Gurre Sø
Introduktion
Omkring den smukke, delvist skovomkransede Gurre Sø ligger et smukt, romantisk landskab, hvortil der er knyttet flere sagn. 1800-tals-digterne har været inspireret af sagnene, og du kan blive inspireret af, at man her, for en sjælden gangs skyld, kan vandre rundt om hele søen, en ti kilometer lang, skøn tur. Det er ikke selve søen, der er fredet, men Gurre slotsruin og arealer vest for søen, så man kan se den fra hovedvejen.
Gurre Ruin er resterne af et af Danmarks betydeligste slotte. Foto: Poul Henrik Harritz
Landskabet
Gurre Sø er på ca. 200 ha, men kun ca. 4 m dyb. Den ligger i et samlet skovområde på over 1.000 ha bestående at Gurre Vang i syd og Horserød Hegn i nord. Størstedelen er såkaldt ubeskyttet skov, dvs. der er forbud mod militær-, spejder- og idrætsøvelser.
Nordvest herfor ligger de statsejede arealer Risby Vang og Klosterris Hegn, og de knytter sig i nord til store privatejede landbrugsområder tilhørende herregårdene Sauntegård og Borsholm gård samt flere andre store gårde. Bag skovbræmmen øst for Gurre Sø ligger den store gård Ørsholtgård.
Mellem hovedvejen fra Helsingør til Fredensborg i syd og til havet i nord er et naturområde på 5.000-10.000 hektarer med Gurre Sø i midten omkranset af skov og store marker, hvor virksomt skov- og landbrug kan opleves.
Søen og landskabet er temmelig kuperet. Mod nord er det præget af den sandflugt, der hærgede Kattegatskysten tilbage i 1700-tallet. Omkring søen er meget skov. Oplandet til Gurre Sø er 15 km2 og består for det meste af skov. I tørre somre er såvel mange mindre tilløb som søens hovedafløb mod vest, Gurre Å, ofte tørlagt.
I den nordlige del af den 210 ha store vandflade ligger Storø, der hænger sammen med Lilleø, og de to øer udgør 13 ha. Mågeøen i det sydøstlige hjørne af Gurre Sø er den største ø i søen.
Plantelivet
Følger man stien rundt om søen vil man ved søkanten kunne finde eng-nellikerod , blåtop og rundbladet soldug . Undervandsvegetationen vækker også botanikernes opmærksomhed, da der i søen har vokset tvepibet lobelie , gulgrøn brasenføde og strandbo , og det er alle sjældne planter i nordsjællandske søer. Der findes også børstebladet og butbladet vandaks . Meget synlig er den gule og hvide åkande , og ved bredden ses tagrør , dynd-padderok , sump-fladstjerne og dusk-fredløs .
Eng-nellikerod er en plante, der bliver op til 40 cm høj.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Gurre Sø nævnes i 1600-tallet blandt kongens fiskesøer, men 1743 blev den henlagt under Kronborg Geværfabrik i Hellebæk. Ejeren af det Schimmelmannske Fideikommis overdrog i 1869 søen til staten, som i dag har ejendomsret til søen og søbredderne hele vejen rundt.
Der er en rig og god bestand af fisk i Gurre Sø. Ål , gedde , sandart og aborre er nogle af arterne.
Gurre Sø er en vigtig ynglelokalitet for toppet lappedykker , hættemåge , hvinand og flere andre andefuglearter. Skarven har forgæves gennem flere år forsøgt at etablere koloni på en af øerne i søen. Desuden er søen en vigtig rastelokalitet for troldand , stor og lille skallesluger og flere andre andefuglearter. Rørhøg , havørn og fiskeørn ses også regelmæssigt rastende ved søen.
Rørhøgen på jagt over rørskoven. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Gurre Slot blev anlagt ca. år 1200 på en naturlig holm i sumpen. I midten af 1300-tallet opførte Valdemar
Atterdag en ringmur med 4 hjørnetårne omkring centraltårnet, og borgen blev udbygget med boliger til mandskab, værksteder, stalde, magasiner, etc.
Den romantik og mystik, der står om navnet Gurre, er skabt af folkeviserne og vore store digtere. Sagnet er knyttet til Valdemar Atterdag og hans elskerinde Tovelille. Det vides, at Valdemar Atterdag opholdt sig meget på Gurre Slot i sine senere år. Her undertegnede han mange kongebreve, og i 1375 døde han på slottet. Tove er også en historisk person, som dog levede langt tidligere, nemlig på Valdemar den Stores tid. Det er således Valdemar den Stores dronning, der var skyld i Toves grusomme død i den overophedede badstue og ikke Valdemar Atterdags dronning. Sagn og folkeviser har imidlertid knyttet Tovelille og Valdemar Atterdag sammen, og de er udødeliggjort af vore digtere.
De vil altid høre sammen med Gurre, skønt de fleste af sagnene oprindeligt er knyttet til andre landsdele. Det berømteste sagn er sagnet om Tovelille, hvis ring tryllebandt Kong Valdemar Atterdag så stærkt, at han selv efter hendes død, førte hende med sig på sine rejser i en kiste, indtil ringen blev taget af hendes finger og kastet i Gurre Sø.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Gurre Sø
Der går en ti kilometer lang vandresti rundt om hele Gurre Sø. Ved stilfærdig færden venter der vandreren store og gode oplevelser. Vandreturen er imidlertid en udfordring til udholdenhed og god fysik.
