Hanstholm Vildtreservat
Introduktion
En af de smukkeste naturoplevelser man kan få i Thy, er at stå på toppen af sandklitten Isbjerg en tidlig morgen. Her er man 56 meter over havet og har en fantastisk udsigt over Hanstholm Vildtreservat, et stykke fredet vildmark på 3.500 hektar. Hvis man har en kikkert med, vil man en forårsmorgen kunne se traner gå rundt i det flade landskab, mens man en vinterdag måske vil få øje på nogle krondyr. Mange sjældne planter og dyr har et fristed i dette udstrakte klithedeområde med lavvandede klitsøer og hedemoser. Området udgør den nordlige del af Nationalpark Thy og er et besøg værd på alle årstider.
Ved Isbjerg er der udsigt over reservatet. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Det fredede landskab, som ligger syd for Hanstholmknuden, Jyllands skulder, er gammel havbund. Fra to store kridtskrænter i nord og øst breder en enorm, flad slette sig mod syd og vest med klitter, hede, enge, moser, lavvandede søer og plantager. Skrænterne er de fleste steder bevoksede, men øst for søerne nærmest Tved Klitplantage træder kridtet frem i de stejle klinter.
Landskabet er stærkt præget af sandflugten, der har skabt klitter fra kysten og langt ind i landet. Mellem klitterne ligger de såkaldte afblæsningsflader med småsøer og sumpede områder. I et bælte fra Sårup i nord til Nors Sø i syd ligger omkring 40 små og store søer. Flere af dem er såkaldte karstsøer, der er kendetegnet ved at de ligger i et kalkunderlag og har en betydelig dybde på grund af sprækkedannelser.
Den 39 hektar store Blegsø er den største af hedesøerne i selve Hanstholm Vildtreservat. Ved søens østside rejser en meget stejl kridtklint sig til en højde af 14 meter. Klinten er lysende hvid og kan ses over store afstande, blandt andet fra Hanstholm Fyr. Søen har ingen synlige afløb, men har formentlig underjordiske afløb gennem sprækker i kridtet. Enkelte steder findes dybder på 6 meter, men de fleste steder er dybden omkring 2 meter.
Hedelandskab på den gamle havbund. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
Området har en rig flora, der domineres af hedelyng , græsser og laver. Ude ved kysten ses sand-hjælme , revling og havtorn , men også den sjældne skotsk lostilk . Længere inde i landet, på de tørre arealer, dominerer bølget bunke , men ene , hjertegræs , knoldet mjødurt og lav skorsoner findes også. Hvor der er lidt fugtigt, vokser klokkelyng , langbladet soldug , vibefedt , plettet gøgeurt , mosebølle og tranebær . Tvepibet lobelie og strandbo er blandt de få vandplanter i de sure og rene søer. I de omkringliggende klitplantager indgår nåletræer som bjerg-fyr, klit-fyr , skov-fyr og sitka-gran .
Dyrelivet
Der er en tæt rådyrbestand i reservatet, og krondyrbestanden er i de senere år vokset meget. Antallet af ræve er stort, og desuden er her grævling, husmår, lækat, brud og odder.
Området er en af de vigtigste ynglepladser for hedefugle i Danmark. Landets største bestand af de langbenede traner findes her, og reservatet er nok det bedste sted at opleve dem, måske bortset fra Vejlerne. Fjerdragten er overvejende grå med sorte svingfjer samt sort, hvid og rød hals og hoved. Tranen flyver ligesom storken med udstrakt hals og ben, og kan kendes på de brede vinger og den trompeterende lyd, som ofte udstødes under flugten.
Den lille vadefugl tinksmeden er på retur, men endnu holder den stand på klithederne i Thy, og i Hanstholm Vildtreservat findes en større bestand. Hjejler og brushøns yngler også her, og i grænseområderne mellem hedearealerne og nåletræsplantagerne yngler rødrygget tornskade . I vinterhalvåret, og især om efteråret, raster store flokke af sædgæs , grågæs og kortnæbbede gæs i de fugtige dele af reservatet.
