Bastrup Ruin
Introduktion
Bastrup Ruin, Bastruptårnet eller Bastrup Stenhus, som ruinen også kaldes, er et af Nordøstsjællands fineste fortidsminder. Ruinen ligger meget smukt og højt beliggende med udsigt over et velbevaret landskab med sø, tunneldal, marker, enge og løvskove, der ligger udbredt for den besøgendes fod.
Her ånder fred og ro, og med lidt fantasi kan man oppe fra ruinen fornemme historiens vingesus, fra dengang Bastrup Stenhus var et stort og vigtigt borganlæg og kontrolpost, der kontrollerede den vigtige handelsrute, som passerede her mellem søerne Bastrup og Buresø.
Om sommeren er der fuglesang fra luften og fra slåenkrattene, der strækker sig ned mod søbredden. I luften er der ofte rovfugle som musvåger, høge, glente og fiskeørn, og på søen ligger lappedykkere, svaner og ænder. Floraen omkring og på selve ruinen er artsrig med mange gamle kulturplanter og en kalkelskende flora. Selve tårnet er voksested for den meget sjældne bregne murrude.
Der er gode muligheder for udflugter fra Bastrup Ruin. Neden for bakken løber Bastrup-stien, som mod vest leder gæsten langs blomsterrige hømarker og videre forbi Krogenlund-kæret mod Buresø. Mod øst leder stien gæsten langs Hestetang Å (Mølleå) og videre forbi Hestetangmøllerne og mod Farum Sø – ja faktisk kan man ad grønne stier komme helt til Øresund!
Alle ved Edelgave og med gravhøjen Gyngehøj til venstre. Foto: Poul Henrik Harritz
Landskabet
Bastrup Ruin ligger på en borgbanke i et typisk Nordøstsjællandsk kuperet morænelandskab med tunneldale, søer, skrænter, skove og dyrkede jorder. Mølleåen, her kaldet Hestetang Å, udspringer i øst-enden af Bastrup Sø, og løber herfra mod Øresund. Vest for Bastrup Sø løber vandet mod Roskilde Fjord.
Dalsænkningen, hvor Bastrup Sø ligger, kaldes Øvre Mølleådal og den fortsætter mod vest mellem de to skove Ganløse Egede og Krogenlund. I denne del af sænkningen, kaldet ”Småsøerne”, finder man også det blomsterrige Krogenlund Kær og landskabet er her i det hele taget varieret med stort naturindhold. Fortsætter vi ad stien gennem ”småsøerne” kommer vi lidt længere mod vest til Buresø.
Plantelivet
Floraen omkring Bastrup Ruin og på borgbanken er præget af en tør, kalkrig overdrevsflora, som pletvis er artsrig. De floramæssigt bedste pletter er lige omkring og på de forvitrede dele af ruinen.
Desværre bliver selve borgbanken vedligeholdt med en temmelig hårdhændet græsklipning, som forhindrer en større artsrigdom. Høslæt på rette tidspunkt uden gødskning og hvor det afhøstede bliver fjernet årligt fra arealet vil være at foretrække.
Floraens absolutte ædelsten er den lille bregne murrude , som er kalkelskende og har fundet sin niche på kalkklipper og kalkmure. Tidligere var Bastrup Ruin det eneste kendte voksested for arten i Danmark, men siden er den fundet flere steder i Nordsjælland, bl.a. på Kronborgs mure og på gamle monumenter i Fredensborg Slotspark. Her på Bastruptårnets mure er arten talrig, især på indersiden af tårnet.
Andre typiske arter i og omkring ruinen er liden klokke , gul reseda , filtbladet kongelys , merian , dunet vejbred , håret høgeurt , lancetbladet vejbred , alm. kongepen , kløver , gul snerre , hvid snerre og svaleurt . Hertil kommer at smukke levende hegn af slåen , mirabel , elm , eg , fuglekirsebær og hvidtjørn indrammer det åbne areal ned mod søen.
Dyrelivet
For den besøgende er borgbanken ved Bastrup Ruin først og fremmest et godt sted at iagttage fuglelivet. Udsigten er vidtstrakt og smuk, og landskabet varieret med mange naturtyper, hvilket betinger et rigt fugleliv.
I sommerhalvåret høres og ses mange af skovens og det åbne lands spurve- og sangfugle. Et godt sted at kigge på fugle er i krattene mod søen, hvor bl.a. løvsanger , munk , tornsanger og gærdesanger ses og høres. En art som rødrygget tornskade er iagttaget i krattet og lokaliteten ligner da også en typisk ynglelokalitet for arten.
