Boserup Skov og Kattingesøerne
Introduktion
Boserup Skov samt de to søer, Store og Lille Kattinge Sø, ligger i et flot, sjællandsk fjordlandskab. Især hvis man kommer ad landevejen mellem Kattinge og Svogerslev har man nogle smukke udsigter over søerne, Boserup Skov og Roskilde Fjord. Både skoven, strandengene og søerne er fredede, men der er mange muligheder for at vandre og cykle i området.
Den flotte, kystnære løvskov er skøn at gå en tur i ved alle årstider. Dog står den særlig smukt om foråret, når skovbunden fremviser al sin frodige blomsterpragt. Den højstammede bøgeskov går langs kysten over i uberørte strandenge og rørsumpe. I nordenden af Store Kattinge Sø er der opført et fugletårn, hvorfra man kan se de tusindvis af troldænder, der raster på søen i vinterhalvåret.
Store Kattinge Sø ligger idyllisk ved siden af Boserup Skov. Foto: Ole Malling.
Landskabet
Boserup Skov og de to Kattinge søer ligger i den sydlige del af Roskilde Fjord og er et flot eksempel på, hvordan land og vand kan mødes på en yndefuld måde. Den 224 hektar store Boserup Skov ligger i et bakket terræn, hvis kystlinje visse steder er præget af stejle skrænter med en bræmme af hævet havbund ud mod den nuværende strandkant. Den næringsrige og kalkholdige jordbund giver gode vækstbetingelser for bøgeskovens typiske planter.
Store og Lille Kattinge Sø ligger i et nord-sydgående dalstrøg, der længere sydpå også rummer Svogerslev Sø, Bue Sø og Kornerup Sø. Søerne er forbundet med hinanden af Langvad Å. Dalstrøget var en arm af Roskilde Fjord indtil der i 1300-tallet blev bygget en dæmning i nordenden af Store Kattinge Sø.
Store Kattinge Sø har en vandflade på 71 ha og er forholdsvis lavvandet. Vandkvaliteten er ikke god, og den gennemsnitlige sigtdybde er om sommeren kun en halv meter. Lille Kattinge Sø har en vandflade på 4,5 ha og den maksimale dybde er 1,8 meter.
Plantelivet
Bøgen er det mest almindelige træ i Boserup Skov. I sydenden findes et smukt skovbryn med hassel , tjørn , fuglekirsebær , skovæble , dunet gedeblad og hunderose . I det sydvestlige hjørne ligger en stævningsskov med aske træer, der blev plantet i midten af 1800-tallet.
Om foråret er skovbunden flere steder dækket af et tæt tæppe af hulrodet lærkespore i både rødlilla og hvid udgave, mange steder blandet med den fladkravede kodrivers gule blomster. Alle tre anemonearter, den hvide , den gule og den blå , er almindelige. Om sidstnævnte påstod Gustav Wied (i romanen Knagsted fra 1902) at “anemonerne blomstrer tidligere og skønnere (her) end noget andet sted i Danmark”. Almindelig guldstjerne og lungeurt ses også i stort tal. I skovbrynene ud mod Kattinge Vig findes den sjældne soløje og orkidéarten rederod .
Den muldrige skovbund gør Boserup Skov til en fin svampelokalitet med blandt andet flere forskellige arter af morkler, som spiselig morkel og hættemorkel. I svampekredse omtales skoven som det danske mekka for morkler, så man skal stå tidligt op, når de eftertragtede svampe viser sig om foråret. Om efteråret er det især de forskellige honningsvampe og champignoner, man finder.
Rørskoven ved Store Kattinge Sø er de fleste steder ganske smal, mens den i Lille Kattinge Sø er betydeligt mere omfattende. Af arter findes blandt andet tagrør , smalbladet og bredbladet dunhammer , sø-kogleaks , grenet pindsvineknop , brudelys , gifttyde , bittersød natskygge , gul iris , høj sødgræs , vand-mynte og vand-skræppe . Undervandsvegetationen i Store Kattinge Sø er meget sparsom, men der vokser børstebladet vandaks i søens sydøstlige ende. I Lille Kattinge Sø findes flydebladsvegetation med hvid og gul åkande samt vand-pileurt .
