Grøndalen og Grøndalsenge snor sig på grænsen mellem Frederiksberg og København næsten parallelt med S-togsbanen mellem Fuglebakken Station og den nu nedbrændte KB-hals station. Her, midt i Københavns pulserende liv, ligger en grøn kile presset ind. Grøndalen, Grøndalsengen og 5. Juniplads ligger som et åbent åndehul, hvor cyklister og gående kan få fred fra motoriserede
Grøndalen, Grøndalsenge og 5. Juni Plads
Introduktion
Grøndalen og Grøndalsenge snor sig på grænsen mellem Frederiksberg og København næsten parallelt med S-togsbanen mellem Fuglebakken Station og den nu nedbrændte KB-hals station. Her, midt i Københavns pulserende liv, ligger en grøn kile presset ind. Grøndalen, Grøndalsengen og 5. Juniplads ligger som et åbent åndehul, hvor cyklister og gående kan få fred fra motoriserede medtrafikanter, eller de kan slå sig ned nyde madpakken eller lade børnene lege på legepladserne i området.
Grøndalen følger den gamle Grøndals Å – en kunstig å, som i sin tid havde til opgave at forsyn københavnerne med rent drikkevand, og som i begyndelsen af 1900-tallet blev rørlagt som et led i byudviklingen. Men der skal den ikke blive liggende – det er nemlig besluttet, at den igen skal sno sig på overfladen.
Grøndalen er, sammen med en række andre ruter, en del af Københavns Grønne Cykelrute-net – stien kaldes Grøndalsruten, den er lidt over tre kilometer lang og går fra Valby i sydvest til Nørreport i nordøst.
Landskabet
Den grønne kile, som er placeret mellem jernbane og by, breder sig over cirka 21,5 hektar, hvor den kun lige sniger sig op omkring 100 meter på det bredeste sted. Den grønne stribe er flere steder gennemskåret af veje, jernbaner og en enkelt S-togsstation. Gennem området løber hele vejen en eller flere cykelstier – alt efter hvor man befinder sig – blandt andet Grøndalsruten. Grøndalens områder befinder sig både i Frederiksberg og København kommuner, og det ligger i ådalen for den rørlagte Grøndals Å, som går mellem Damhussøen og Fuglebakken Station. Åen blev rørlagt i begyndelsen af 1900-tallet, men Københavns Kommune arbejder på, at få åen op til overfladen igen, hvor den skal være med til at give området et endnu mere rekreativt præg.
Grøndalen, Grøndalsenge og 5. juniplads er en del af et større sammenhængende grønt område i København, som blandt andet også omfatter Harrestrup Å-systemet med Damhussøen. Arealerne består primært af grønne områder og bynær natur, som kan benyttes til rekreative områder.
Grøndalen består blandt andet af almindelige grønne plæner, forskellige institutioner, legepladser og fodboldbaner, og de anvendes hovedsageligt af folk, som bor tæt på stedet – oftest til rekreative formål som motion, solbadning, leg og hundeluftning.
5. Juni Plads er en legeplads, som ligger i Frederiksbergdelen af Grøndalsparken. Her ligger legearealet mellem træer og buske, hvilket giver gode muligheder for at tage en picnickurv med.
Plantelivet
Parken består hovedsageligt af smalle græsarealer med spredt beplantning, enkeltstående træer og buskbevoksning og områder, der er ekstensivt vedligeholdte, hvilket vil sige, arealer med uklippet græs, trægrupper og krat.
Dyrelivet
I Grøndalsparken er der observeret en lang række forskellige dyr, som ræv, egern, en række sommerfugle og en lang række fugle – fra grågæs, hvepsevåger, gråænder, troldænder og lignende til musvåger og ringduer. Ifølge DOFbasen er der registreret 69 forskellige fuglearter i den ellers ret undseelige grønne kile.
Kulturhistorie
Områderne har fra 1500-tallet været benyttet til landbrug – det meste af jorden har tilhørt landstedet, Store Godthåb, hvis hovedbygning stadig ligger på Godthåbsvej. Området har været drevet som landbrug frem til begyndelsen af 1900-tallet, hvor Grøndals Å blev rørlagt.
