturlige redepladser.
En tidlig majmorgen er det spændende at sammenligne lydbilledet i den forstligt drevne højstammede bøgeskov med lydbilledet i naturskoven på kystskrænten. På førstnævnte lokalitet høres alene bogfinke , solsort og måske musvit . I naturskoven overvældes man derimod af en ren kakofoni af fuglestemmer.
Blandt pattedyrene forekommer ræv og grævling , egern , rødmus , skov- og halsbåndsmus , alm. og dværgspidsmus , lækat , brud og efter sigende skovmår . Flagermus ses på engene og overvintrer i hule stammer.
Man kan møde paddearterne stor og lille vandsalamander , spids- og butsnudet frø , skrubtudse og sandsynligvis grønbroget tudse og krybdyrene snog , stålorm og alm. firben .
Skovbrynets insektfauna ses især på de blomstrende buske. Mange vedlevende billearter har gode vilkår i de gamle ege og bøge og i døde stammer, der omsættes i skovbunden.
Skarven varmer sin krop. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
I J.P. Trap: Danmark (Holbæk Amt) oplyses, at Eriksholm oprindelig hed Vinderup og lå i en nu nedlagt landsby af samme navn. I tidlig middelalder tilhørte jorden Sorø Kloster og siden kronen. I 1556 købte Johan Friis jorderne af kronen. 1583 blev den solgt til Mads Eriksen Vasspyd, hvis søn Erik Vasspyd opførte en ny hovedbygning og ændrede navnet til Eriksholm. Vinderups 11 gårde blev nedbrudt og jorden lagt under hovedgården.
Ejendommen har siden skiftet ejer flere gange. I 1682 overtog søhelten admiral Niels Juel godset, som tilhørte dennes familie indtil 1752.
Godset har siden 1878 været i familien Ahlefeldt-Laurvigs eje.
Den nuværende hovedbygning blev opført 1788 i nyklassicistisk stil. Haven er anlagt i fransk stil.
På øen Munkholm har engang ligget et mindre kloster, mener man, hvor munkene har stået for færgefarten til Langtved i Hornsherred. Efter reformationen blev klosteret nedlagt og Munkholm blev først genopdyrket og beboet i 1800’tallet, hvor der blev bygget en ejendom på øen i 1828. Det fortælles imidlertid, at en lille katolsk menighed forsøgte at overleve reformationen og etablerede en simpel trækirke ”Templet” syd for Eriksholm. Da Roskildebispen fik kendskab til dette, lod han Templet nedbrænde. Stedet gav dog navn til Tempelkrogen, den inderste del af Isefjorden, og Tempelvej fører stadig i dag fra Arnakke forbi Tempelhuse til Tinderbjergskoven på det yderste næs syd for godset.
Achton Friis besøgte Munkholm i 1930’erne og talte med beboerne. Ejerens bedsteforældre var flyttet til øen i 1831. De opdyrkede øen og fik 12 tdr. land under plov – foruden 20 børn. Under opdyrkningen stødte man på adskillige teglsten og fliser i mange størrelser, bl.a. store munkesten. Man fandt også teglklædte gravpladser. Sandsynligvis har munkene haft et teglværk på øen. Familien drev fiskeri og landbrug indtil godsejeren ”tog jorden fra dem i 1912” (ophævede fæstekontrakten) og tilplantede den med birke- og egeskov.
Færgefarten fra Munkholm til Langtved Færgekro har næppe været særlig intens. Oprindelig var der kun et vadested over til øen. Siden byggedes en stensat dæmning, og der blev ophængt en jernskinne, som man slog hårdt på, indtil karlen på Langtved Færgekro kom roende over og hentede den rejsende. Opmærksomheden om området må dog i 1930’erne have været større. Achton Friis klager over, at der er ” for megen ferskvandsidyl og turistattraktion”.
I 1952 blev Munkholmbroen indviet. Det trak mange besøgende til området og har nok været den direkte årsag til, at Eriksholms ejer greve Kaj Ahlefeldt-Laurvig i 1955 tilbød en frivillig fredning.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Et populært sted at starte ture i området er ved P-pladsen, hvor vejen via dæmningen fører til Munkholm. Munkholmkiosken på P-pladsen besøges af mange, og skoven nord for vejen er via en lejeaftale med Holbæk kommune gjort til ”aktivitetsskov” og er tilgængelig på næsten samme vilkår som gælder i statsskovene – dog ikke i nattetimerne. Hjerteforeningen har etableret en motionssti i skoven. Den beskrives i en lille folder ved indgangen til stien fra P-pladsen. Se folder under Yderligere information.
