10 Københavnske Parker
Introduktion
I en samlet fredning er 10 af Københavns åndehuller blevet samlet for at sikre, at fremtidens københavnere også kan nyde lidt grønt. Parkerne er Bellahøjparken, Degnemosen, Rødkildeparken, Kolonihaveparken, Nørrebroparken, Amorparken, Fredens Park, Cristianshavns Voldanlæg, Kildevældsparken og Genforeningspladsen. Fælles for dem er, at de ligger spredt ud over hele København, at de alle er mindre fredninger, samt at områderne skal sikres for fremtiden.
De områder, hvor der ikke er lagt link på, er beskrevet nedenfor. Resten er beskrevet, hvor der er linket til dem.
Amorparken
Amor Park ligger mellem Tagensvej og Rigshospitalet – og det er netop beliggenheden ved siden af fødsels- og barselsgangen samt børneklinikkerne, der har givet parken dens navn. Ved indgangen til parken fra Blegdamsvej står statuen Moderen, der blev skabt af Carl Johan Bonnesen (1868-1933) i 1930. Måske symboliserer hun håbet for de fødende kvinder, der befinder sig på Rigshospitalets fødegang.
Fredens Park og Port
Hvis man fra Amorparken går over Blegdamsvej kommer man til Fredens Park, der strækker sig langs Tagensvej (der nu hedder Fredensgade indtil den når Søerne og Fredensbro). Her kan man boltre sig på parkens legeplads, tage sig et hvil i den store hængekøje under træerne eller prøve at regne ud, hvad skulpturen Fredens Port mon signalerer. Midt på skulpturens flade er anbragt et nøglehul på skrå, og den er udført af de tre skalakunstnere Hein Heinsen, Stig Brøgger og Mogens Møller i 1982.
I parken er også opsat en træningspavilloner, hvor man kan strække ud efter en løbetur rundt om Søerne eller fitnesstræne.
Nørrebroparken
Da jernbanen mellem Nørrebro og Frederiksberg i 1930erne blev nedlagt, efterlod det et område, hvor den gamle Nørrebro Station lå, som kunne benyttes anderledes. Og det er den blevet, for området blev til Nørrebroparken, hvor folk den dag i dag kan spille bold, stå på skateboard, slappe af eller blot cykle igennem. Parken blev renoveret i 2007, hvor den nedslidte park fik et tiltrængt løft, hvor parken ifølge arkitekterne bag, blev forvandlet til et; “en kilometer langt parkstrøg med tværgående bælter af træer, blomster, volde, markedshaller i en rytme, der modsvarer de nære bydeles behov,” som arkitekterne beskriver på deres side. Arkitekterne lægger samtidig vægt på, at områdets udseende er et resultat af borgernes ønsker. Nu fungerer parken som et rekreativt område for alle, hvor forældre kan have deres små børn med på den bemandede legeplads, områdets unge kan spille forskellige typer boldspil og de ældre kan nyde områdets grønne dele.
Christianshavns Volde
Dette knap 3 km lange fæstningsanlæg er det eneste, der er tilbage af de volde, som engang omgav hele København, og som stod færdige i slutningen af 1600-tallet. Den sydlige tredjedel af volden tilhører Københavns Kommune og blev fredet i 2009. Ud over at man her kan studere byens oprindelige fysiske ramme, som den var for flere hundrede år siden, så er det også et af den indre bys mere interessante grønne områder. Det offentlige parkanlæg indbyder til både hyggestunder, løbeture, grillning og meget andet. Får man brug for et hvil og lidt proviant, kan man besøge de cafeer og restauranter, som har til huse på volden.
Rødkildeparken
Parken ligger, hvor Bellahøj skråner ned mod København.Rødkildeparken og Rødkildepladsen blev anlagt i forbindelse med byggeriet af Bakkehusene og er fra 1928. Anlægget er tegnet af C. Th. Sørensen og er åbne skrånende plæner med lige og skrå gangstier. Træbevoksningen i det nordøstlige hjørne består af stedsegrønne træer, bøg m.m. En floraliste er udarbejdet i løbet af sommeren 2006. Der er registreret 19 fuglearter. Det er især fugle knyttet til græsfælleder som allike, råge og stær. Men andre almindelige fugle for bynære omgivelser ses også.
Læs hele fredningen her