Spiselig morkel kan variere lidt i udseende, men er kun giftig i rå tilstand. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Boserup Skov har også et rigt fugleliv, blandt andet med hulrugende fugle, idet de gamle, hullede eller udgåede træer får lov at stå til gavn for blandt andet spætmejsen . Musvåge og duehøg yngler i skoven. På strandengene og i de lavvandede områder ud for skoven holder mange ande- og vadefugle til. Havørnen , som yngler på den nærliggende halvø Bognæs, ses regelmæssigt i området.
Store Kattinge Sø udmærker sig som hvilested for 10.000-20.000 troldænder i vinterhalvåret. De hviler her dagen igennem efter at have fourageret på Roskilde Fjord om natten. I mindre tal ses også hvinand , bjergand, stor skallesluger og knopsvane , foruden en del fiskehejrer . Store stæreflokke bruger rørskovene som overnatningsplads. I september observeres ofte fiskeørne ved søerne og om vinteren holder isfuglen til ved Kattinge Værks udløb. Af ynglefugle er det især toppet lappedykker , der gør sig bemærket. I sommerhalvåret høres ofte vandrikse , sivsanger og græshoppesanger .
Tidligere fandtes odderen ved søerne; den blev set ved Lille Kattinge Sø sidst i 1960’erne. Da der findes en lille bestand i Vestsjælland, blandt andet i Halleby-Åmose Å-systemet, er det ikke utænkeligt, at den en dag igen vender tilbage til Langvad Å-systemet, som søerne er en del af.
Duehøgens byttedyr er duer, skovskader og krager.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Langs kysten er der fundet flere bopladser og køkkenmøddinger fra stenalderen. De tydeligste fortidsminder er to gravhøje i Boserup Skovs sydvestlige del, som formentlig er fra bronzealderen. I skoven findes også et voldsted kaldet Boseborg med voldgrav omkring en 35 x 35 meter stor, flad borgbanke.
Tæt ved Store Kattinge Søs nordvestlige bred, på et næs, der i middelalderen skød ud i Roskilde Fjord, lå Nebbe Slot, hvis voldsted i dag er overpløjet. Samtidig med slottet byggede man dæmningen tværs over Kattinge fjordarm, hvorved søerne blev til. I 1754 blev der opført et sluseudløb og en vandmølle, kaldet Kattinge Værk, som blev nedlagt i 1890.
Nebbe var oprindelig en stormandsgård, som i midten af 1300-tallet blev krongods. Men i 1375 forærede dronning Margrete 1. det til Roskilde bispestol, der dog lod bygningerne forfalde. Efterhånden blev det et sted, hvor man hentede byggematerialer, og ved opførelsen af Kattinge Værk hentede man mursten her.
Ejendomsretten til Boserup Skov og Kattingesøerne har gennem tiderne været på forskellige hænder, men efter reformationen i 1536 kom området under Kronen. Søerne fik nu betydning som et fiskespisekammer for hoffet. I 1661 forærede Frederik 3. søerne og skoven til Københavns Magistrat, som i 1995 solgte områderne til Miljøministeriet. Danmarks Naturfredningsforening pressede staten til at købe områderne, så de ikke blev opkøbt af private.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
På grund af den smukke beliggenhed er Boserup Skov og området omkring Kattingesøerne populære udflugtsmål, ikke mindst for folk i Roskilde. Fra havnen i Roskilde kan man gå eller cykle langs fjorden ud til skoven. I Boserup Skov er der mulighed for dejlige vandreture på alle årstider og i det nordøstlige hjørne af Store Kattinge Sø er der opført et fugletårn. Der er ikke adgang til søbredderne, men fra de omkringliggende veje, blandt andet vejen mellem Kattinge og Svogerslev, er der udsigt over søerne.
Turforslag
Den afmærkede vandrerute i Boserup Skov er cirka 5 km lang og fører rundt i de mere interessante dele. Skovvejen er så jævn, at man kan have barnevogn med, bortset fra på Blæsbakke i skovens nordlige del. Her kan man følge de større skovveje i stedet for. I den nordlige del af skoven, lige ud til Roskilde Fjord, er der en grillplads. Den finder man ved fra P-pladsen på Boserupvej at følge Hovedvejen og gå videre ad Strandvejen gennem skoven, til højre ad Bodenhofsvej og derefter ad første sti på venstre hånd og lige frem.
Man kan også cykle gennem Boserup Skov og rundt om Store Kattinge Sø. Se mere under Yderligere Information, hvor der er link til en folder, som angiver en henholdsvis 10 km og 15 km lang cykelrute (Romantik-folderen) og en 30 km tur (Konger og vikinger).
