Agernæs Storskov
Introduktion
Agernæs Storskov ligger ud til den fynske nordkyst og udgør sammen med Flyvesandet et spændende naturområde. Mens Flyvesandet præsterer stenede strande og småklitter bevokset med marehalm, hedelyng og enebær rummer Agernæs Storskov den største naturlige bevoksning af eg på Fyn.
Baggrunden for fredningen, som blev afgjort i Naturklagenævnet i 2009, er at bevare et artsrigt insektliv knyttet til de gamle ege. Stormen i 1999 gjorde et betydeligt indhug i Agernæs Storskov, hvor arealer med både gran og eg fældede. Desuden segnede skovens stolthed, en gammel lynramt eg. Siden forsøgte Fyns Amt at genrejse den faldne kæmpe i håb om, at den må overleve. Det er muligt at besøge Agernæs Storskov ad eksisterende veje og stier, men færdsel under de gamle træer sker på eget ansvar. Fredningen dækker 50 hektar, hvoraf 20 hektar er bevokset med eg.
Agernæs Storskov rummer Fyns største bevoksning af moden og oprindelig eg. Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Halvøen Agernæs, der danner østsiden af Nærå Strand, er nyt land og dannet i forbindelse med en landhævning, som har fundet sted siden jægerstenalder. Omkring Flyvesandet og ind i Agernæs Storskov findes lave klitter, som har overlejret gamle strandvolde. Vest og syd for Flyvesandet Camping ligger Agernæs Flak, som gennem tiden er blevet madet med sand, grus og sten. Agernæs Flak er i dag et forunderligt landskab med smukke krumodder og langstrakte sandholme, der rækker ind i Nærå Strand. Vest for Agernæs Flak strækker sig en sandflade, som blotlægges ved lavvande.
Plantelivet
Omkring 20 hektar af Agernæs Storskov er dækket af 130 år gammel eg , hvilket er det største sammenhængende egeareal på Fyn. Den ekstensive drift har gjort, at kristtorn , vedbend og kaprifolie har udviklet livskraftige bestande især hvor der er lysåbent. Desuden findes ranke bøgebevoksninger , betydelige områder med totalfældet gran samt blandingsskov med hassel , ask , el og birk . Skovbunden domineres flere steder af almindelig mangeløv og fjerbregne . Hist og her træffes skov-hullæbe og ægbladet fliglæbe . Langs fredningens nordgrænse til Skovmosen, som trods navnet er intensivt drevet landbrugsjord, findes en lille rest af den oprindelige skovmose med uberørt birk , eg og bævreasp samt få eksemplarer af den sjældne kongebregne .
Flyvesandet langs Kattegatkysten rummer lave klitter bevokset hedelyng , blodrød storkenæb , sankthansurt og spredte enebær , som nogle steder er omvokset af slyngplanten kaprifolium . Desuden træffes en af de få fynske bestande af nikkende kobjælde , som blomstrer i begyndelsen af maj.
Skov-hullæbe kan ses mange steder uden for skoven. Den klarer sig fint i parker, haver og kirkegårde. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Agernæs Storskov blev fredet i 2009 på grund af sit rige insektliv. Ikke siden egehjortefredningen på Æbelø midt i 1900-tallet er noget lignende sket på Fyn. Og ikke uden grund. En fortegnelse over 45 fynske sommerfuglelokaliteter viser, at Agernæs Storskov huser det største antal sjældne sommerfugle. Artslisten omfatter Nemapogon falstriella, en lille natsværmer, som ikke er navngivet på dansk. Den er yderst sjælden også på verdensplan. Desuden omfatter listen dagsommerfugle som nældesommerfugl , dagpåfugleøje , hvid admiral , mosehøsommerfugl , tre arter af skovrandøje , skovblåfugl , og hindbærglassværmer . Af andre insekter kan nævnes en række sjældne svirrefluer.
