
Bagsværd Søpark

Introduktion
Fra Bagsværd Søpark har man en enestående udsigt udover Bagsværd Sø og med Hareskoven, Nybro og ellesumpen ved Radiomarken i baggrunden. Parken er fredet for at sikre denne udsigt, som også ses fra Bagsværdvej. Udsigtsarealet er opstået i sidste istid, hvor isens kant skabte den randmoræne, hvor parken ligger.
Bagsværd Søpark set fra Bagsværdvej mod øst. Bagsværd Sø anes i baggrunden. Foto: (c) Kurt Loftkjær
Landskabet
Bagsværd Søpark ligger ved kanten til den tunneldal, som bl.a. Bagsværd Sø ligger i. Landskabet omkring Bagsværd Sø og Lyngby Sø er primært skabt ved, at der under isens afsmeltning efter sidste istid i det nordøstsjællandske område dannedes flere store øst-vestgående tunneldale af det smeltevand, der strømmede væk under isen, efterhånden som isskjoldet i Østersøen trak sig tilbage. Den aktuelle tunneldal strækker sig fra Klampenborg i øst til Furesøbækkenet vest for Furesøen. En forsænkning i det det såkaldte tertiære lag har dog også haft indflydelse på nutidens landskab.
Den lille park på 5,5 ha er derfor primært en randmoræne og parkens arealudstrækning er opstået ved at områderne syd for Bagsværdvej blev afskåret fra de oprindelige ejere, da vejen byggedes i 1952.
Fra stierne er der muligheder for indblik til lavbundsområdernes bundvegetation og sumpe. Indblikket sløres flere steder af en tæt brynbevoksning af især pil og opvækst af elm, ask og rød-el. Områdernes særegne og stemningsfulde natur er sammen med Bagsværd Sø én af parkområdets store attraktioner. Muligheden for at komme helt tæt på de våde områder og livet der udspiller sig dér bør fremmes – uden at naturtypen lider overlast.
Bagsværd Søpark indgår som en del af en sammenhængende biologisk spredningskorridor fra Øresund i øst til Roskilde Fjord i vest.
Plantelivet
Områdets lokale biologiske værdier knytter sig primært til lavbundsområderne med ellesump i parkens vestlige del. Ellesump findes enkelte steder langs Bagsværd Sø, hvor vækstforholdene i de sumpede områder er ideelle for elletræer. Ellesump er en sjælden og truet naturtype både nationalt og på europæisk plan.
Parkens øvrige træplantning stammer fra en række af haver, der tidligere lå langs søen. Træplantningerne består hovedsagligt af hjemmehørende, løvfældende arter med enkelte indslag af eksoter og nålebærende træer.
Bagsværd Søpark er i områder stærkt præget af især invasive urter og i mindre grad invasive vedplanter. Arterne kæmpe-balsamin , japansk pileurt , kæmpe-pileurt , sildig gyldenris , rød hestehov samt rynket rose er registreret i større antal i parken. Derudover er enkelte individer af kæmpe-bjørneklo observeret.
Dyrelivet
Der findes primært småfugle i området. I og ved Elletrekantens sumpede ellekrat kan ses tre flagermusarter, padder og mindst 44 forskellige fuglearter. Faunaen i området er ellers primært fugle- og dyreliv knyttet til Bagsværd Sø.
Kulturhistorie
Der er i området gjort fund af flintøkser, knyttet til tragtbægerkultur. Fundene er dateret 1941.
Gladsaxe Kommune opkøbte efterhånden de fredede grundstykker og med tiden skabtes muligheden for at give borgerne adgang til Bagsværd Sø. På den måde skabte Gladsaxe Kommune efterhånden det, som blev Bagsværd Søpark og som giver fri adgang for spadserende hele vejen langs søbredden. Fra 1918 til 1935 kunne man bade i søen fra badeanstalten i Bagsværd Folkepark (senere Søpark). Badningen ophørte efterhånden som Bagsværd Sø blev kraftigt forurenet af såvel industri- og fækalieholdigt spildevand pga. udbygning af boligområderne og industrikvarteret i Bagsværd.
