Charlottenlund Slotshave
Introduktion
Charlottenlund Slotshave er et dejligt anlæg, som er velegnet til fritidsaktiviteter, afslapning og gåture. Den er også et velegnet sted for en sommerudflugt med madkurv og drikkevarer. Et formål folk har brugt parken til i flere hundrede år. Romantisk park med alleer, skov og store åbne græsarealer. Højest ligger Charlottenlund Slot, og anlægget er anlagt, så det skråner ned mod Øresund.
Charlottenlund Slot og park er et yndet udflugtssted. Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Skoven er hovedsagelig af eg , bøg og avnbøg . Den lange allé fra Strandvejen til slottet er en rest fra baroktidens retlinjede havekunst, hvor alleer søgte mod et centrum, her slottet.
De to store lærketræer på plænen bag slottet er Danmarks ældste og har dannet grundstammen for hele Danmarks lærketræsbestand. Disse træer er næsten lige så gamle som Charlottenlund Slotshave.
Ved Danmarks Akvarium ligger et større anlagt staudebed.
Slotshaven er en del af Charlottenlund Skov, der dog ikke er med i fredningen, da den er statsskov. Charlottenlund Skov har tidligere været dyrehave (Ibstrup Lille Dyrehave, Gyldenlund). Indtil omkring år 1825 var arealet egeskov med lysåbne arealer og enge. Herefter blev der plantet en del bøg og nåletræer. Bevoksningerne fordeler sig nu ca. ligeligt på hovedtræarterne eg og bøg.
Dyrelivet
Der er mange almindelige fuglearter i parken. De mest spændende er kernebider , korttået træløber, skovskade , gøg , natugle , misteldrossel , spætmejse , stor flagspætte og skovsanger.
Parken rummer også en dam med haletudser og frøer, og i skoven er der selvfølgelig en bestand af egern .
Kulturhistorie
Det nuværende Charlottenlund Slot er efterfølgeren for lystslottet Gyldenlund, som det danske kongehus overtog i 1715. Kronprins Christian, den senere Christian 6, forærede det i 1730 til sin søster, Prinsesse Charlotte Amalie, som ombyggede slottet og døbte det Charlottenlund.
Charlottenlund Slotshave har ikke kun været et yndet opholdssted for den kongelige familie. I hele sommersæsonen var slotshaven fyldt med telte med sang og musik og offentlig adgang. Dyrehaven og Charlottenlund har skiftevis været på mode for københavnernes søndagsudflugter op igennem 1800-tallet.
Haven er oprindelig opført som barokhave, men i 1880-81 blev den som de fleste andre kongelige haver omlagt til en romantisk landskabshave i engelsk stil, samtidig med at slottet blev ombygget.
Der findes i den nordlige del af haven og midt i haven sten, der er rester af gamle rundhøj fra oldtiden. Det engelsk inspirerede haveanlæg rummer en lang række små fine seværdigheder, såsom det gamle ishus med udskårne isbjørnefigurer over indgangen (et ishus eller iskælder var datidens køleskab). En anden seværdighed er det idylliske gule og stråtækte bindingsværkshus, som gennem tiderne har været brugt som både vaskehus og tilholdssted for Livgarden.
I slotshaven er også en skydebane. Den lange fordybning løber fra slottets gavl og ned mod den lille sø ved det gul hus. Folk på slottet har muntret sig med at skyde langs fordybningen. I dag er det mest børn der leger.
Obelisken, der står på frontsiden af slottet, er rejst som minde om det sidste kongepar, der boede på slottet. Det var Frederik d. 8 og dronning Louise, der beboede slottet fra 1869 til 1926.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
En god tur i området er en tur rundt om slottet.
Charlottenlund Slot (1) er udgangspunkt for turen. Fortsæt mod øst og sydøst ned til Danmarks Akvarium (2), der har offentlig adgang til sin fiskesamling. Her ligger også et staudebed med alle årstidens farver. Tidligere lå her en køkkenhave, der var anlagt af Chr. 8’s søster Louise Charlotte.
Drej rundt om det lille gule hus (tidligere vagt, gartner og lysthus) ved dammen (3) og gå tilbage mod slottet. Turen slutter ved Bregnegårdsvej, hvor man evt. kan gå over vejen til Forstbotanisk Have. Turen kan også forlænges fra Slottet ned af Alleen mod Strandvejen og Charlottenlund Fort. Her ligger også en offentlig park med en god badestrand.
Der er ikke adgang til selve slottet, hvor forskningsinstitutionen DTU Aqua holder til.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Gentofte køres ad Gersonsvej til Jægerborg Allé. Drej af mod Strandvejen og slottet. Et godt udgangspunkt for en tur i haven er indgangen til slottet fra Jægersborg Alle. Ellers er der P-mulighed ved Charlottenlund Akvarium.</p><p> Parken ligger i gåafstand fra Charlottenlund Station.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004940e0ff563a16b17f&ll=55.754168,12.579174&spn=0.033811,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004940e0ff563a16b17f&ll=55.754168,12.579174&spn=0.033811,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Charlottenlund Slotspark </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Charlottenlund Slotshaves areal er ca. 142.000 kvadratmeter og fredet i 1962.
Fredningen skete i forbindelse med en generel fredning af mange af Gentofte Kommunes moser og parker i 1962.
Der må ikke opføres bygninger, der ikke tjener området rekreativt, men der er givet enkelte mindre dispensationer i forbindelse med byggeri ved Danmarks Akvarium.
Link til fredningskendelse
Charlottenlund Park , 1962
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Gentofte Kommune
Bernstorffsvej 161
2920 Charlottenlund
Tlf: 39980000
Læs også
Folder om Charlottenlund Slot og slotshave
Folder om cykelture i Gentofte