Efter nederlaget i 1864 besluttede regeringen i 1885 at etablere et befæstningsanlæg, der effektivt skulle kunne forsvare Hovedstaden. Man anlagde Vestvolden og supplerede med oversvømmelsesanlæggene i Gentofte Kommune. Der blev tillige opført flere forter og batterier, heriblandt Charlottenlund Fort, som opførtes i 1886-88 til at beskytte indsejlingen af Københavns Havn.
Charlottenlund Fort er et kystbatteri. Oprindelig var fortet et åbent jordværk, men i årene 1910-12 blev det ombygget til et kystfort. Det blev nedlagt 1932. Fortet var led i den række søforter, der skulle beskytte København fra søsiden. Det indgik i den mellemste fortlinje.
Københavns befæstning har altid været meget omfattende og sikringen skete både fra landsiden og søsiden. Man vidste jo ikke, hvor fjenden ville komme fra. Forsvarsværkerne rykkede også længere væk fra København som våbnene blev bedre og kunne række længere. Fra landsiden var København forsvaret af dels voldanlægget tæt omkring København, siden Vestvolden hvorfra der kunne ske omfattende oversvømmelser af forstadsområderne og til sidst af Tunestillingen, der var et forsvarsværk, der gik fra Køge Bugt til Roskilde Fjord. Fra søsiden var der tre forsvarslinjer, Indre, Mellemste og Ydre Linje. I Indre Linje var f.eks. forterne Trekroner og Prøvestenen samt batteriet Lynetten. Mellemste Linje bestod af forter som Charlottenlund, Middelgrunden og Kastrup Fort. Og endelig den yderste linje af Taarbæk Fort, Flakfortet, Saltholm-, Kongelunds- og Mosede Fort.
Fra Charlottenlund Fort kan man se to andre søforter, Flakfortet og Middelgrundsfortet.
Området hørte oprindelig til Charlottenlund Slot og Skov, som ligger på den modsatte side af Strandvejen, og en del af det var i en periode køkkenhave for slottets beboere.
Strandarealet hørte oprindelig til “Gentofte Dyrehave ved Stranden” oprettet i 1622 af Kong Christian IV, senere til “Gyldenlund” det nuværende Charlottenlund Slot.
Ved anlæggelsen af fortet i 1886 overgik den sydlige del af strandarealet til krigsministeriet, medens den nordlige del forpagtedes af Kronprins Frederik – den senere Kong Frederik VIII, som lod strandparken planere og udlægge til køkkenhave.