Introduktion
Bagholt Mose er en tidligere meget større højmose. I mosen findes en enestående flora med meget sjældne planter som i dag er truede og sårbare. Bagholt er en af Sjællands mest værdifulde moselokaliteter.
Landskabet
Mosen er beliggende i en lavning i Munkeskoven. I denne lavning er der dannet en højmose. Højmosen er stort set bortgravet under 1. verdenskrig og i årene efter.
Efter bortgravningen er der efterfølgende sket en begyndende tilgroning af de gamle tørvegrave med hængesæk. Områdets unikke karakter skyldes en mosaik af gamle kanter fra tørvegravene med næringsfattig højmosekarakter og så forskellige stadier at tilgroning af de gamle tørvegrave.
I randen af højmosen (laggen) findes desuden områder med næringsrige kærtyper og ellesump. I forbindelse med tørvegravningen er de fremkommet partier med kalkrig jordbund.
Mosaikken omfatter ekstremrigkær, overgangsfattigkær, ekstremfattigkær og højmosepartier.
Gennem moseområdet løber en grøft, som afvander skovens andre lavbundsområder og en nærliggende lavmose. Selve fredningen omfatter 12 ha mose og 5 ha omkransende blandet skov.
Plantelivet
Bagholt Moses artsrige og værdifulde urter består hovedsageligt af arter, der er lyskrævende lavbundsarter.
Blandt de 20 sjældne og biotoptypiske arter fundet i 1980’erne er løgurt, hjertelæbe, mygblomst og liden kæruld de mest markante. Desuden er der på lokaliteten fundet 8 orkidearter (herunder plettet gøgeurt) og en krydsning blandt to af disse.
Mosen er kendt for sin mosflora med rigtigt mange arter, blandt andet kærgittermos
Dyrelivet
På grund af områdets store diversitet er der til området knyttet en lang række fuglearter. I Munkeskoven, som ligger ved siden af mosen, ses en del skovfugle som dompap, træløber, fuglekonge, sortmejse, løvsanger, skovskade, gøg og stor flagspætte, mens der ude i de åbne og lidt vådere områder ses halemejse, sumpmejse og fiskehejre.
Kulturhistorie
Moseområdet er beliggende i almindelig blandet produktionsskov. Hovedsageligt under og lige efter 1. verdenskrig er området udnyttet til tørvegravning. Siden er området drænet.
Dræningen er reguleret med et stigbord med en i fredningen fastsat kote.
Ture og seværdigheder
I fredningskendelsen fastlægges offentlighedens adgang til området til de stier og veje, der er angivet på fredningskortet.
Siden 2003 eksisterer der et vandretursforslag i serien af ture formidlet gennem ”Spor i Landskabet”. ”sporet ved Bagholt Mose” er på 3-4 km, som dels går midt gennem mosen og dels går gennem den omkringliggende skov.
Vejbeskrivelse
GPS X:55º 23' 18.3'', Y: 12º 00' 41''
<p> Bagholt Mose er beliggende i Munkeskoven i den nordøstlige del af Faxe kommune. På Bjerredevej gennem skoven mellem Årløse og Bjerrede findes en parkeringsmulighed på nordlige side af vejen. Herfra udgår sporet.</p><p> GPS-koordinater for parkeringsplads: <br/> 55 <sup> o </sup> 23’ 18,3”, 12 <sup> o </sup> 00’ 41”.</p>
Fredningen og dens pleje
Området er fredet i 1985 og igen ved kendelse fra Overfredningsnævnet 1987. Der er fredet et areal på 17 ha.
Hovedindholdet af fredningen er en tilstandsfredning, der skal sikre området naturindhold. Vigtigste bestemmelse i fredningskendelsen er en fastsættelse af en kote for dræningen af moseområdet.
I fredningskendelsen angives der et behov for en plejeplan, som skal godkendes af lodsejer. En sådan plejeplan er udarbejdet af amtet i 1987, men aldrig godkendt og gennemført. Seneste forsøgte amtet at gennemføre plejeplanen er dele heraf i 2005-6 uden held.
I den færdige NATURA 2000 plan for området er målsætningen beskrevet sådan: De lysåbne dele af mosen med mosaik af næringsfattig hængesæk og kalkbetinget vegetation sikres den nødvendige pleje som velegnet levested for naturtypekarakteristiske og sjældne karplanter og mosser. Det lysåbne areal udvides svarende til det naturgivne potentiale for forekomst af næringsfattig hængesæk og kalkbetinget vegetation. Det resterende areal med skovnaturtyper sikres tilstrækkelig beskyttelse.
Link til fredningskendelse
Bagholt Mose , 1985
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Faxe Kommune
Frederiksgade 9
4690 Haslev
Tlf: 56203000
Læs også
Miljøministeriet Natura2000-område: Bagholt Mose
Sporet ved Bagholt Mose, se www.spor.dk
Plejeplan for det fredede område Bagholt Mose
Vestsjællands Amt, Teknisk Forvaltning, Lars Bang, 1987
Tyge Christensen:
Ekskursionen til Haslev-egnen 25. maj 1952
Botanisk Tidsskrift, 1952(?), side 284-5
artsliste