Fjordstien er resultatet af et samarbejde mellem de tidligere amter omkring Roskilde Fjord og Isefjord. Stien er tænkt som en længere cykelrute rundt om fjordene og tæt på fjordlandskabet. Den er endnu ikke helt færdig på sin nordlige strækning i Holbæk kommune, men er klar til brug fra kommunegrænsen mod Lejre kommune. På en lang strækning følger den Eriksholm-fredningen.
Se folder under Yderligere information.
En lidt længe tur er beskrevet i DN Holbæks turfolder: En tur omkring Eriksholm – gennem Dragerup Skov og Eriksholm Skov. Turen er for både vandrere og cyklister.
Se folder under Yderligere information.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Holbæk køres af Munkholmvej til Munkholmbroen. Der er p-pladser på begge sider af broen. Parkér evt. på P-plads før broen og nyd Tempelkrogen herfra. Bagefter kan køres til den anden P-plads ved kiosken, hvorfra tur i Eriksholm Skov udgår fra. GPS-koordinater til 1. p-plads: N 55° 40.866', E 11° 48.190'.</p><p> <i> Tur ved Dragerup Skov: <br/> </i> Hvis man ønsker en længere tur kan man starte ved indgangen til Dragerup Skov og følge stien mod syd langs vandet til Munkholm og Eriksholm Skov. Fra Holbæk ad Strandmøllevej til Dragerup og videre ad Dragerupvej. Drej ad Dragerup Skovvej mod Søminestationen. Kør til skovbrynet, da biler uden adgang ikke må køre helt til Søminestationen. <br/> GPS-koordinater for Dragerup Skov: N 55° 42.517', E 11° 46.717'</p><p> Kortet viser til Erikholms Skov</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000492577a234e7b4cb93&ll=55.683198,11.812019&spn=0.033872,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000492577a234e7b4cb93&ll=55.683198,11.812019&spn=0.033872,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Erikholms skovkyster </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Eriksholm (kystskove ved Eriksholm og Dragerup), ca. 110 ha, fredet 1955
Eriksholm Allé, 1927
Fredningen omfatter strandengene og den smalle naturskovprægede kystskov indtil stien, der danner skel til den forstligt drevne del af skovene. Fredningen omfatter hele kyststrækningen fra Tinderbjergskoven i syd til Bredetved strand og igen kysten nord for Bredetved langs Dragerup skov. Desuden Munkholm og flere småøer og holme i Tempelkrogen.
Fredningens formål er at beskytte ”den smukke kyststrækning langs Tempelkrog og Bramsnæsbugt”.
Der må ikke bygges nyt indenfor fredningen eller opstilles skæmmende indretninger som skure, master ol.. Eksisterende bygningers karakter skal bevares. Ubeplantede arealer må ikke tilplantes, og terrænændringer må ikke finde sted. Kystlinjen skal bevares uændret, og store sten må ikke fjernes. Skovbevoksningens afvekslende karakter med løvtræsbevoksning skal bevares.
Fredningen giver offentligheden adgang til det fredede – men kun på stien langs kysten. Naturbeskyttelsesloven giver dog i dag offentligheden udvidede adgangsmuligheder til naturen. De beskrives i DN’ s folder: En sikker vej til gode naturoplevelser – hvad du kan og må i naturen .
Eriksholm Skovdistrikt har i det store og hele forvaltet området i overensstemmelse med fredningsintentionerne. Kystskoven rummer derfor betydelige naturværdier. I fredningen har man imidlertid ikke forudset problemer med strandengenes afgræsning, og der er i dag et stort behov for at få genoptaget græsningen på de enge, hvor den er ophørt.
Kastanieallé ved Eriksholm Gods
I 1927 blev kastanjealléen ved godset frivilligt fredet.
Link til fredningskendelser
Eriksholm Gods , 1955
Eriksholm Allé , 1927
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Holbæk Kommune
Kanalstræde 2
4300 Holbæk
Tlf: 72363636
Læs også
Hjertesti i Eriksholm Skov
Fjordstien mellem Holbæk og Roskilde .
DN Holbæks folder om Eriksholm Skov og Dragerup Skov .