Også fuglelivet er en seværdighed. Arter som pirol, skovsanger, korttået træløber, spætmejse , natravn , ravn og duehøg foruden en række almindelige skovfugle er registreret i Agernæs Storskov.
Desuden findes en bestand af råvildt og dåvildt .
Danmark er hvid admirals nordligste grænse. Om den stadig er denne skov på Fyn er lidt usikkert Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Fra gamle kort ved vi, at Agernæs Storskov fandtes op gennem de skovfattige tider først i 1800-tallet, hvor landet kun var dækket af 4 % skov. Antagelig har dele af skoven eksisteret siden den indvandrede efter istiden. Dette medvirker til at forklare den store artsrigdom af insekter i skoven.
De tidligste artslister med sommerfugle fra Agernæs Storskov stammer fra 1930’erne, hvor sommerfuglesamlere anså området for et yndet indsamlingssted. Kendskabet til skovens artsrigdom gik imidlertid i glemsel indtil 1973, hvor en ung fynsk sommerfuglesamler fandt 2 eksemplarer af hvid admiral, som ikke var set på Fyn i en årrække. Siden er Agernæs Storskov blevet kendt for sin store artsrigdom. Mellem Agernæs Storskov og Kattegatkysten lå i slutningen af 1800-tallet en åben moseflade gennemskåret af en grøft, som afvandede området og gjorde det muligt at skære tørv. Dengang husede området fugle som sort stork og havørn. I 1960’erne blev Skovmosen anvendt til græsning. I dag er området opdyrket intensivt.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Agernæshalvøen med Flyvesandet, Agernæs Flak og Agernæs Storskov er Fyns nordligste punkt. Området er en stor naturseværdighed med mulighed for at gøre mange fine vandreture langs stranden og på private mark- og skovveje. Af seværdighed kan nævnes fugletårnet ved Agernæs Flak (1), klitterne ved Flyvesandet (2) og Agernæs Storskov (3).
Vejbeskrivelse
<p> Agernæshalvøen ligger 13 kilometer nordvest for Otterup på Nordfyn. Fra Agernæs By følges Flyvesandsvej mod Flyvesandet Camping. Ønskes et besøg i Agernæs Storskov er parkering i vejkanten (GPS N 55° 36.753', E 10° 19.089') en mulighed. Her fører en skovvej ind i fredningen. En større rundtur på 7 kilometer til Agernæs Storskov og rundt om Flyvesandet og Skovmosen kan gøres fra P-pladsen ved Flyvesandet Camping (GPS N 55° 37.216', Ø 10° 17.671').</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048aeeccbba24ef6433&ll=55.614474,10.317707&spn=0.016966,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048aeeccbba24ef6433&ll=55.614474,10.317707&spn=0.016966,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Agernæs Storskov </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Fredningssagen om af Agernæs Storskov blev rejst i 1999 af Danmarks Naturfredningsforening, efter at Dansk Entomologisk Forening i en årrække havde forsøgt at overbevise andre om værdien af skovens rige insektliv. Siden støttede Fyns Amt fredningen, som blev afgjort i Naturklagenævnet i 2009.
Det fredede areal tilhører Egebjerggård Gods og dækker 50 hektar. Fredningens formål er at forbedre vilkårene for insektlivet ved at bevare og udvide egeskoven. På sigt skal skoven overlades til sig selv. Desuden sikrer fredningen at offentligheden har adgang ad stier og veje. Der må ikke laves nye veje ligesom eksisterende veje ikke må nedlægges. Desuden indeholder fredningsaftalen yderst detaljerede bestemmelser for driften af arealer mærket ”uberørt skov”. Endelig er fredningen ikke til hinder for en hævning af vandstanden i området, hvor der vokser kongebregne.
Link til fredningskendelse
Agernæs Storskov, 2009
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Nordfyns Kommune
Østergade 23
5400 Bogense
Tlf: 64828282
Læs også
Naturstyrelsen: Reservatfolder om Nærå – Agernæs