Æbelø
Introduktion
Æbelø er for mange den smukkeste, danske ø. Skove står helt ud til kysten, et langt sand- og stenrev forbinder næsten øen med Fyn og de flade, fuglerige holme. Æbelø, der i sin helhed er fredet, vil blive mere og mere spændende at besøge, som tiden går. Her er gode muligheder for at se på naturskov og fiske og bade fra kysten.
Ebbevejen ud til Æbelø. Helt tørskoet klarer man det ikke.
Foto: Viggo Lind
Landskabet
Selve Æbelø er en moræneknold, skabt og efterladt af isen. Den ligger nu som en op til 24 meter høj ø i det omgivende hav. Under morænen ligger ler – mellem én og 60 mio. år gammelt – og morænejorden skrider ned ad det glatte lerlag. Det danner mægtige terrasser langs kysten, hvor store dødsmærkede bøge langsomt glider ud i havet.
Æbeløs kyster nedbrydes og materialet føres mod syd til den mindre og ganske flade Æbeløholm, der vokser år for år. “Brådet” er det nord-syd-gående drag mellem de to øer.
Vest for Æbeløholm ligger de små holme Drættegrund og Dræet.
Mere end halvdelen af Æbelø er skovbevokset, men mod nord ligger åbne sletter og der er flere steder ubevokset mellem skov og kyst. Bevoksningen på Æbeløholm er strandenge og overdrev. Det giver plads til fuglekolonier.
Væltede træer får lov at ligge på Æbeløs nordkyst.
Foto: Viggo Lind
Plantelivet
Den første plante du får øje på, når du vader i land på Æbeløholm, er den lysegrå strand-malurt . Holmen er delvis overskyllet under højvande, og det medfører en karakteristisk strandengsflora: Rød svingel , strand-vejbred og strand-annelgræs er almindelige. På den lille skanse øst for markvejen lige før Brådet vokser kornet stenbræk . Krattene på holmen er rynket rose .
Når du ankommer til Æbelø, ser du på stranden en høj, stivbladet plante med spidse blade. Det er strand-mandstro . Følfod og hulkravet kodriver vokser langs øens kyst.
Skoven er meget spændende. Halvdelen er bøgeskov med få træer over 200 år. Eg og ær ses også bag det smukke, vindformede, vestvendte skovbryn, der er med hvidtjørn , hyld , vrietorn og slåen . Inde i skoven ligger fem små parceller med gammel bøg , eg og såvel stor- som småbladet lind .
Hist og her ses i skoven også skovfyr .
Ramsløg , skovviol , dansk ingefær , vild kørvel , ørnebregne og blå anemone vokser i skovens bund.
Nogle steder ses også det træ, der har givet øen navn: Skovabild .
Strand-malurt trives ved strandenge, der ikke græsses.
Foto: Biopix /Niels Sloth
Dyrelivet
Der er mange hjorte i skoven. Her har levet krondyr , rådyr og dådyr , men det er kun den sidste art, der ses nu. Også et spøjst dyr kan man støde på: Det korsikanske muflonfår . En lille flok er udsat som jagtobjekt. Det samme har op til 15.000 fasaner været årligt. Det er nu slut. I takt med ophør af den kommercielle jagt er de rovfugle, der tidligere manglede totalt, ved at vende tilbage til den oplagte biotop.
Stålorm og lille vandsalamander ses også.
På Æbelø er det skoven, der tiltrækker fuglene. Huldue , ravn og op til 100 par bogfinker , skovsnepper i de fugtige dele af skoven og rødrygget tornskade i brynene er almindelige. Skarven forsøger at få unger på vingerne på Drættegrund, men Naturstyrelsen ødelægger rederne. Pirol har her muligvis et af sine få ynglesteder i Danmark.
Sølvmåger , sildemåger , stormmåger , hav- og splitterner ses også.
Langs nordkysten af Æbelø stikker en spættet sæl af og til hovedet op.
Et særligt spændende insekt, Danmarks største bille, havde tilknytning til øen:
”Tre bajere kom på bordet, og piberne blev tændt – så slap vi dyrene løs på arenaen. De to nyankomne, store hanner gik straks løs på hinanden med højtløftede takker og stødte sammen med en bravour som kronhjorte”.
Da forfatteren Achton Friis i juni 1922 besøgte Æbelø, var det netop i eghjortenes flyvetid, så han fangede nogle stykker. Den er en af de store hjortebiller, hvor hannerne har forstørrede kindbakker, som de bruger i parringskampe. Udvæksterne har næsten form som gevirer hos kronhjorten.
Billen lever af gæret saft på gamle egestammer, og larverne lever i trøsket træ, og derfor kan den og andre danske hjortebiller som bøghjort og valsehjort kun opleves i naturskov med gamle, rådnende træer.
Eghjorten er ikke set siden 1954, kun få år efter at de sidste fredninger skulle sikre dens overlevelse. Men da var bestanden nået så langt ned, at den ikke var levedygtig.
Arten findes ikke længere i Danmark, men træffes dog muligvis indslæbt (Hareskoven nord for København, 2008).
Eghjorten, fotograferet på Halltorpshage, Öland.
Foto: Biopix, Nils Sloth
Kulturhistorie
Æbelø blev besøgt af bønder fra Nordfyn i 1400-tallet. De hentede tømmer. Den blev da ejet af Kronen, der opdrættede heste. Det sluttede, da en fynsk adelsmand købte den i 1578, og i 1623 blev den overtaget af Bogense-borgerne. Æbeløgård stammer fra denne periode, hvor stedet blev beboet.