Bagsværd Søpark er opstået i den bagerste del af de haver, som strakte sig fra Aldershvilevej til Bagsværd Sø. Baghaverne blev opkøbt af Gladsaxe Kommune i forbindelse med etableringen af Bagsværdvej (Ring IV) fra Bagsværd Hovedgade til Lyngby, da haverne blev afskåret fra den øvrige del af haverne.
I den forbindelse fremsattes fredningsforlag med henblik på at sikre tilgangen til søen som var privat ejet samt udsigten fra vejen ud over søen.
Områdets øvrige kulturspor er koncentreret om tilstedeværelsen af gartneri/planteskole i den vestligste del af fredningen.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra Bagsværdvej fører flere stier (en enkelt med trappe) ned ad skrænten til sti rundt om søen. Bagsværd Søpark kan nydes både fra vejen og fra søstien. Det anbefales at lade en tur i parken indbefatte Radiomarken (sammenlagt en tur på ½ time) eller hele Bagsværd Sø rundt, hvilket er ca. 7 km og som tager 1½ time.
Fra parken er der mod nordvest udsigt til Sophienholm, hvis oprindelige bygning er opført i 1768 af generalpostdirektør Theodorus Holm og opkaldt efter hans hustru Sophie Holm. Sit nuværende udseende fik bygningen i begyndelsen af 1800-tallet, da storkøbmanden Constantin Brun lod hovedbygningen ombygge og den tilhørende park nyanlægge ved den franske arkitekt Jean Jacques Ramée.
Marienborg kan svagt skimtes bag en række pompøse villaer langs strandkanten. Ejendommen stammer fra cirka 1745, hvor Marienborg opførtes som sommerbolig for søofficer og direktør for Asiatisk Kompagni, Olfert Fischer. Stedets navn kan føres tilbage til 1795, til den daværende ejers hustru Marie Lindencrone. Den sidste private ejer, C.L. David, testamenterede i 1960 Marienborg til staten som sommerbolig for landets siddende statsminister.
Vejbeskrivelse
<p> Bagsværd Søpark ligger på sydsiden af Bagsværd Sø ved Ringvej 4, der her hedder Bagsværdvej. Det er muligt at parkere i vejrabatten. Flere stier fører ned til sti rundt om søen.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049fb8c653d6069b3cc&ll=55.76938,12.463217&spn=0.016899,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=213685801281432675902.00049fb8c653d6069b3cc&ll=55.76938,12.463217&spn=0.016899,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Bagsværd Søpark </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningskendelsen i Naturklagenævnet d. 9. august 2007 afløste de tidligere fredninger fra 28. januar 1952 og 22. oktober 1962, der har haft til formål at bevare området som park og genskabe udsigten over Bagsværd Sø fra Bagsværdvej.
Det er den reviderede frednings formål:
• at give mulighed for udsigt over Bagsværd Sø fra Bagsværdvej
• at give mulighed for udsigt over søen fra stien langs søen,
• at bevare de landskabelige værdier, som knytter sig til Bagsværd Søpark, og
• at fastholde mulighed for rekreativ benyttelse af de offentligt ejede arealer.
Gladsaxe Kommune færdiggjorde en plejeplan for området i oktober 2008.
Link til fredningskendelse
Bagsværd Søpark , 2007
Bagsværd Udsigt, Nybropynten, 1954
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Gladsaxe Kommune
Rådhus Alle
2860 Søborg
Tlf: 39575000
Læs også
Plejeplan for Bagsværd Søpark. Gladsaxe Kommune. Oktober 2008
Vandområder i Gladsaxe Kommune. Orbicon, 2013
Historisk-Topografisk Selskab i Gladsaxe. Årbøger
Danmarks Søer. Søerne i Roskilde Amt og Københavns Kommune og Københavns Amt. Bind 3. Strandberg Forlag. Thorkild Høy og Jørgen Dahl. 1995.
Fra det nordlige Sokkelund – noget om geologi, teglværker, grusgrave og tørveskæring. Ole Berthelsen. DGU 1995.
DN Gladsaxes hjemmeside om Bagsværd Søpark