Bovbjergklinten
Introduktion
Langs næsten hele den jyske vestkyst fra Rømø i syd til Hanstholmknuden i nord ligger et bælte af havklitter – med en enkelt undtagelse på de 5 kilometer mellem Trans og Ferring vest for Lemvig.
Her står den op til 40 m høje Bovbjergklint, en endemoræne fra sidste istid med stejle skrænter ned mod havet, som gennem årtusinder har ædt af de lerede bakker. På toppen af klinten få hundrede meter fra havet ligger det røde Bovbjerg Fyr fra hvis top, der er vide udsigter over havet og over det åbne, frodige landbrugsland bag klinterne.
Skrænterne ved Bovbjerg er et imponerende syn.
Foto: DN Lemvig
Landskabet
Mens store dele af Vestjylland består af sandede hedesletter og udvaskede bakkeøer præget af heder, plantager og levende hegn, så er de storslåede bakkedrag langs sidste istids endemoræne fra Struer, syd om Lemvig og ud til Vesterhavet et helt andet landskab. Morænebakkerne består af lerede jorder, der giver gode afgrøder uden at det er nødvendigt at plante hegn som værn mod blæst og sandflugt.
Her er der store bakkedrag, dybe dale, mange småsøer – og overalt vide udsigter, der ikke standses af plantager og hegn. Mange oldtidshøje – ofte bygget i grupper på de højeste bakker – vidner om, at det frugtbare landskab har været dyrket i årtusinder.
Klinten ved Bovbjerg lå oprindelig flere kilometer vestligere end nu, men Vesterhavets strøm og bølger har gennem tusinder af år ”høvlet” af endemorænen. Rester af bakkerne ligger nu som Jyske Rev under vandoverfladen langt til havs. Siden slutningen af 1800-tallet har man forsøgt at standse havets nedbrydning af klinterne ved byggeri af høfder, et byggeri der nok kan bremse, men ikke helt standse nedbrydningen. Bovbjerg Klinten står derfor stadig med åbne brud, hvor regn og bølger i forening har skyllet det bløde ler ned af klinten og ud i havet.
Stranden kan synes endeløs ved Bovbjerg. Foto: DN Lemvig
Plantelivet
På klinternes stejle sider vokser følfod og enkelte andre urter, der foretrækker den lerede jord og kan klare den salte blæst. Oven for klinterne er der et tæt tæppe af hårdføre græsser – men ingen buske eller træer kan klare de barske vilkår.
Dyrelivet
På klinternes udsatte skrænter er der ikke meget dyreliv – og kun havfugle på træk langs kysten kommer forbi.
Kulturhistorie
Langs Bovbjerg Klinten er der mange spor efter kampen mod havet. Høfder og nedlagte jernbanespor fortæller om byggeriet med de store, tunge betonblokke. Også enkelte af 2. verdenskrigs betonbunkere og løbegrave ligger yderst på klinten.
Bovbjerg Fyr blev bygget i 1877 på det højeste punkt få hundrede meter bag klinten. Selv om fyret ikke længere er bemandet med personale kan man stadig om natten se det blinke.
Ligesom Skagen blev Bovbjerg i begyndelsen af 1900-tallet besøgt af kunstnere – malere og forfattere der var inspirerede af egnens storslåede natur. Kunstmaleren og kromanden Kristen Bjerre byggede i 1901 Bovbjerg Badehotel i Ferring, hvor bl.a. forfatterne Thøger Larsen, Jeppe Aakjær og Johan Skjoldborg holdt til. Senere slog maleren Jens Søndergård sig ned i Ferring, hvor flere af hans billeder kan ses i hans tidligere atelier og sommerhus.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Den største naturoplevelse i området er vandreturen mellem Ferring og Trans, hvor man kan færdes på strandbredden den ene vej og på skræntens top den anden vej. Fra stranden kan man studere den næsten 40 m høje klints interessante jordprofiler, der fortæller om morænens geologi, og fra skræntens top er der vide udsigter over hav og landskab. Udfor Bovbjerg Fyr fører en trappe ned til stranden. På Jens Søndergårds museum og i Bovbjerg Fyr og Kulturcenter kan man få forstærket sine indtryk af det smukke og spændende landskab ved Bovbjerg.
I Ferring by viser Bovbjerg Minimuseum stedets geologi.
De to kirkegårde i Ferring og Trans rummer helt specielle gravsteder, der fremtræder som små haver omgivet af hvide stakitter, der værner mod den hårde og salte blæst fra havet.
Vejbeskrivelse
<p> Bovbjerg ligger mellem Ferring og Trans ca. 3 km vest for landevej 181 mellem Thorsminde og Lemvig. Der er parkeringspladser ved kirkerne og ved Bovbjerg Fyr.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b76100d80dd8ed0&ll=56.512533,8.142586&spn=0.0663,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b76100d80dd8ed0&ll=56.512533,8.142586&spn=0.0663,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Bovbjerg Klinten </a> på et større kort</small><p> Vestkyststien mellem Thyborøn og Nymindegab går langs overkanten af Bovbjerg Klinten.</p>
Fredningen og dens pleje
Bovbjerg Klinten blev fredet i 1988, 23 ha.
Formålet med fredningen er at sikre adgang til færdsel på en sti langs klintens overkant de ca. 5 km fra Ferring i nord til Dybå i syd. I fredningen bestemmes også, at området ikke må ændres og at arealerne må plejes ved græsning.
Link til fredningskendelse
Bovbjerg , 1988
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Lemvig Kommune
Rådhusgade 2
7620 Lemvig
Tlf. 96631200
Læs mere:
På www.lemvigmuseum.dk findes mange oplysninger om området.
Oplysninger om åbningstider i fyret og museet kan fås på Lemvig Turistkontor, tlf. 97820077.
Se også Bovbjerg Fyr .
Naturstyrelsens folder ”Vestkyststien Thyborøn- Nymindegab” fortæller bl.a. om området ved Bovbjerg.