Siden har den smukke øidyl været ejet af enkeltpersoner: En generalguvernør fra De Vestindiske Øer, Grev A.G. Moltke, direktøren i Den Danske Landmandsbank, Emil Glückstadt og senest godsejer Erik W. Grevenkop-Castenskiold. Nu er det Aage V. Jensens Fonde, der ejer øen.
Der har været et lille, velfungerende øsamfund på 50 mennesker. De arbejdede i skoven, ved det lille landbrug, ved jagtvæsenet, på øens skole og på fyret. Nu er fyret for længst automatiseret, skolen lukket og folk fraflyttet. Den nuværende ejer har revet de misligholdte bygninger ned, så udelukkende fyret, Æbeløgård og en enkelt ruin ligger tilbage.
Fyret er et godt udsigtspunkt. Foto: Viggo Lind
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Tidligere blev man typisk drevet på flugt fra Æbelø, når øens skytte dukkede op på sin lille firehjuls-motorcykel. I dag er øen langt mere gæstfri, dog må man ikke tage ophold nær ved Æbeløgård, hvor en familie bor og administrerer øen fra. Det samme gælder det automatiserede fyr på nordvestspidsen. Det er muligt at færdes ad markeret skovrute rundt om øen i dagtimerne og på stranden døgnet rundt. Vil man gå rundt langs kysten er det en tur på syv kilometer. Hertil kommer vadeturen til og fra øen, og selv om det oftest er lavt vand trækker det kræfter ud af kroppen.
Vejbeskrivelse
<p> Æbelø ligger 28 km nordvest for Odense.</p><p> Fra motorvejen tværs over Fyn drejes af ved afkørsel 55. Kør mod Bogense. Herfra ad rute 162, hvorfra der er skiltet.</p><p> Øen kan kun nås gennem kilometerlang vadning, og der er adgang ad ebbevej og på øen ad mark- og skovveje og langs kysten. På småholmene er der ingen adgang i fuglenes yngletid fra 1.3. til 15.7. og på Æbeløholm skal man i yngletiden følge vejen og ikke gå udenfor den.</p><p> P-plads ved vadested (N 55º 35' 37.64" E 10º 11' 25.09") og der er bålplads flere steder, bl.a. på øens vestside (N 55º 38' 20.03 " E 10º 09' 58.47").</p><p> Du kan få oplyst høj- og lavvandstider på Nordfyns Turistkontor (tlf: 64812044).</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764508943181e7282&ll=55.616752,10.204926&spn=0.067859,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764508943181e7282&ll=55.616752,10.204926&spn=0.067859,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Æbelø </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Hele Æbelø med Æbeløholm, Brådet, Dræet og Drættegrund og omfattende vandarealer, i alt 3247 ha, heraf 251 ha land, fredet i 2002.
Allerede i begyndelsen af 1990’erne begyndte Danmarks Naturfredningsforening at forberede en fredningssag for hele øen.
Fredningen af Æbelø blev dog akut fremskyndet, da foreningens afdeling i Bogense i 1993 opdagede, at den daværende ejer, Erik W. Grevenkop-Castenskiold, var gået i gang med at fælde mange af de gamle træer. Det var angiveligt af frygt for, at en kommende fredning umuliggjorde en fjernelse af skovens værdier kombineret med godsejerens dårlige økonomi, at denne naturvandalisme skete. Staten skred omgående ind på DN’s opfordring og forbød yderligere fældning.
Ejerens økonomi tvang ham til at sælge i 1995. Det blev Aage V. Jensens Fonde, der købte hele herligheden. Det er en naturbevarende fond, der ikke har problemer med fredningsplanerne. I 1999 blev øen endeligt fredet.
Fem små stumper af Æbelø har dog været fredet allerede siden 1952. Det er små troldeskovslignende ege- og bøgebevoksninger. Fredningen skete for at bevare det sidst kendte levested for Danmarks største bille, eghjorten.
Den ny fredning betyder, at Æbeløs skov bliver urørt naturskov. Nåletræ er fældet, på nær nogle få lærk, skovfyr og ædelgran. Enkelte nåletræer er slået ihjel ved at skære en strimmel bark af rundt om stammen, og de får nu lov til at forfalde som træruiner. Grøfter i skoven er kastet til, så der bliver mere af den sjældne sumpskov. Ingen dyr udsættes længere, og jagten begrænses til at holde hjortebestanden i ave. Der må ikke sås, plantet eller jordbearbejdes. Æbelø bliver en rigtig natur-ø.
Som et kuriosum er de faldefærdige huse på den lille holm Dræet bevaret. De forfalder, og hyld og ynglende ederfugle er rykket ind i de gamle spisestuer og soveværelser!
Aage V. Jensens Fonde ønskede nordstranden afspærret som et led i fredningssagen, men det vakte modstand hos andre, deriblandt Danmarks Naturfredningsforening. Diskussionen var intens i et års tid, og øen blev kendt i medierne. Skulle det være muligt at afspærre natur, der ikke i sig selv er sårbar, men måske på sigt kunne udvikle sig til levested for arter, som ikke tåler forstyrrelse? Eller skulle den fri adgang langs vore kyster prioriteres højest, indtil disse arter måtte indfinde sig? Det sidste vejede tungest, da Naturklagenævnet traf en endelig afgørelse i sagen i 2002.
Link til fredningskendelse
Æbelø , 2002
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Nordfyns Kommune
Østergade 23
5400 Bogense
Tlf: 64828282
Læs også:
Aage V. Jensens Naturfond om Æbelø
Miljøministeriet: Natura2000-område: Æbelø
Naturstyrelsen: Reservatfolder om Nærå – Agernæs