Vil man have tid til at opleve den afvekslende natur, må man regne med, at turen tager over fire timer.
På flere årstider er der fugtige strækninger. Turen egner sig ikke for motionsløbere, ligesom der ikke kan køres med barnevogn eller på cykel.
For dem, der gerne vil opleve noget af denne storslåede natur uden at ville trave hele søen rundt, er der fra de fem P-pladser i Gurre Vang syd for søen afmærket mindre ture ned til søen og i en sløjfe tilbage. Disse ture er fra 1 til 2 km.
Også fra Horserød Hegn er der fra P-pladserne afmærket flere mindre ture, der fører rundt i en rigt afvekslende skov og ned til Gurre Sø’s nordvestside.
Helsingør Sportsfiskerforening har både til udlejning. Man kan leje en båd og tage på dagstur, men man skal købe et dagkort først.
Gurre Ruin
Ruinen ligger lige ved Gurrevej og der er mulighed for at gå på opdagelse rundt om ruinen.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Helsingør-motorvejen drejer man ved afkørsel 4 ad rute 235 mod nord. I Tikøb drejes til højre ad Gurrevej, der fører mod øst gennem skoven Gurre Vang. Her er ikke færre end fem parkeringspladser, og fra dem kan man følge ture med gule afmærkninger. En af turene går syd for vejen, mens resten går nord for vejen ind i skoven og ned til søen. Længden er 1-2 kilometer.</p><p> Der er P-plads og infotavle ved Gurre Slotsruin. Videre fremme ad vejen ligger Sct. Jakobs kapel på højre side – ned ad en lille sidevej.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående GPS-koordinater viser til lille p-plads ved Gurrevej. Gå over vejen og ned ad skovsti til Gurre Sø. <br/> Gurre Ruin p-plads: 56.019281 , 12.503579</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004842d242fd0b852cb7&ll=56.031677,12.49197&spn=0.03357,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004842d242fd0b852cb7&ll=56.031677,12.49197&spn=0.03357,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Gurre Sø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Gurre Sø og omgivelser , 67 ha., fredet 1967.
Det er de dengang eksisterende fredningsplanudvalg, der i 1965 foreslog området fredet. Fredningen ligger mellem vejene Tikøb-Helsingør og Tikøb-Hornbæk. Staten ejer en stor del af arealerne, og har etableret adgang fra de to veje ind i fredningen og dermed også sikret en bedre, rekreativ anvendelse af området. Fredningen medfører, at der skabes flere gode udsigter over sø og landskab.
Gurre Ruin
De ældste dele af Gurre slotsruin er fra 1100-tallet, men de blev ombygget og udvidet af Valdemar Atterdag i midten af 1300-tallet, ødelagt omkring 1535 under Grevens fejde, og fredet i 1835. Til Valdemar Atterdags Gurre hører også et borgkapel opført i 1361, hvis fundament ligger syd for vejen cirka 350 meter øst for borgen.
Ruinen blev sikret allerede i 1927 gennem en deklaration, der lyder sådan i datidens sprog:
”Deklaration, overensstemmende med allerhøjeste resolution af 12. november 1834, forpligter undertegnede som ejer af den såkaldte slotsgård med tilhørende ruiner, ruin af Valdemar Slot over Gurre By i Tikøb sogn på det Kronborgske distrikt mig til at føre tilsyn såvel med den hensigtsmæssige udgravning af bemeldte slotsruin, som senere blev arbejdet tilendebragt, fremdeles at føre det fornødne tilsyn med de ved udgravningen fremkomne tilbagestående grundmure holdes i fred, og at ingen materialer bortføres fra disse, hvilke sidste forpligtelser ved et muligt salg af slotsgården blive bindende for de følgende ejere.
Waldemars Lund, 27.december 1835 af Bjørnsen, forstråd og skovrider”.
Kirkeruinen Sankt Jakobs kapel ligger 300 m øst for Gurre Slot, opført på grænsen af det sumpede område ud mod Lille Gurre Sø (nu udtørret). Kong Valdemar Atterdag hjemførte en række relikvier fra Avignon bl.a. til hans nyoprettede kapeller heriblandt Skt. Jakobs kapel på Gurre. Sandsynligvis er kapellet i Gurre identisk med kirkeruinen. Bygningen er fra 1200 tallet bygget som sognekirke og sandsynligvis ombygget til valfartskapel for borgen. Kirken blev nedlagt samtidig med Gurre Slot i 1530’erne. I 1562 blev også de årlige markeder nedlagt, som ellers blev holdt der.
Link til fredningskendelser
Gurre Sø , 1967
Gurre Ruin , 1927
Sct. Jacobs Kapel , 1935
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Helsingør Kommune
Stengade 59
3000 Helsingør
Tlf: 49282828
Læs også
Folder fra Naturstyrelsen: Gurre Sø
Folder fra Nationalmuseet og Skov- og Naturstyrelsen: Gurre Slot
Miljøministeriet Natura 2000-område: Gurre Sø