Gødstrup Sø
Introduktion
Gødstrup Sø er en naturlig Sø i et ellers sø-fattigt landskab. Den er skabt i forbindelse med den sidste istid, hvor området lå udenfor iskappen, og nu er den lavvandede 46 hektar store sø vest for Herning en af de mest fiskerige søer i forhold til dens vandmængde. Søen ligger i Storeå-systemets øvre del, som løber ud i Nissum Fjord, og den har en helt særlig betydning i kraft af den landskabelige sammenhæng med Herningsholm Å og de rekreative værdier, åen byder på.
Landskabet
Gødstrup Sø er et unikt naturområde tæt på Herning By. Den spiller med sin uberørte karakter en helt særlig rolle i forhold til Herning. Søen ligger nemlig i et område af Danmark, der ikke blev overskredet af isen i sidste istid, som sluttede for ca. 11.000 år siden. Til gengæld blev den del af landet ved isens afsmeltning overstrømmet af smeltevand, der løb mod vest og aflejrede materialer på sin vej mod havet. Det var overvejende grusmaterialer, der lagde sig i alle huller og lavninger og er grunden til, at den del af landet er så fattigt på søer.
Resultatet af istidens afsmeltning er den Gødstrup Sø, som er en lavvandet sø med en gennemsnitlig vanddybde på 1,8 meter og med 4 meter til bunden på det dybeste sted. Søen er på 46 hektar og indeholder 831.000 kubikmeter vand.
Dyrelivet
Gødstrup Sø er i forhold til sit vandindhold den mest fiskerige sø i Danmark. I søen er gedde, skalle, brasen, ål, aborre og hork almindelige. På og omkring søen er krikand, toppet lappedykker, taffeland, troldand, hvinand, blishøne, gravand, stor skallesluger og sangsvane almindelige, mens også rørsanger og rørspurv er at finde i ynglesæsonen, ligesom dobbeltbekkasin, hvidklire og mudderklire gør ophold ved søen i august. I maj og september er der chancer for at se både dværgmåger og sortterner, mens også både skarv og fiskehejre træffes jævnligt. Lille lappedykker, grønbenet rørhøne, tårnfalk forekommer også, og om vinteren kommer vandstære til søen. På markerne syd for søen er der tit flokke af hjejler og viber, og om vinteren gæster blå kærhøg og fjeldvåge området ved søen. Endelig ses rørhøg af og til afsøge rørskoven i træktiden.
Kulturhistorie
Ved søens nordlige bred ligger resterne af en større gård, Tårnborg Voldsted. Gården nævnes første gang i 1532, men er sandsynligvis ældre end dette. Ved Tårnborg Voldsted regner man med, at der har været en voldgrav – eller at vandstanden i søen har været højere, end den er nu. Ved gården er der også en høj, hvor man formoder, at der har været bygget et tårn. På en lille banke bag højen, mener man, at der har været en bolig, og lidt længere oppe på land en avlsgård.
Ture og seværdigheder
I forbindelse med fredningen af Gødstrup Sø skal der anlægges en sti rundt om søen, så der er mulighed for gåture i området. Derudover er der mulighed for lystfiskeri.
Det frarådes at bade i søen, på grund af forekomsten af blågrønalger. Ligeledes frarådes det, at hunde og andre drikker af søens vand.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Herning køres mod nord ad Holstebrovej i retning af Tjørring-kvarteret. Drej ad Vildbjergvej mod søen. Vejen går over i Gødstrupvej og ved søens nordlige ende er der P-plads.</p><p> GPS-koordinater til P-plads: <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 56° 9.696', E 8° 54.089'. </span></p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps?hl=da&ie=UTF8&t=h&ll=56.157836,8.906822&spn=0.01673,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> <a href="http://maps.google.dk/maps?hl=da&ie=UTF8&t=h&ll=56.157836,8.906822&spn=0.01673,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Vis stort kort </a> </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningsnævnet har efter forslag fra Danmarks Naturfredningsforening i 2011 gennemført en fredning af 185 hektar, der omfatter både Gødstrup Sø og dens omgivelser, så områdets store værdier sikres for fremtiden. Samtidig bliver det nu muligt at gå rundt om søen ad en ny sti.
Da Herning Kommune for 6 år siden besluttede at udlægge en stor del af søbredden til helårsboliger klagede DN til Fredningsnævnet. Fredningsnævnet gav foreningen medhold i, at massivt boligbyggeri er i strid med den overordnede planlægning i det åbne land, og ophævede derfor lokalplanen. For at beskytte søen og omgivelserne imod nye indgreb og sikre bedre adgang for offentligheden til det skønne område, besluttede DN at rejse en fredningssag i Fredningsnævnet. Fredningsnævnet måtte så afgøre om områdets natur- og landskabsværdier kunne bære den bedste beskyttelse, nemlig en fredning.
Sagen er nu gennemført af Fredningsnævnet, som blandt andet har besluttet, at der ikke kan bygges flere nye boliger langs søbredden, og der må heller ikke bygges broer eller andre former for anlæg på den enkelte private grund og ud i søen. I stedet skal fredningen medvirke til, at søen på sigt får en naturlig og uforstyrret form.
På grund af erstatningens størrelse går sagen automatisk videre til Natur- og Miljøklagenævnet, som i løbet af de næste to år vil vurdere, om fredningen skal endeligt gennemføres.
For lodsejerne i området betyder fredningen som udgangspunkt, at de kan fortsætte som hidtil i det vante omfang. Dog må områdets lodsejere ikke fremover plante flerårige afgrøder, der spærrer for udsigten, og skovdriften skal foregå ekstensivt med plukhugst og med hjemmehørende arter.
Link til fredningskendelse
Gødstrup Sø, 2011
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Herning Kommune
Torvet
7400 Herning
Tlf: 96282828