Bredeådalen
Introduktion
Bredeå har fået sine gamle slyngninger tilbage, og dermed forhindrede fredningen, at en stor campingplads ville skæmme ådalen. I dag er det et rekreativt område tæt på Løgumkloster centrum og dermed til daglig glæde for mange flere end blot campister.
Brede Å slynger sig igen i landskabet. Foto: Poul Henrik Harritz
Landskabet
Løgumkloster By ligger på en smeltevandsslette, Tinglev Hedeslette. Fra sletten løber mange mindre vandløb til den noget større, 48 kilometer lange Brede Å. Det flade, vandlidende landskab blev tidligere drænet, og de større åer blev reguleret i 1950’erne.
Siden skiftede natursynet, og nu er Brede Å det vandløb i landet, der har gennemgået de største reguleringer i form af naturgenopretninger, og åen har på en næsten 20 km lang strækning fået genskabt sit naturlige, bugtede forløb.
Det gælder også den del af Brede Å, der løber gennem det fredede areal. Fedningen ligger ganske tæt på Løgumkloster By, og ligger mellem byen og den vest for liggende Åved Plantage.
Dyrelivet
Ådalen ligger hen som store afgræssede engarealer, og det er det åbne lands arter, der holder til her. Sanglærker , engpiber , vibe , hvid vipstjert og gulspurv er nogle af de karakteristiske arter.
Brede Å er blevet et populært sted at fiske. Fra strækningen ved Ballum, hvor åen løber ud i Vadehavet til Nørre Løgum, er der et godt ørred fiskeri. De sjældne arter bæklampret og snæbel findes også her, men husk at snæbelen er totalfredet.
Gulspurv er let at kende. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Fredningen er særegen, idet den blev anlagt alene for at hindre en planlagt etablering af en campingplads.
Under sagens gang i fredningsnævn og naturklagenævn fandt man et alternativ til en campingplads, nemlig etablering af et husdyrbrugsmuseum, indrettet i en gammel gård, beliggende i ådalen.
I dag er det fredede område et besøg sted. Mange stier og en ny bro (Danmarks eneste aluminiumsbro) over Brede Å har gjort Løgumkloster By endnu mere attraktiv end det kirkelige kulturcentrum, det i forvejen er.
Bynære naturområder er med til at øge sundheden i befolkningen.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er flere vandrestier i ådalen og i Åved Plantage.
I det fredede område er der etableret en sti fra Løgumkloster til henholdsvis Bredebro og Nr. Løgum. Fra markedspladsen i Løgumkloster kan man gå en tur ved åen, i plantagen og tilbage til byen (længde 3,7 km):
Turen udgår fra Markedspladsen. Gå over den brolagte vej med de stynede lindetræer til husrækken mod vest.
Mellem nr. 17 og 19 fører stien hen til bro over Bredeå. Herfra videre forbi gården Åved og ind i plantagen, der i sin tid blev plantet af den lokale sparekasse og derfor kaldes “Sparekasseskoven”.
Ca. en halv kilometer fremme ad skovvejen nås Dronningedalen, en stor lysning i skoven. Efter sagnet skulle Kristoffer den Førstes enke, Margrethe Sprænghest, have slået lejr med en hær. Fortsæt tværs over lysningen ad skovstien, som gennem en gran- og lærketræsbeplantning ender i en nordsydgående plantagevej.
Følg vejen til venstre ud til Bredeådalen, hvor åen nu atter slynger sig i sit gamle leje. Gå ad stien til venstre langs skrænten. Et par hundrede meter længere fremme når man skræntens højeste punkt, hvor der er vid udsigt over dalen. Her er åen delvis opstemmet med kampesten i bunden og bruser af sted som en elv.
Følg stien videre frem langs skrænten, hvor der flere steder er opsat bænke, et enkelt sted også borde, gå over træbroen og følg stien videre til Strømvej, hvor der drejes til venstre. Følg fortovet til venstre ad Tønder Landevej og Slotsgade tilbage til Markedspladsen.
Det er også muligt at sejle i kano. De kan lejes fem km opstrøms Løgumkloster – i Nørre Løgum, og man kan lade sig føre medstrøms i åen – helt til det sted, hvor åen løber ud i Vadehavet ved Ballum.
Vejbeskrivelse
<p> Tag afkørsel 70 fra motorvej E45 ad Løgumklostervej gennem Rødekro. Videre ad 429 (Hellevadvej/ Løgumklostervej) indtil Løgumkloster ad 401 (Krusåvej). I byen fortsæt gennem rundkørsel ad Bredebrovej (401/429) og drej til venstre ad Møllegade/Vestergade til P-pladser på markedspladsen.</p><p> Fra markedspladsen med den smukke allé kan man gå ned til fredningen ad en sti ved denne position: N 55º 3' 34.28" E 8º 56' 51.11".</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004780087f4f834e31ca&ll=55.058709,8.947935&spn=0.017205,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004780087f4f834e31ca&ll=55.058709,8.947935&spn=0.017205,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Bredeådalen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Bredeådalen, 32 ha, fredet 1996.
Det var Danmarks Naturfredningsforening, der rejste fredningssagen, først og fremmest fordi foreningen ville forhindre, at planer om en skæmmende campingplads i dalen blev realiseret.
Fredningsnævnet freder arealet, men såvel kommunen, amtet og naturfredningsforeningen anker afgørelsen til naturklagenævnet.
Der opstår en alliance mellem borgmesteren i kommunen og den lokale afdeling af naturfredningsforeningen, der i fællesskab sender et brev til naturklagenævnet. Begge parter er villige til at frede, hvis man i stedet for en campingplads kan få mulighed for at indrette et husdyr-brugsmuseum i en tidligere gård i ådalen. Naturfrederne accepterer også et museum frem for en campingplads, men kan ikke gå med til en P-plads med plads til 60 biler ved museet.
Det daværende amt aftaler med ejeren af gården Åved, at der bliver adgang af en nord-sydgående sti i plantagen.
Herefter freder naturklagenævnet området, da det mener, at de landskabelige kvaliteter i kombination med beliggenheden i forhold til Løgumkloster By, betyder, at denne del af Bredeådalen sikres mod en forstyrrende arealanvendelse. Naturklagenævnet synes det er helt uacceptabelt, at en fredning skulle muliggøre etablering af en campingplads i området.
Fredningen har som formål bl.a., at der bliver sammenhæng med og adgang ad de offentlige stier og husdyrbrugsmuseets private stier.
Arealerne skal henligge i vedvarende græs, og drives med græsning/høslæt, fremgår det af formålet med fredningen. Terrænet må ikke ændres, og bygninger må ikke opføres. Det samme gælder telte, luftledninger og nye veje. Nye hegn skal være traditionelle kreaturhegn.
I 1994 og 1995 fik åløbet på Brede Å lavet snoninger fra Løgumkloster til Bredebro.
Link til fredningskendelse
Bredådalen , 1996
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Tønder Kommune
Kongevej 57
6270 Tønder
Tlf: 74929292