Kanofolk, der er friske til et par overbæringer, kan fra Roskilde Fjord og Kattinge Vig sejle via Store og Lille Kattinge Sø samt Svogerslev Sø modstrøms op ad Kornerup Å til landsbyen Lejre.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
P. P-pladser. Den sydlige P-plads kan nås af offentlige transport.
1. Sankt Hans Hospital. Det psykiatriske hospital har en særdeles smuk park ned til fjorden. I parken, der er offentlig og fredet, yngler korttået træløber, rødrygget tornskade og natugle.
2. Boseborg. Et voldsted med en voldgrav omkring en 35 x 35 meter stor, flad borgbanke.
3. Naturlejrplads. Her findes grillplads, bord og bænke samt areal til teltslagning.
4. Kattinge Værk. På tangen opførte man i 1754 et sluseanlæg og en vandmølle, som etatsråd C. Ferslew i 1884 indrettede til en cellulosefabrik, der var i drift til 1910. Herefter købte Københavns Kommune værket for at udnytte vandkraften til elproduktion til brug for Sankt Hans Hospital. Senere er bygningerne blevet anvendt til andre formål.
5. Nebbe voldsted. Kattinge Søerne var den inderste arm af Kattinge Vig indtil man i 1300-tallet byggede en dæmning over fjordarmen for at få en opstemmet sø til vandmølledrift. På dæmningen opførtes en borg, hvis voldsted består af tre banker. Søens nuværende omløb er i virkeligheden borgens sydlige voldgrav.
6. Lille Kattinge Sø. Det er karakteristisk for søerne, at den store sø især rummer rastende fugle, mens det største antal ynglefugle findes i den lille sø. Ved vandløbets bred står en såkaldt flodemålssten, en granitblok med Københavns byvåben, de tre tårne, på. Den blev sat i 1784 af Københavns borgmester, fordi området dengang var ejet af Københavns Magistrat.
Vejbeskrivelse
<p> Skoven og søerne ligger få kilometer vest fra Roskilde, nord for holbækmotorvejen og rute 155, der går mellem Gevninge og Svogerslev.</p><p> <b> Vejbeskrivelse <br/> </b> Fra Roskilde centrum kører man ud ad Sankt Hans Gade, der senere skifter navn til Boserupvej, og snart er man ved den første P-plads ved Boserup Skov. Længere fremme ad Boserupvej findes yderligere et par P-pladser ved skoven, samt ved fugletårnet og Kattinge Værk ved Store Kattinge Sø. Området kan også nås fra motorvejen og rute 155 ved at køre op til landsbyen Kattinge.</p><p> <b> Offentlig transport <br/> </b> Fra Roskilde Station kører busruterne 605 og 607 ud forbi Boserup Skov. Der er stoppested blandt andet ved hovedindgangen til skoven.</p><p> <b> GPS-koordinater <br/> </b> Ovenstående koordinater fører dig frem til P-pladsen ved hovedindgangen til skoven, hvor den afmærkede vandrerute begynder. <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b755f759d5e2873&ll=55.662385,12.031059&spn=0.03389,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b755f759d5e2873&ll=55.662385,12.031059&spn=0.03389,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Boserup Skov og Kattinge Søerne </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Hele Boserup Skov og området øst for skoven, samt Kattingesøerne og deres nærmeste omgivelser, har været fredet siden 1980. Arealet på vestsiden af Kattinge Vig (nordvest for Boserup Skov) blev fredet i 1964. Fredningen er sket for at bevare det smukke fjordlandskab og for at beskytte de mange sjældne planter i skoven såvel som på engene.
Kattingesøerne indgår som en del af Roskilde Fjord Vildtreservat, og er desuden udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde. Det er Odsherred Statsskovdistrikt, der forvalter og er ansvarlig for Boserup Skov og Kattingesøerne. Således sker der kreaturgræsning på strandengene, og jagt og motordrevet sejlads med mere end 8 knob er forbudt på Store Kattinge Sø.
Link til fredningskendelser
Boserup Skov og Kattinge Søerne , 1980
Kattinge Vig , 1964
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Roskilde Kommune
Postboks 100
4000 Roskilde
Tlf. 46313000
Læs også:
Naturstyrelsens vandretursfolder om Boserup Skov
Romantik-folder: cykeltur 10 og 15 km (tekst, kort)
Konger og vikinger: cykeltur 30 km (tekst, kort)
Naturperler i Roskilde Kommune (Naturperler Roskilde)