Ådalen fra Grøndals Å er det forløb, som Grøndal og Grøndalenge følger, og dermed kan forløbet af åen stadig anes i landskabet. Grøndals Å blev anlagt i middelalderen for at sikre datidens københavnere drikkevand, men den er lige nu rørlagt. Københavns Kommune har planer om, at den skal fritlægges igen, og fredningen ligger ingen hindringer for dette.
I 1879 blev området gennemskåret af Frederikssundbanen, som nu passende kan benyttes til at komme ind til Grøndalen.
Både Grøndals Å og Lygte Å er kunstigt anlagte i Middelalderen for at lede drikkevand til København. De to rørlagte vandløb mødes i dag i krydset under de to trafikerede veje Borups Allé og Nordre Fasanvej og løber videre under jorden som Ladegårds Å, der ender i De Indre Søer.
Ture og seværdigheder
Mange benytter området (Grøndalsruten) som en grøn afveksling til asfaltjunglens murstens- og betonhelvede, når de cykler på arbejde. Derudover er området populært til gåture – blandt andet med hunde eller til områdets legepladser og idrætsfaciliteter. Om sommeren bliver området også benyttet til solbadning og andre aktiviteter, som varmen medfører. Med børnene under armen kan den hyggeligt beliggende legeplads, 5. Juniplads, tåle et besøg, hvor forældre såvel som børn, kan nyde de afskærmede omgivelser i Frederiksbergdelen af parken.
Vejbeskrivelse
Som beskrevet tidligere, ligger Grøndalen og Grøndalsengen i mellemrummet mellem en række S-togs- og Metro-stationer, og det betyder, at det er nærliggende at navigere efter stationerne KB-Hallen, Flintholm, Grøndal eller Fuglebakken – Flintholm kan også nås med Metroen. Fuglebakken, Grøndal og KB-Hallen kan nås med S-togslinje F, mens Flintholm er på linje C og H mod Frederikssund (hvis man kommer inde fra København H). Derudover er Flintholm på begge Metrolinjer mellem Vanløse og Vestamager/Lufthavnen (1. stop fra Vanløse)
Ud over, at man med cykel eller på gåben kan navigere efter disse stationer, er det også muligt at finde ind i området fra Grøndals Parkvej, som løber parallelt med området. Og så er det muligt at følge Borups Allé, Godthåbsvej, Randbølvej, Finsensvej/Jernbane Allé og Peter Bangs Vej til området – vejene skærer i gennem enten Grøndalen eller Grøndalsengen.
<iframe src="https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zZNA0Hms9F7o.khNxhjBp2JcI" width="300" height="240"></iframe>
Fredningen og dens pleje
Grøndalen og Grøndalsengen og 5. Juniplads er de områder, som fredningen omfatter, og de skal også i fremtiden være et åndehul for Københavnerne. Fredningen skal sikre, at området også i fremtiden er et parkområde, men samtidig være med til at forbedre – eller i det mindste opretholde – de nuværende biologiske, rekreative og landskabelige værdier i området.
Fredningen er på i alt 21,5 hektar og skal også være med til at sikre biodiversitet i området, ligesom den skal bevare det grønne område og sikre offentlig adgang dertil.
I området omkring det fredede er både daginstitutioner og haveforeninger, og skulle disse lukke, vil områderne blive omfattet af fredningen.
I forbindelse med Københavns Kommunes planer om fritlægning af Grøndals Å, skriver fredningsnævnet for København, at fredningen ikke er “til hinder for, at den rørlagte å, Grøndals Å kan fritlægges på hele eller dele af strækningen. Fritlægningen samt udformningen og placeringen skal fastsættes i en plejeplan.” Dermed kan åen fritlægges, hvis behovet opstår.
Læs hele Fredningskendelsen her.
Yderligere information
DN København
Louise Holst Hemmingsen
Ravnsborggade 15 B
2200 København N
Email: koebenhavn@dn.dk
Web: www.dn.dk/kobenhavn
Se kort over det Grønne Cykelrute-net, hvor blandt andet Grøndalsruten er med her.