Kulturhistorie
I gamle dage havde hver gård inde i baglandet mod øst en del af klitheden, en såkaldt klitlod, hvor man satte husdyr på græs, høstede hø og lyng til foder og gravede tørv til brændsel. Tidligere fandtes der kun en spredt bebyggelse i området. Ved Savbjerg og mellem Isbjerg og Blegsø ses nogle få spor af denne bebyggelse form af tomter efter gårde og huse. Ved Søndre og Nordre Skovhus er der rester af forsøgsplantninger, som blev anlagt i årene 1816-20. De i dag mandshøje rød-graner, ædel-graner, birke- og lærketræer er altså næsten 200 år gamle. Begge steder blev der opført små boliger til plantningsarbejderne. I forbindelse med færdiggørelsen af Hanstholm Havn i 1967 anlagde man kystvejen ned til Klitmøller i 1968.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
I den centrale del af reservatet, omkring Blegsø og alle de andre hede- og klitsøer, er der færdselsforbud hele året. Øst for Kystvejen er der færdselsforbud i perioden fra 1. april til 15. juli. Uden for denne periode er det tilladt at færdes til fods. Mellem Kystvejen og Vesterhavet må man færdes til fods året rundt. Langs Kystvejen er der anlagt en cykelsti, hvorfra man uden for perioden 1. april-15. juli kan besøge store dele af reservatet. Der er udsigt over Blegsø og store dele af reservatet fra fugletårnet oppe på skrænten i Tved Klitplantage.
Turforslag
Følgende smukke tur kan anbefales: Fra landsbyen Nors kører man nord om Nors Sø til en P-plads, der ligger lidt før Tved Klitplantage slutter. Herfra går en afmærket sti over klitheden til Isbjerg, hvorfra man har en fantastisk udsigt. Herfra kan man fortsætte langs skovbrynet og videre ind i klitplantagen. Ved at følge skovvejene nordpå og lidt senere mod vest, kommer man ud til skrænten oven for Blegsø. Fra P-pladsen til Isbjerg er der knap 500 meter, og til udsigten ved Blegsø er der cirka 3,3 km. Terrænet er visse steder noget bakket.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Isbjerg. Fra toppen af den 56 meter høje klit er der god udsigt over reservatet. I en nærliggende klit findes rester af en bunker fra 2. verdenskrig, hvor man i øvrigt kan sidde i læ.
2. Udsigt. Fra toppen af den gamle stenalderkyst har man en fin udsigt over Blegsø og store dele af reservatet.
3. Den meget rene hedesø har dybder på op lidt over 6 meter, men de fleste steder er dybden omkring 2 meter.
4. Store indlandsklitter. Fra kystvejen kan man gå ind til de store parabelformede klitter, hvorfra udsigten er mageløs. Med en kikkert kan man kigge efter traner og hjorte.
Vejbeskrivelse
<p> Det fredede område ligger mellem Hanstholm og Klitmøller, omkring 20 km nordvest for Thisted.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Rute 181 løber langs kysten med udsigt til reservatet, rute 26 går øst for Tved Klitplantage og rute 557 går syd om området.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Busrute 90 kører mellem Thisted og Hanstholm med stop i blandt andet Nors og Ræhr. Busrute 322 kører mellem Hanstholm og Klitmøller.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Nedenstående koordinater viser P-pladsen i nærheden af Isbjerg.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495283ae21f26843cd&ll=57.058657,8.603668&spn=0.065342,0.120163&z=12&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495283ae21f26843cd&ll=57.058657,8.603668&spn=0.065342,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hanstholmreservatet og Nors Sø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Det fredede areal er på 3.399 hektar og omfatter kun den åbne klithede. De nærliggende klitplantager tilhører en anden fredning (Nors Sø og Tved Klitplantage). I forbindelse med planerne om anlæggelsen af en havn ved Hanstholm opstod der i slutningen af 1930’erne forslag om at frede den udstrakte klithede syd for byen. I 1949 oprettede staten et vildtreservat i området for penge fra Jagtfonden, hvilket jagtloven af 1931 gav mulighed for. I 1972 blev området så fredet for at beskytte og sikre de landskabelige og naturmæssige værdier. Desuden er området udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde. Området administreres af Naturstyrelsen, Thy, der som en del af naturplejen fjerner selvsået bjerg-fyr.
Link til fredningskendelse
Hanstholmreservatet , 1972
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Naturstyrelsen, Thy
Søholtvej 6
Vester Vandet
7700 Thisted
Tlf. 97 97 70 88
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
E-mail: thistedkommune@thisted.dk
Læs også
Folder: Hanstholm Vildtreservat og Tved Klitplantage , Naturstyrelsen
Folder: Vestkyststien Agger-Bulbjerg , Naturstyrelsen
Miljøministeriet Natura2000-område: Hanstholmreservatet, Hanstholmknuden, Nors Sø og Vandet Sø