Bastrup Sø er ikke nogen god fuglesø, dertil er den for lille og åben. Om sommeren er der toppede lappedykkere , som yngler med flere par, ligesom gråand , blishøne og knopsvane . Over søen ses ofte fjordterne , ligesom fiskehejren ynder at fiske langs bredden.
Borgbanken er et godt sted at iagttage rovfugle, dels egnens mange ynglende arter som musvåge , duehøg , spurvehøg , tårnfalk og hvepsevåge , dels de sjældnere gæster som rød glente og fiskeørn . Havørn kan ses i vinterhalvåret. Forår og efterår foregår der ofte et stort fugletræk af gæs og traner .
Insektlivet er ikke nærmere undersøgt, men forskellige dagsommerfuglearter kan ses i højsommeren, bl.a. græsrandøjer , bredpander , takvinger med flere.
Kulturhistorie
Kildematerialet om Bastrup Stenhus er sparsomt. Det vides dog at tårnet er bygget i 1. halvdel af 1100-tallet af Ebbe Skjalmsen (Ebbe de Bastetorp), måske som en Ridderborg. Anlægget er Danmarks største ruin fra tidlig middelalder. Bastruptårnet er bygget af frådsten, som er en kildekalksten dannet i kalkrige kildevæld og let at bearbejde i frisk tilstand. Stenen hærder ved luftens iltning. Mange kirker rundt om i landet er opført i frådsten.
Med 6 meter tykke mure, op til flere stokværk højt og en udvendig diameter på 21 meter, har Bastrup Stenhus været et af de største bygningsværker på denne tid. Anlægget menes at være opført på grund af den strategisk vigtige beliggenhed ved en vigtig handelsrute gennem Nordsjælland.
Bastrup borganlæg blev nedrevet af Margrethe den 1. i 1396 og nogle af materialerne blev anvendt til at opføre den nærliggende Lynge Kirke med.
Efter nedrivningen er anlægget yderligere forfaldet og erfaringerne fra andre ruiner viser, at lokalbefolkningen i stor stil har hentet byggematerialer fra sådanne steder. Overtro hos samme befolkning betød dog også, at der har været en vis frygt for at fjerne sådanne gamle anlæg helt, hvorefter de så overlevede som ruiner. Bastrup Ruin blev fredet som fortidsminde i 1940.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er offentlig adgang til arealerne omkring Bastrup Ruin. Parkering sker på p-plads, hvorfra der er få meters spadseretur til ruinen og en glimrende udsigt ud over landskabet. Madpakken kan passende indtages ved at sidde på ruinens fundament, med god udsigt over landskab og Bastrup Sø.
Fra borgbanken er der mulighed for at komme ned til Bastrup Sø, som er en udmærket badesø (check dog vandet for blågrønalger, som visse somre kan være et problem).
I søkanten løber Bastrup-stien som har forbindelse med naturområder, skove og Buresø i vest og Farum Sø, Farum-skovene og Øresund i øst.
Vejbeskrivelse
<p> Bastrup Ruin nås lettest ved i Lynge at dreje fra Slangerupvej i Lynge/Ganløse krydset, køre ad Ganløsevej og efter krydset Bastrupvej-Rosenlundsvej, at dreje ind på Stengårdsvej, som fører direkte til Bastrup Ruin, se ovenstående GPS-koordinater.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048211f7376690caec0&ll=55.820043,12.272158&spn=0.016877,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048211f7376690caec0&ll=55.820043,12.272158&spn=0.016877,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Bastrup Ruin </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Bastrup Ruin blev fredet af Overfredningsnævnet i 1940.
Fredningsbestemmelserne siger at:
– Der må ikke bygges eller ske tilbygning til den nuværende bebyggelse eller ske ombygning på denne uden Fredningsnævnets tilladelse.
– Søbredden udfor angivne bebyggede parceller fredes, således at de ikke må bebygges udover den bebyggelse der allerede findes.
– Der må ikke drives beværtning i området.
– Der må ikke anbringes tanke, ledningsmaster, plankeværk eller anden indretning, der er til hinder for udsigten eller efter Nævnets skøn virker skæmmende.
– Høj beplantning skal nedskæres på Nævnets forlangende.
Der foregår ikke målrettet naturpleje omkring ruinen. Arealet holdes dog åbent gennem græsklip, af rekreative og udsigtsmæssige årsager.
Bastrup Ruin indgår som en del af Natura-2000 området Øvre Mølleådal, hvor der skal udarbejdes en plejeplan som sikrer en gunstig udvikling på naturarealerne.
Link til fredningskendelse
Bastrup Ruin , 1940
Hestetang Mølle, 1937
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Allerød Kommune
Bjarkesvej 2
3450 Allerød
Tlf: 48100100
Læs også
Naturstyrelsens folder om: Skovene ved Buresø